Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tot ce trebuie sa stiti despre cultivarea smochinului

tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-cultivarea-smochinului

Smochinul a ramas pana astazi o planta cultivata doar de amatori de plante exotice sau admiratori. Ca exemplare izolate, plantarea smochinului este intalnita in unele gradini de pe langa casa in unele localitati din Dobrogea, sudul Olteniei, Banat si chiar in nord-vestul Translivaniei.


Smochinul se cultiva fie ca tufa, fie ca pom cu semitrunchi. Cultivarea smochinului face ca pomul sa  rodeasca din anul 2 de la plantare, desi prima recolta eficienta se obtine de-abia la 4-5 ani. In conditiile de clima ale tarii noastre, smochinul cultivat in Romania ofera 2 recolte pe an – una in primavara-vara (iunie-iulie) si alta in toamna (septembrie-octombrie).

Prima recolta

In toamnele mai scurte, ultimele fructe de pe lastari nu ajung la maturitate, insa ierneaza in stadiul in care se afla la smochinii protejati si se vor dezvolta la recolta din primavara urmatoare, care de obicei este mai mica decat cea din toamna.
 

Cum se face plantarea?

Smochinul nu este pretentios fata de sol, insa reactioneaza bine daca se aplica ingrasaminte organice si chimice, in functie de gradul de aprovizionare a solului cu substante nutritive. Desfundarea terenului se efectueaza la adancimea de 40-50 cm cu scopul de a crea conditii pentru dezvoltarea sistemului radicular.

Plantarea se face in zona temperata primavara, cat mai timpuriu, inainte de pornirea in vegetatie. In gradinile de langa casa, cea mai potrivita distanta este de 4 m intre randuri si 3-4 m intre plante.

In cazul in care conditiile climatice impun protejarea smochinului peste iarna, butasii se planteaza oblic, in sensul randului. Odata cu plantarea se administreaza 2-5 kg mranita, 20 g superfosfat, 20 g sare potasica de fiecare planta.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Gropile se umplu cu pamant amestecat cu ingrasamintele de mai sus, se taseaza bine cu picioarele, se uda 5-6 l de planta. Dupa ce s-a infiltrat apa in sol se face un musuroi de 20-25 cm care se mentine si in timpul vegetatiei pana ce lastarii au 30-40 cm.
 
Fasonarea tulpinii se face dupa plantare (inainte de musuroire) la 60-70 cm se scurteaza pentru pomi cu trunchi sau la 20-25 cm pentru sistemul sub forma de tufa. Sistemul sub forma de tufa este preferat pentru ca permite protejarea usoara in timpul iernii.

Sunt 5-7 ramuri care pornesc de jos si se ramifica in ramuri de ordinul II si III. Tufa are 2-2,5 m, asigura o buna iluminare si intretinere dar si recoltarea fructelor. Iar in cazul inghetului tufa se reface uso prin lastarii porniti din colet.

Sistemul sub forma de pom consta intr-un ax central cu 1-2 etaje cu 3-5 ramuri principale. Acestea se ramifica in ramuri de ordinul II si III. Nu se lasa ramificatii mai mari, fiind slab productive. Trunchiul poate fi pitic la 20-30 cm sau inalt la 50-60 cm

Taierea se aplica concomitent cu cele de formare, mai tarziu cu cele de intretinere tinand cont de intrarea pe rod la 2-3 ani de la plantare.



Daca se urmareste o recolta mare in iulie, ramurile anuale nu se scurteaza, ci numai se raresc. Daca recolta din toamna trebuie sa fie mare, se scurteaza ramurile din anul precedent cu 1/3 sau 1/2 din lungimea lor. Irigarea culturii se aplica doar cand conditiile climatice o impun, smochinul fiind sensibil la excesul de apa in sol.

Rezistenta redusa a smochinului la temperaturi de -12 sau -15 grade Celsius impune protejarea lui. Plantele tinere mai sensibile se vor proteja obligatoriu peste iarna. Plantele conduse sub forma de tufa se pot aplecat pana la nivelul solului sau se pot mentine in pozitie verticala.

Ramurile se apleaca cu grija si se fixeaza cu carlige, se pune un strat de paie, coceni, gunoi de grajd paios, la 20-30 cm. In zone mai calde se pot acoperi cu rogojini si folie polietilena. In zone mai reci se recomanda sa se ingroape, acoperind cu 10-15 cm grosime strat de pamant, care asigura o protectie garantata.

Trebuie lucrat cu atentie, pentru a nu rupe mugurii floriferi, se pun capcane pentru soareci (care se aduna in pai) sau se dezgroapa devreme pentru a evita clocirea mugurilor ingropati in pamant. Protejarea se face toamna tarziu dupa caderea frunzelor si coacerea lemnului.

Pentru a mari rezistenta plantelor, trebuie fertilizat cu fosfor si potasiu. In toate zonele din tara noastra se impune protejare a smochinului peste iarna. De aceea se vor cultiva biotipurile care s-au dovedit mai rezistente la ger.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.88 din 182 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016