Alerta alimentara. Fructele si legumele, contaminate cu imazaliu
Tudor Ciuhodaru, europarlamentar si fost medic, anunta ca in Romania este alerta alimentara. Mai multe fructe si legume au fost contaminate cu E233, imazaliu, substanta care este interzisa in UE. Nu exista antidot.
Conform anuntului facut de Ciuhodaru, Romania se confrunta cu o alerta alimentara. Fructele si legumele aflate acum in comert sunt contaminate cu E233. Desi imazaliul este cel mai periculos, ANSVSA a identificat alte 10 substante periculoase.
Conform lui Ciuhodaru, exista 10 lucruri importante pe care trebuie sa le retinem:
1. Testele efectuate de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au identificat 10 astfel de substante
2. Merele si cartofii sunt cele mai riscante. (98% din mostrele testate contin cel putin un tip de pesticid).
3. Efectele toxice depind de doza si durata expunerii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
4. Nu exista antidot.
5. Tratamentul este doar simptomatic. Esentiale sunt decontaminarea si suportul vital.
6. Valorile inregistrate nu ar trebui sa produca efecte toxice acute in cazul unui consum ocazional ( doza maxima de imazalil 0,03mg/kg pe zi) dar se pot inregistra reactii alergice sau iritative.
7. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintare este susceptibil de a conduce la afectiuni hepatice si renale, produce cancer, dauna fertilititatii si de a afecta fatul.
8. In caz de expunere sau posibila expunere: sunati la un centru de toxicologie sau la 112.
9. Indepartarea cojii fructelor si legumelor ajuta la indepartarea bacteriilor nedorite si a pesticidelor, care se gasesc in concentratie crescuta in special la suprafata alimentelor.
10. Nu uitati ca fructele se spala corect tinandu-le sub jet de apa timp minim 60 de secunde sau macar intr-un vas cu apa, urmate de clatirea cu apa curata.
Nu e prima data cand astfel de produse importate sunt contaminate:
1. Recent fungicidul kresoxim-metyl a fost identificat peste valori maxime admise in fructele (caise, mandarine) produse in Turcia.
2. In noiembrie 2017 imazaliul a fost identificat in mandarinele importate din Turcia.
3. In 2013 a fost declansat Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAFF) datorita a 10 tone de pere si ardei capia cu depasiri ale valorilor admise pentru pesticidele Carbendazim, Benomyl si Formetanat.
Retineti! Cititi cu mare atentie eticheta produselor pe care doriti sa le achizitionati! Fructele si legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>