Armurariu: Remediu naturist la tine in curte
Armurariul este originar din regiunea mediteraneana si din Asia Centrala, unde este raspandit in flora spontana. In Romania creste doar cultivat. Se cultiva pentru fructe, care contin principii active, intre care cele mai importante sunt silibina si silimarina, din care se si obtine produsul farmaceutic denumit Silimarina.
Extractele din fructe sunt folosite la prepararea unor produse farmaceutice cu actiune hepatoprotectoare, in tratarea unor leziuni ale ficatului, dupa hepatite.
Partile aeriene ale plantei se pot utiliza ca tonic amar. Silimarina, pe langa efectul benefic asupra afectiunilor ficatului sau bilei, are si un puternic efect antioxidant si se recomanda in tratament in cazul unor intoxicatii cu metale grele sau cu ciuperci otravitoare.
Cerinte fata de clima si sol
Cele mai favorabile zone de cultura din tara noastra pentru armurariu sunt zonele mai calde din sudul si vestul tarii. Plantele necesita temperaturi ridicate pe intreaga perioada de vegetatie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Fata de umiditate au cerinte moderate; totusi, seceta prelugita din vara poate afecta productia.
Armurariul nu este pretentios fata de tipul de sol, reusind sa dea recolte mai mari pe soluri mijlocii, profunde, bine drenate si cu umiditate suficienta.
Zonele foarte favorabile sunt Campia Baraganului, Campia Burnazului, iar zonele favorabile sunt Campia Olteniei si Campia Timisului.
Particularitati biologice
Armurariul este considerat in cultura ca planta anuala. Radacina este bine dezvoltata, iar tulpina este inalta de 50-150 cm si striata.
Frunzele sunt mari, pot ajunge si pana la 15 cm lungime, cu tepi prezenti pe nervurile terminale. Inflorescenta este un capitul cu flori tubuloase, de culoare rosie-violacee. Inflorirea are loc din iulie pana in septembrie. Fructul este o achena alungita, de culoare bruna, cu papus. Masa a 1.000 de seminte este de aproximativ 30 g.
Amplasarea culturii
Armurariul trebuie cultivat dupa plante care lasa terenul curat de buruieni si fara resturi vegetale. Cele mai bune premergatoare sunt leguminoasele pentru boabe, cerealele paioase, dar poate fi cultivat dupa plante prasitoare sau furajere, bine intretinute si fertilizate. Dupa o cultura de armurariu, rasare foarte multa samulastra, din fructele scuturate.
Administrarea ingrasamintelor
Armurariul valorifica bine ingrasamintele in doze moderate. Se recomanda fosfor, sub forma de fosfati naturali, in doze de 40-50 kg P2O5/ha. Ingrasamintele organice de tipul gunoiul de grajd, foarte bine maruntit si fermentat, se aplica toamna impreuna cu ingrasamintele cu fosfor si se incorporeaza sub aratura.
Lucrarile solului
Dupa premergatoarele care se recolteaza devreme, in lunile de vara, trebuie sa fie efectuat mai intai un dezmiristit si apoi aratura. Dupa premergatoare tarzii, aratura se executa la adancimi de 22- 25 cm, urmata de lucrari de intretinere pentru distrugerea buruienilor care rasar si a crustei. Se va urmari incorporarea resturilor vegetale si realizarea unui teren foarte bine nivelat si uniform.
La desprimavarare, se lucreaza cu grapa cu discuri pentru mobilizarea solului compactat peste iarna. Inainte de semanat, patul germativ se pregateste cu un combinator, sau cu o grapa cu discuri in agregat cu grapa cu colti reglabili.
Samanta si semanatul
Samanta utilizata pentru infiintarea culturii trebuie sa provina din loturi semincere cultivate in sistem ecologic, sa fie certificata, sa fie sanatoasa si sa provina din cultura anului precedent.
Semanatul se poate face primavara, in prima urgenta, cu semanatori universale (de tip SUP 21, SUP 29), utilizand pentru semanat soiul De Prahova. Puritatea fizica minima a semintelor trebuie sa fie de 90%, iar germinatia minimum 75%.
Datorita faptului ca in sistemul de agricultura ecologica erbicidele sunt interzise, combaterea buruienilor se va face doar prin prasile, astfel ca este recomandat ca distanta dintre randuri sa fie de 50 cm. Adancimea de semanat trebuie sa fie de 3-4 cm, iar densitatea plantelor la rasarire de 15-18 plante/m2. Cantitatea de samanta este de 6-8 kg/ha.
Lucrarile de ingrijire
Imediat dupa rasarire se recomanda efectuarea de prasile si pliviri pe rand pentru a fi distruse buruienile. Datorita ritmului rapid de crestere, armurariul dezvolta o rozeta de frunze destul de repede, ce acopera intervalul dintre randuri si innabusa astfel buruienile.
O boala periculoasa, care poate compromite cultura, este putregaiul alb. Aceasta ataca coletul, plantele au aspect de ofilire si se frang usor. Pentru combaterea acestei boli se recomanda masuri preventive, cum ar fi respectarea rotatiei si masurile de igiena culturala.
Combaterea daunatorilor, precum viermii albi (Agriotes spp.) sau ratisoara (Tanymecusspp.), se face prin masuri preventive care tin de rotatie si de distrugerea samulastrei si comba terea buruienilor atacate de acesti daunatori.
Recoltarea
Armurariul se poate recolta cu combina, atunci cand 80% din fructe au ajuns la maturitate si sunt uscate. Daca se intarzie recoltarea apar pierderi mari de recolta datorita scuturarii fructelor.
Se mai poate executa si recoltarea in doua faze: intai plantele se taie si se lasa in brazde 3-4 zile pana cand umiditatea ajunge la 13% si apoi se executa treieratul cu combina prevazuta cu ridicator de brazde.
Pe suprafete mai mici este posibila si recoltarea manuala a inflorescentelor, in mai multe treceri, deoarece coacerea fructelor este esalonata. In felul acesta sunt diminuate pierderile prin scuturare. Ulterior, inflorescentele vor fi treierate la stationar, pentru separarea fructelor. Lucrarea necesita un volum mare de munca manuala.
Imediat dupa recoltare este recomandata conditionarea si scaderea umiditatii, fie cu ajutorul uscatoarelor artificiale la temperaturi de maximum 30-40 garde C, fie prin expunere la soare sau in magazii acoperite.
Productia poate fi de 1.000-1.500 de kg/ha. Conditiile de receptionare admit: umiditatea de 12%, corpuri straine organice maximum 1,5%, corpuri straine minerale de maximum 0,5%.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>