Plante medicinale: Lucrarile solului
Acestea cuprind operatiunile care se executa cu diferite masini si utilaje asupra solului si sunt practicate cu scopul de a afana, marunti, nivela solul, de a incorpora ingrasamintele si amendamentele si de a combate prin metode preventive buruienile, bolile si daunatorii din culturile de plante medicinale si aromatice.
O alta contributie semnificativa a acestor lucrari ale solului o reprezinta, faptul ca, semana tul sau respectiv plantatul se vor face in conditii optime, iar plantele vor avea conditii bune de crestere si dezvoltare si se va obtine, in final, o recolta buna si de calitate superioara.
In cadrul unei tehnologii de cultura lucrarile solului reprezinta o veriga importanta si de aceea este necesar sa fie efectuate in cele mai bune conditii. Astfel, fermierul trebuie sa cunoasca unele particularitati ale terenului, tipul de sol, prezenta buruienilor problema, unele carateristici ale speciei cultivate pentru punerea la punct a metodelor de lucru, a utilajelor necesare si a indicilor de executie.
Pe terenurile in panta, lucrarile se vor efectua de-a curmezisul pantei pentru a nu aparea erodarea, odata cu apa, a stratului fertil de sol. De asemenea, resturile vegetale, trebuie maruntite foarte bine inainte de aratura cu o grapa cu discuri, pentru a nu ingreuna efectuarea araturii si a celorlalte lucrari. Lucrarile solului trebuie sa fie efectuate pe cat posibil in intervalul de umiditate optim, pentru a avea un minim de consumuri energetice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
In functie de specia cultivata, se executa mai multe lucrari ale solului. Numarul de lucrari si ordinea de executare a acestora reprezinta sistemul de lucrari ale solului. Cea mai importanta lucrare este aratura, care se poate efectua, de obicei la 18-22 cm adancime, iar pentru unele specii trebuie executata mai adanc, la 20-30 cm.
Lucrarile solului trebuie sa cuprinda obligatoriu un dezmiristit, imediat dupa recoltarea plantei premergatoare, executat cu grapa cu discuri, pentru maruntirea resturilor vegetale si a buruienilor.
Aratura de baza, efectuata vara sau toamna, este obligatorie, iar cea din timpul anului, necesare pentru infiintarea unor culturi succesive, poate fi inlocuita cu trecerea cu cultivatorul sau cu plu gul fara cormana pentru a mobiliza solul pe o adancime de 18-22 cm. Atunci cand solul este prea uscat dupa recoltarea plantei premergatoare, in toamna, se poate inlocui aratura cu lucrari cu grapa cu discuri grea.
Intretinerea araturii si nivelarea terenului se pot executa imediat dupa aratura sau primavara, concomitent cu pregatirea patului germinativ.
Pregatirea patului germinativ se realizeaza chiar inainte de semanat, pentru a nu crea conditii de pierdere a apei din sol. Aceasta lucrare se poate face cu un combinator, pentru maruntirea foarte bine a terenului, mai ales pentru speciile care au seminte foarte mici (mustar alb, maghiran, salvie, negrilica), precum si cu o grapa cu discuri in agregat cu o grapa cu colti reglabili. In practica curenta este recomandat combinatorul.
Tavalugitul se poate executa atunci cand terenul este prea afanat inainte de semanat sau atunci cand semintele speciei cultivate sunt prea mici si trebuie sa se creeze conditii optime de umiditate pentru germinatie.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.