Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Raport EFSA: Reziduurile de pesticide din alimente raman la un nivel de peste 97% pentru al treilea an consecutiv

raport-efsa-reziduurile-de-pesticide-din-alimente-raman-la-un-nivel-de-peste-97-pentru-al-treilea-an-consecutiv

Peste 97% din mostrele testate in cadrul celui mai recent program de monitorizare a continutului de pesticide in mancare au relevat faptul ca acestea contin reziduuri in limita legala admisa, se arata intr-un raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).


Aceste rezultate sunt parte din al cincilea raport anual privind reziduurile de pesticide din mancare din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Norvegia si Islanda. 

Raportul EFSA, Divizia Pesticide are la baza analiza a peste 79.000 de mostre colectate de autoritatile nationale in 2011. 
„Raportul Uniunii Europene cu privire la reziduurile de pesticide din alimente arata faptul ca nivelul de adeziune ramane ridicat – peste 97% pentru al treilea an consecutiv. EFSA joaca un rol cheie in monitorizarea nivelului de pesticide, astfel incat sa poata proteja sanatatea oamenilor, a animalelor si a mediului inconjurator. Un rol important in proiect l-au avut autoritatile nationale pentru a colecta si analiza zeci de mii de mostre in fiecare an”, a declarat Jose Tarazona, directorul diviziei de Pesticide din cadrul EFSA. 
Ca parte din exercitiul de monitorizare, fiecare din cele 29 de tari efectueaza doua controale: un program national adaptat nevoilor nationale ale fiecarui stat in parte si un program coordonat de UE. Prin ambele programe, in 2011, un record de 79.035 de mostre din 647 de alimente au fost verificate pentru prezenta a 900 de pesticide. Analizele urmareau atat pesticidele aprobate in interiorul Uniunii Europene, cat si a celor care nu sunt utilizate de obicei in regiune. 

In cadrul programului national s-a descoperit ca 97,5% din mostrele analizate contin reziduuri de pesticide in limitele legale ale UE, dar la nivelul maxim admis. In cazul alimentelor organice, nivelul de reziduuri de pesticide era sub cel de la produsele non-organice (0,5% comparativ cu 2,6%). In cazul alimentelor importate, rata era si de pana la patru ori mai mare comparativ cu alimentele de la producatorii nationali (3,7% comparativ cu 0,9%). 

Rezultatele programului au aratat ca 98,1% din mostrele analizate au un continut de reziduuri in limitele admise de lege, din acestea 53,4% nu au nicio urma de reziduuri. Alimentele cu cel mai mare continut de reziduuri sunt spanacul (6,5%), fasolea verde (4,1%), portocale (2,5%), castraveti (2,1%) si orezul (2%). La polul opus sunt faina (0,3%) si cartofii (0,6%). 

Pe baza rezultatelor programelor de monitorizare 2011 , EFSA a concluzionat nu a existat nici un risc pe termen lung pentru sanatatea consumatorilor de la 99% din cele 171 de pesticide evaluate. Raportul a remarcat faptul ca doua pesticide prezinta un risc crescut pentru sanatatea oamenilor. Ambele substante au fost interzise in UE incepand cu 1979, dar continua sa fie prezente in lantul alimentar, fiind inca prezente in mediu. Aceste rezultate sunt parte din al cincilea raport anual privind reziduurile de pesticide din mancare din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Norvegia si Islanda. 

