Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

De ce nu trebuie sa aruncam la gunoi cojile sau frunzele legumelor si fructelor

de-ce-nu-trebuie-sa-aruncam-la-gunoi-cojile-sau-frunzele-legumelor-si-fructelor

Studii recente au aratat ca in cele mai multe cazuri, cojile fructelor, frunzele legumelor si coditele de la verdeturi contin cea ma maire cantitate de vitamine si minerale.


Deja sunt bine cunoscute si apreciate efectele benefice ale unei diete bazate pe fructe si legume, alimente despre care specialistii spun ca nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa, datorita aportului lor ridicat de vitamine si minerale. Putini sunt insa aceia care stiu ca de cele mai multe ori, arunca la gunoi partile cele mai sanatoase din alimentele respective, obisnuiti fiind sa manance fructele decojite, legumele fara frunze si verdeturile fara cozi.
 
Ce-i drept, o sfecla cu tot cu frunze in farfurie, o felie de portocala consumata cu tot cu coaja sau un cartof necuratat nu au darul de a starni apetitul multora, insa cercetarile recente au relevat faptul ca tocmai acele parti care se inlatura la prepararea mesei, sunt cele mai bogate in vitamine si antioxidanti, fiind cele mai recomandate pentru consum.
 
Mai mult, cei care le-au incercat spun ca respectivele parti au un gust bun, consumul lor fiind doar o chestiune de obisnuinta. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva din cele mai cunoscute legume si fructe pe care specialistii recomanda sa le consumam in integralitate, pentru a nu pierde aportul important de vitamine si antioxidanti pe care acestea le contin.
 
Multi dintre noi prefera sa manance merele curatate de coaja, pe care o considera inecacioasa si uneori chiar „necomestibila”. De fapt, coaja marului este mai bogata in fibre decat pulpa, continand totodata si un antioxidant numit quercetina, care are beneficii asupra plamanilor si creierului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Crearea si dezvoltarea de activitati neagricole in mediul rural


Iata cum puteti obtine fonduri europene nerambursabile de pana la 200 000 de euro Doriti sa demarati o afacere in mediul rural sau sa dezvoltati o afacere deja existenta Atunci trebuie sa stiti ca puteti primi pentru implementarea sau dezvoltarea ei fonduri nerambursabile de pana la 70 000 de euro pentru afacerile noi si de pana la 200 000...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Acest antioxidant se gaseste doar in coaja marului, asa ca cei care consuma fructul curatat nu beneficiaza de aportul acestuia asupra sanatatii organismului. La fel, si coaja portocalei este la fel de sanatoasa, desi de cele mai multe ori ajunge la cosul de gunoi, nefiind la fel de aromata si dulce ca fructul propriu-zis.
 
Ca si alte citrice, coaja de portocala contine niste compusi numiti flavonoizi polimetoxilati, care au efecte foarte benefice asupra colesterolului, specialistii sustinand ca acestea pot fi mai puternice chiar si decat efectele medicamentelor prescrise de medici.
 
Aceiasi compusi mai au si actiune protectoare asupra inimii, tinand inflamatia si bolile cardiace la distanta. De aceea, se recomanda consumul cojilor de portocala si al citricelor, care pot fi rase peste prajituri, salate sau adaugate in dulceturi.
 
Desi de la sfecla se consuma in mod special radacina, initial aceasta planta a fost cultivata pentru frunzele sale. Gustul frunzelor nu este delor rau, fiind jumatate de sfecla, jumatate de nap, iar consumul lor aduce organismului un important aport de fibre, de calciu, fier şi altele, plus vitamina A şi K, care sunt mult mai abundente decat in radacina.
 
La fel, si in cazul napului, ale carui frunze ajung, de asemenea, la gunoi, sau pe post de furaje, desi sunt pline de vitamina A şi K, fiind si o sursa excelenta de fibre, fier, potasiu şi multe altele. Pepenele rosu contine un aminoacid numit L-citrulina care, se crede ca imbunatateste performantele atletice si usureaza durerea musculara.
 
Insa citrulina, care ajuta si la indepartarea nitrogenului din sange, a fost descoperita si in coaja pepenelui. Coaja cartofului este o buna sursa de fibre si consine si vitamina B, C, precum si fier, calciu si potasiu.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

De ce nu trebuie sa aruncam la gunoi cojile sau frunzele legumelor si fructelor
Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Investitor nou in agricultura, cum vinde productia?

Intrebare: Buna ziua, despre contractele de achizitie am o intrebare la dumneavoastra. Ma aflu in situatia unui investitor care nu are habar despre agricultura, dar a cumparat terenuri, masini agricole, are contract cu un consultant, a angajat un inginer agronom. Cum functioneaza in practica vanzarea productiei? Se semneaza precontracte cu procesatori, le duce el cu camionul la siloz, le vinde direct din camp? As dori o explicatie simpla a modului de operare, a alternativelor pe care le are investitorul, ca sa poata sa isi faca un calcul.

Raspuns: Daca investitorul isi angajeaza un consultant nu ar trebui sa isi faca griji din punct de vedere al ... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018".



Forum
Neluțu fermier spune: Asta înseamnă că săptămâna viitoare intra efectiv în conturile fermierilor? Adică după 3-5 zile lucrătoare.
15 Oct. 2018 10:49:53
Raspunde la intrebare
mary michael spune: Bună, eu sunt Mary Michael, sunt aici pentru a răspândi această veste bună întregii lumi despre cum am primit dragostea soțului meu înapoi. Am fost nebun când dragostea mea mi-a lăsat o...
14 Oct. 2018 09:01:40
Raspunde la intrebare
Lazar Roxana spune: Bun gasit! Mulțumesc mult pentru sfaturile extrem de utile! Vă deranjez cu o întrebare: Am în curte un smochin de doi ani, căruia îi merge foarte bine. A rodit deja, numai că acum se apropie...
13 Oct. 2018 10:28:38
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Este parte de tesut vasculirizat cu membrane ingrosate si lignificate care are rolul de a conduce in ...

Sistem de cultivare permanenta pe un teren a unui singur soi de plante. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura pentru 2018" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016