Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Avertizari Fitosanitare

Tudor Ciuhodaru, europarlamentar si fost medic, anunta ca in Romania este alerta alimentara. Mai multe fructe si legume au fost contaminate cu E233, imazaliu, substanta care este interzisa in UE. Nu exista antidot.
Conform anuntului facut de Ciuhodaru, Romania se confrunta cu o alerta alimentara. Fructele si legumele aflate acum in comert sunt contaminate cu E233. Desi imazaliul este cel mai periculos, ANSVSA a identificat alte 10 substante periculoase.
Conform lui Ciuhodaru, exista 10 lucruri importante pe care trebuie sa le retinem:
1. Testele efectuate de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au identificat 10 astfel de substante
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
2. Merele si cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate contin cel putin un tip de pesticid).
3. Efectele toxice depind de doza si durata expunerii.
4. Nu exista antidot.
5. Tratamentul este doar simptomatic. Esentiale sunt decontaminarea si suportul vital.
6. Valorile inregistrate nu ar trebui sa produca efecte toxice acute in cazul unui consum ocazional ( doza maxima de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot inregistra reactii alergice sau iritative.
7. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afectiuni hepatice si renale, produce cancer, dauna fertilititatii si de a afecta fatul.
8. In caz de expunere sau posibila expunere: sunati la un centru de toxicologie sau la 112.
9. Indepartarea cojii fructelor si legumelor ajuta la indepartarea bacteriilor nedorite si a pesticidelor, care se gasesc in concentratie crescuta in special la suprafata alimentelor.
10. Nu uitati ca fructele se spala corect tinandu-le sub jet de apa timp minim 60 de secunde sau macar intr-un vas cu apa, urmate de clatirea cu apa curata.
Nu e prima data cand astfel de produse importate sunt contaminate:
1. Recent fungicidul kresoxim-metyl a fost identificat peste valori maxime admise in fructele (caise, mandarine) produse in Turcia.
2. In noiembrie 2017 imazaliul a fost identificat in mandarinele importate din Turcia.
3. In 2013 a fost declansat Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAFF) datorita a 10 tone de pere si ardei capia cu depasiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl si Formetanat.
Retineti! Cititi cu mare atentie eticheta produselor pe care doriti sa le achizitionati! Fructele si legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 3.22 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News