Raportul EFSA, Divizia Pesticide are la baza analiza a peste 79.000 de mostre colectate de autoritatile nationale in 2011. 
„Raportul Uniunii Europene cu privire la reziduurile de pesticide din alimente arata faptul ca nivelul de adeziune ramane ridicat – peste 97% pentru al treilea an consecutiv. EFSA joaca un rol cheie in monitorizarea nivelului de pesticide, astfel incat sa poata proteja sanatatea oamenilor, a animalelor si a mediului inconjurator. Un rol important in proiect l-au avut autoritatile nationale pentru a colecta si analiza zeci de mii de mostre in fiecare an”, a declarat Jose Tarazona, directorul diviziei de Pesticide din cadrul EFSA. 
Ca parte din exercitiul de monitorizare, fiecare din cele 29 de tari efectueaza doua controale: un program national adaptat nevoilor nationale ale fiecarui stat in parte si un program coordonat de UE. Prin ambele programe, in 2011, un record de 79.035 de mostre din 647 de alimente au fost verificate pentru prezenta a 900 de pesticide. Analizele urmareau atat pesticidele aprobate in interiorul Uniunii Europene, cat si a celor care nu sunt utilizate de obicei in regiune. 

In cadrul programului national s-a descoperit ca 97,5% din mostrele analizate contin reziduuri de pesticide in limitele legale ale UE, dar la nivelul maxim admis. In cazul alimentelor organice, nivelul de reziduuri de pesticide era sub cel de la produsele non-organice (0,5% comparativ cu 2,6%). In cazul alimentelor importate, rata era si de pana la patru ori mai mare comparativ cu alimentele de la producatorii nationali (3,7% comparativ cu 0,9%). 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Crearea si dezvoltarea de activitati neagricole in mediul rural


Iata cum puteti obtine fonduri europene nerambursabile de pana la 200 000 de euro Doriti sa demarati o afacere in mediul rural sau sa dezvoltati o afacere deja existenta Atunci trebuie sa stiti ca puteti primi pentru implementarea sau dezvoltarea ei fonduri nerambursabile de pana la 70 000 de euro pentru afacerile noi si de pana la 200 000...

Oferta Speciala
valabila 48h


Rezultatele programului au aratat ca 98,1% din mostrele analizate au un continut de reziduuri in limitele admise de lege, din acestea 53,4% nu au nicio urma de reziduuri. Alimentele cu cel mai mare continut de reziduuri sunt spanacul (6,5%), fasolea verde (4,1%), portocale (2,5%), castraveti (2,1%) si orezul (2%). La polul opus sunt faina (0,3%) si cartofii (0,6%). 

Pe baza rezultatelor programelor de monitorizare 2011 , EFSA a concluzionat nu a existat nici un risc pe termen lung pentru sanatatea consumatorilor de la 99% din cele 171 de pesticide evaluate. Raportul a remarcat faptul ca doua pesticide prezinta un risc crescut pentru sanatatea oamenilor. Ambele substante au fost interzise in UE incepand cu 1979, dar continua sa fie prezente in lantul alimentar, fiind inca prezente in mediu. 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Raport EFSA: Reziduurile de pesticide din alimente raman la un nivel de peste 97% pentru al treilea an consecutiv
Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Piersicul

Intrebare: se poate altoi piersic(altoi) pe cais(portaltoi)? Care sunt portaltoii pentru piersic?

Raspuns: Corcodusul este un portaltoi bun pentru piersic , in special pe terenurile grele , compacte si chiar... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii



Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018".



Forum
Szekeres Rudolf spune: Am achizitionat un aparat pe baza de ultra sunete impotriva Cartitelor cu baterii Functioneaza, sunt multumit. Intrebarea mea se refera la: eficienta "frecventei aparatului" asupra soarecilor de...
13 Iun. 2018 15:22:51
Raspunde la intrebare
Balan Doina spune: De unte pot face rost de portaltoi pentru avocado,am cativa avocado din sambure,au aproximativ 1 m .Va multumesc .
10 Iun. 2018 12:07:42
Raspunde la intrebare
Simona Ionescu spune: Medicul veterinar de concesionar vine de 2 ori pe luna la ferma cate o jumatate de ora, semneaza niste hartii pe care medicul de libera pactica nu are voie sa le emita" - deci cum e pana la urma, are...
04 Iun. 2018 22:00:32
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

grup de indivizi homozigoti sau heterozigoti cu aceeasi constructie genetica si cu structura morfolo ...

Plante la care semin?ele sunt inchise în fruct, mai exact semintele sunt invelite de un organ numit ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016