Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taierea pomilor fructiferi si intretinerea plantatiei 

taierea-pomilor-fructiferi-si-intretinerea-plantatiei

Pentru a obtine o productie de calitate, aproape toate speciile de pomi fructiferi necesita o toaletare anuala. Aceasta etapa presupune scurtarea sau chiar indepartarea unor ramuri cu scopul de a corecta cresterea si de a ajuta resursele naturale sa se dezvolte. Discutam in acest articol despre cum trebuie executate lucrarile, dar si ce trebuie facut dupa taiere, astfel incat recolta sa fie una bogata.


Care este momentul optim pentru taierea pomilor

Unul dintre cele mai importante aspecte in procesul de taiere a pomilor fructiferi il reprezinta alegerea perioadei optime pentru executarea lucrarii. Este important de retinut faptul ca taierea prea timpurie sau prea tarzie poate cicatriza si sensibiliza pomul, poate compromite productia prin vulnerabilizarea pomului la frig.

De aceea, se recomanda ca taierile sa fie executate doar in perioada de repaus vegetativ a livezii. Incepand cu luna octombrie, dupa caderea totala a frunzelor, putem demara executarea lucrarilor de taiere. Etapa optima se incheie odata cu reintrarea pomilor in vegetatie. Astfel, taierea trebuie realizata toamna sau primavara devreme sau in ferestrele iernii, cand vremea permite, cu mentiunea ca trebuie evitata perioada de taiat in zilele cu temperaturi excesiv de scazute.

Taierea in uscat la semintoase (mar, par, gutui) 

Dupa cum probabil stiti deja, grupa semintoaselor cuprinde: mar, par, gutui. De regula, in cazul acestor pomi, taierea de productie se executa in functie de varsta pomilor, soi, forma de coroana folosita. Astfel, exista cateva aspecte generale cu privire la taiere si toaletare:


 

  • Taierile la mar si par se realizeaza anual pentru a obtine o buna fructificare. Procesul presupune scurtarea ramificatiilor de rod vechi sau care au fructificat de mai multe ori. De asemenea, se indeparteaza ramurile rupte sau uscate. In cazul parului, odata cu formarea coroanei, este important sa acordam atentie semischeletului si sa il rarim daca este necesar. Regenerarea ramurilor de semischelet se executa prin transferarea cresterii pe ramuri laterale tinere.
  • Taierea la gutui presupune reducerea la jumatate sau cu o treime a ramurilor lungi purtatoare de maciulii. Aceasta actiune echilibreaza rodirea si ajuta la dezvoltarea unor maciulii viguroase. La gutuii maturi este necesar sa se regenereze periodic semischeletul prin transferul cresterii pe ramificatii tinere.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


 

Taierea in uscat la samburoase

Datorita faptului ca samantoasele si samburoasele (prun, cais, cires) au un alt tip de formatiuni de rod, taierile sunt usor diferite. Astfel:

  • Taierea la prun se realizeaza in functie de varsta si morfologia ramurilor de rod. De exemplu, conform lucrarii „Pomi, arbusti fructiferi, capsun - ghid tehnic si economic”, publicata in 2014, buchetul ramificat nu se taie, insa pomul se poate regenera prin scurtarea ramurilor de semischelet. Sunt eliminate ramificatiile de rod vechi si formatiunile fructifere uscate sau imbatranite.
  • Taierea la cais se realizeaza atat pentru fructificare, dar si pentru corectia coroanei. La fel ca in cazul prunului, ramurile buchet nu se taie, ci doar vor fi eliminate in timp de 1-3 ani odata cu scurtarea ramurilor de semischelet.
  • Taierea la piersic urmareste dezvoltarea rodului in curs sau cresterea unui rod nou pentru anul urmatorul. De regula, ramurile purtatoare de rod de calitate sunt ramurile  mixte de vigoare mijlocie. Este indicat sa evitam taierea acestora, chiar daca depasesc 60 cm. Pot fi eliminate ramurile uscate sau rupte.
  • Taierea la cires are mai multe roluri si se realizeaza atat pentru intretinere, cat si pentru grabirea intrarii in rod. Comparativ cu celelalte specii pomicole, volumul taierilor este mai redus, deoarece soiurile de cires au de regula coroane aerisite si rare. 


 

Intretinerea plantatiei 

La inceputul perioadei de vegetatie la mar, la faza de buton roz, este indicata utilizarea unui fungicid ideal pentru combaterea eficienta a rapanului (mar, par, gutui, mosmon), acesta asigura eficienta chiar si cand temperaturile sunt scazute. Produsul combate, de asemenea, putregaiul cenusiu (vita de vie, capsuni, afin, zmeur, mur, coacaz, agris s.a). 

 

Efectuarea corecta si la timp atat a lucrarilor de taiere, cat si a masurilor fitosanitare va avea ca rezultat un rod calitativ si bogat.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.34 din 16 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016