Cerintele nucului fata de sol
Nucul poate sa creasca pe o gama larga de soluri. Creste insa si rodeste bine daca beneficiaza de soluri fertile si cu textura mijlocie profunda, cu pH 6-7,5. In primii ani, nucul este pretentios fata de azot, iar in timpul fructificarii, fata de fosfor si potasiu.
Culturile intensive au nevoie de terenuri suficient de bogate, permeabile pentru apa si aer.
De mare importanta pentru tehnologia de cultura, precum si pentru nivelul si calitatea productiei din plantatiile moderne de nuci, este amplasarea acestora pe terenurile cele mai favorabile, usoare, profunde, cu reactie neutra si cu apa freatica la 2,5-3m.
Sunt necorespunzatoare pentru cultura de nuc solurile argiloase, grele, compacte. Pe solurile texturale, pe cele erodate cu strat fertil subtire, nucul creste si rodeste necorespunzator.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cercetarile intreprinse in tari cu traditie in cultura nucului (SUA, Franta, Italia), precum si cele intreprinse in tara noastra au demonstrat ca pentru cultura nucului cele mai favorabile terenuri sunt cele de pe terasele raurilor si de pe vaile cursurilor de apa, cu soluri luto-nisipoase sau nisipo-lutoase, terenurile cu soluri aluvionare formate recent, profunde, fertile.
Este absolut necesara efectuarea unei analize fizico-chimice a solului pe care va fi amplasata plantatia de nuc (pentru adancimi cuprinse intre 0 si 25 cm) pentru a avea o imagine la zi asupra potentialului de fertilitate al acestuia.
In concluzie, la infiintarea noilor plantatii de nuci se vor alege amplasamentele cele mai favorabile, evitand:
– solurile putin profunde, cu un continut ridicat in pietris;
– solurile cu textura foarte fina, care se taseaza usor, favorizand baltirea;
– solurile care nu au un drenaj perfect asigurat, cu umiditate excesiva si aerare insuficienta;
– solurile cu exces de calcar, care favorizeaza aparitia clorozei;
– solurile cu pericol de infestare cu boli si daunatori, prezente mai ales pe amplasamentele pe care au mai fost plantatii de nuci sau plantatii cu caracter forestier.
Din aceste motive, nu este recomandata plantarea pomilor imediat dupa defrisarea unei plantatii batrane sau a oricarei specii lemnoase, infiintarea unor plantatii noi de nuci fiind posibila doar respectand cu strictete regulile agrotehnice si necesitatile agrobiologice ale acestei specii.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.