Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Raport EFSA: Reziduurile de pesticide din alimente raman la un nivel de peste 97% pentru al treilea an consecutiv
Peste 97% din mostrele testate in cadrul celui mai recent program de monitorizare a continutului de pesticide in mancare au relevat faptul ca acestea contin reziduuri in limita legala admisa, se arata intr-un raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).
Aceste rezultate sunt parte din al cincilea raport anual privind reziduurile de pesticide din mancare din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Norvegia si Islanda.
Raportul EFSA, Divizia Pesticide are la baza analiza a peste 79.000 de mostre colectate de autoritatile nationale in 2011.
„Raportul Uniunii Europene cu privire la reziduurile de pesticide din alimente arata faptul ca nivelul de adeziune ramane ridicat – peste 97% pentru al treilea an consecutiv. EFSA joaca un rol cheie in monitorizarea nivelului de pesticide, astfel incat sa poata proteja sanatatea oamenilor, a animalelor si a mediului inconjurator. Un rol important in proiect l-au avut autoritatile nationale pentru a colecta si analiza zeci de mii de mostre in fiecare an”, a declarat Jose Tarazona, directorul diviziei de Pesticide din cadrul EFSA.
Ca parte din exercitiul de monitorizare, fiecare din cele 29 de tari efectueaza doua controale: un program national adaptat nevoilor nationale ale fiecarui stat in parte si un program coordonat de UE. Prin ambele programe, in 2011, un record de 79.035 de mostre din 647 de alimente au fost verificate pentru prezenta a 900 de pesticide. Analizele urmareau atat pesticidele aprobate in interiorul Uniunii Europene, cat si a celor care nu sunt utilizate de obicei in regiune.
In cadrul programului national s-a descoperit ca 97,5% din mostrele analizate contin reziduuri de pesticide in limitele legale ale UE, dar la nivelul maxim admis. In cazul alimentelor organice, nivelul de reziduuri de pesticide era sub cel de la produsele non-organice (0,5% comparativ cu 2,6%). In cazul alimentelor importate, rata era si de pana la patru ori mai mare comparativ cu alimentele de la producatorii nationali (3,7% comparativ cu 0,9%).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Rezultatele programului au aratat ca 98,1% din mostrele analizate au un continut de reziduuri in limitele admise de lege, din acestea 53,4% nu au nicio urma de reziduuri. Alimentele cu cel mai mare continut de reziduuri sunt spanacul (6,5%), fasolea verde (4,1%), portocale (2,5%), castraveti (2,1%) si orezul (2%). La polul opus sunt faina (0,3%) si cartofii (0,6%).
Pe baza rezultatelor programelor de monitorizare 2011 , EFSA a concluzionat nu a existat nici un risc pe termen lung pentru sanatatea consumatorilor de la 99% din cele 171 de pesticide evaluate. Raportul a remarcat faptul ca doua pesticide prezinta un risc crescut pentru sanatatea oamenilor. Ambele substante au fost interzise in UE incepand cu 1979, dar continua sa fie prezente in lantul alimentar, fiind inca prezente in mediu.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 2.5 din 2 voturiUltima ora
- » Stare de urgenta in Somalia. Lacustele consuma tot
- » Alerta alimentara. Fructele si legumele, contaminate cu imazaliu
- » EFISC: Atentie la prezenta metalaxyl in floarea soarelui din Romania
- » ANF porneste controalele la producatorii de cartofi
- » Copa-Cogeca: Solutiile fitosanitare sunt o necessitate stringenta in UE pentru protejarea sigurantei si diversitatii produselor agroalimentare
Idei de afaceri in agricultura