Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ciuperci mici si ciuperci mari: principalele culturi

ciuperci-mici-si-ciuperci-mari-principalele-culturi

Daca luam in calcul doar criteriul marimii, lumea ciupercilor cuprinde atat reprezentanti pitici, cat si uriasi (in comparatie cu primii).


Ciupercile mici – Micromicete (Microfungi)

 
Acestea prezinta cei mai numerosi reprezentanti si se regasesc in toate grupurile principale din regnul Mycota. Marea lor majoritate sunt de dimensiuni microscopice sau abia vizibile cu ochiul liber. Ele sunt raspandite pretutindeni unde se gasesc resturi vegetale sau animale, pe care le descompun.
 
Multe dintre ele sunt de un real folos oamenilor, fiind cunoscute si utilizate in diverse domenii ale vietii economice. Exista numeroase specii de fungi microscopici (drojdii, mucegaiuri) cu rol esential in obtinerea unor alimente, bauturi, medicamente:
 
– branzeturi, cum sunt Camembert (cu Penicillium camembertii), Roquefort (cu P. roquefortii);

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
– bauturi, ca vinul (cu Saccharomyces ellipsoideus, S. apiculatus), berea (cu Sacharomyces cerevisiae, S. carlsbergensis), kefirul (cu S. kefir, S. fragilis) s.a.;
 
– medicamente – de exemplu penicilina (cu Penicillium notatum), cortizonul, vitamine din grupul B (cu S. cerevisiae cultivata pe malt) s.a. – ce au generat progrese spectaculoase in domeniul farmaceutic si cel medical etc.
 
In acelasi timp, insa, unele ciuperci microscopice pot provoca si mari neajunsuri: imbolnaviri la plante, animale si oameni, deprecierea alimentelor si a bauturilor, a constructiilor, a operelor de arta
 

Ciupercile mari – Macromicete (Macrofungi)

 
In aceasta categorie sunt cuprinse fungii al caror corp de fructificatie este destul de mare pentru a putea fi observat cu usurinta – dimensiuni mai mari de 0,5 cm. 

Acestia cunosc o larga raspandire in intreaga lume. Numarul speciilor de macrofungi (macromicete) cunoscute pana in prezent depaseste 16.000, dintre care cca.12.000 sunt semnalate in flora spontana din Europa si America de Nord.
 
Macromicetele prezinta alcatuirea cea mai complexa din lumea fungilor, in randul lor gasindu-se reprezentanti din categoriile ascomicete si indeosebi bazidiomicete.
 
Ele au influentat pozitiv dezvoltarea societatii umane, o parte fiind cunoscute si folosite de catre oameni din timpuri stravechi.
 
Iata un exemplu: obtinerea si folosirea focului, cu importanta sa covarsitoare in evolutia umanitatii, datoreaza mult unui gen de ciuperci care cresc pe trunchiul arborilor – „buretii iasca“ precum Ungulina (syn. Fomes) fomentarius (lat. fomentarius = care intretine focul). Bucati din acesti bureti uscati captau scanteile obtinute prin ciocnirea a doua pietre (pirita si silex) si se aprindeau apoi destul de usor, furnizand pretioasa flacara pentru focul din vatra. 
 
In unele habitate preistorice datand de acum 8.000 de ani, s-au gasit fragmente lemnoase de mesteacan cu iasca, utilizate in acest scop. Ciupercile mari si-au revelat in timp, prin unii reprezentanti comestibili din flora spontana, extraordinare calitati nutritive, gastronomice sau terapeutice. 
 
Din numarul mare de specii comestibile sau cu alte utilizari, ce depaseste 250 in intreaga lume, doar 25-30 sunt in prezent cultivabile. Dintre acestea, 10-12 specii fac obiectul unei culturi eficiente economic, cu caracter intensiv.
 
Pe langa speciile comestibile, benefice, in natura se gasesc si numeroase ciuperci necomestibile, toxice sau otravitoare, iar oamenii au invatat sa le cunoasca si sa se fereasca de ele.
 
Uneori le-au folosit in mod benefic, pentru prepararea unor „leacuri“ utile in anumite afectiuni sau rani capatate in razboaie, datorita efectului lor hemostatic.
 
In unele zone ale lumii, populatiile bastinase – de pilda aztecii si mayasii, pe teritoriul de azi al Mexicului si Americii Centrale – au practicat din cele mai vechi timpuri unele ritualuri mistice bazate pe proprietatile halucinogene ale unor specii de ciuperci din genurile Psilocybe si Stropharia. Acestea prezinta si azi in lume acelasi interes, dovada fiind multe cazuri de utilizare ca droguri.
 
Alteori, insa, specii otravitoare de ciuperci au fost utilizate in scopul eliminarii unor dusmani sau rivali. Este foarte cunoscut cazul imparatului roman Claudius, care a domnit intre anii 41 si 54 d.Hr. Si care a fost asasinat prin otravire cu ciuperci, de cea de-a patra lui sotie, Juli Agrippina.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016