Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

De ce sunt romanii norocosi ca pot cultiva gogosari

de-ce-sunt-romanii-norocosi-ca-pot-cultiva-gogosari

Gogosarul are avantajul de a fi foarte carnos si zemos, avand o coaja subtire si multa pulpa si este mai hranitor si mai plin de nutrienti decat ardeiul.



Gogosarul este un soi de ardei gras si constituie o varietate mai putin raspandita in lume, dar frecvent intrebuintata in bucataria romaneasca, nutritionistii considerand ca, romanii sunt norocosi pentru ca in tara noastra se cultiva aceasta leguma.
 
El este bogat nutritiv, oferind organismului cantitati semnificative de vitamina C, de vitamina A, de vitamina B6, de betacaroten, de vitamina K, de fosfor, de calciu, de tiamina, de acid folic, de magneziu, de cupru si fiind o sursa foarte buna de fibre,  detinand totodata o cantitate scazuta de calorii.

 
Gogosarul dulce si alcalin poate fi folosit ca alternativa la ardeiul gras, consumat proaspat, ca atare, sau in salate. De asemenea, el poate fi un ingredient in ciorbe, in tocanite, in tocaturi. Preparat pe gratar sau la cuptor, nu in ultimul rand este unul dintre ingredientele principale in prepararea zacustei.
 
Chiar si pus la murat, gogosarul isi pastreaza multe dintre beneficiile pe care le are pentru sanatate. Pe langa proprietatile nutritive, are si capacitatea de a combate sau de a preveni unele afectiuni.
 
Gogosarul rosu a fost remarcat ca fiind mai eficient decat celelalte soiuri de ardei gras, in protectia impotriva bolilor de inima, datorita concentratiei mari de nutrienti. Flavonoidele pe care le contine impiedica formarea cheagurilor de sange, fapt care duce la scaderea accidentelor vasculare si a atacurilor de cord.
 
Celor care se confrunta cu un nivel ridicat de colesterol li se recomanda deseori sa consume ardei iute. Cu toate acestea, mai practic pentru unele persoane si cu rezultate similare este gogosarul rosu crud, mai bine tolerat de cei care au o digestie sensibila.
 
Gogosarul rosu este de 7-10 ori mai bogat in vitamina C si in beta-caroten decat cel verde. Compusii fenolici, in schimb, in special flavonoidele, scad pe masura ce acesta se coace si devine rosu, cantitatea lor fiind mai mare cand gogosarul este de culoare verde.
 
Prin vitamina C pe care o contine, gogosarul are un rol important de protejarea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor. Cresterea oaselor si mentinerea sanatatii pielii sunt favorizate de vitamina A, gogosarul fiind astfel recomandat in alimentatia copiilor.
 
In plus, vitamina C protejeaza de infectii si faciliteaza absorbtia fierului din legume, precum si accelerarea procesului de cicatrizare. Gogosarul rosu contine vitamina B2 cu rol de reparator in tesuturi si care ajuta si la formarea globulelor rosii.
 
Proprietatea cea mai de pret cu care au fost inzestrati gogosarii ar putea fi considerata cea antioxidanta. Ei contin unele substante aflate pe lista celor care combat cancerul de prostata, cel de vezica, cel de plamani, cancerul cervical si cancerul pancreatic. Din grupa carotenoidelor, predominante sunt licopenul si betacarotenul. Mai multe studii efectuate de coreeni in ultima vreme au scos la iveala si o legatura intre consumul de gogosari si incidenta cazurilor de cancer la san.
 
Consumul regulat de gogosari are un efect benefic si in cazul unor afectiuni respiratorii precum astmul, emfizemul pulmonar, infectiile la plamani. Ca si sucul de ardei rosu, sucul de gogosari poate fi consumat cu incredere pentru a calma si a vindeca durerile in gat, dar si pentru a diminua sangerarile nazale.
 
Gogosarii ofera celor care ii consuma un spectru larg de vitamine si microelemente. Fiind bogati in fibre dietetice, proteine vegetale si cu un continut redus de calorii, sunt indicati in orice tip de dieta de slabire. Studii recente au aratat ca gogosarii activeaza procesul de incalzire a organismului si maresc rata metabolica, ajutand astfel la arderea mai multor calorii, deci sunt de ajutor si pentru cei aflati la cura de slabire.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

De ce sunt romanii norocosi ca pot cultiva gogosari
Rating:
Nota: 3.81 din 13 voturi

Articole conexe:

clubagricultura.ro

- intrebarea zilei

Producatori de goji

Intrebare: Exista vreo asociatie a producatorilor de goji pe zona Oradea? Sau vreun cultivator care mi-ar putea invata cum sa infiintez o astfel de cultura?

Raspuns: Exista o asociatie a cultivatorilor de goji bio, numita Goji Land, cu 30 de membri in judetele Sucea... citeste tot raspunsul aici

Comentarii
Comentarii0 comentarii

Ultima ora

Newsletter gratuit
Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017".



Forum
Fermier buzau spune: In Buzau au intrat la careva banii in cont ?
21 Oct. 2017 08:24:30
Raspunde la intrebare
Elena spune: Cat baga pe ha pana la urma?
21 Oct. 2017 07:26:07
Raspunde la intrebare
Fermier hd spune: Cec Hunedoara aseara au intrat aceiasi bani ca si anul trecut, asteptam sa intre si restul. Numai bine si bafta la toti
21 Oct. 2017 07:20:11
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo
clubagricultura.ro

Scaderea treptata sau brusca a insusirilor superioare de soi (vitalitate, vigurozitate, productivita ...

Reprezinta numarul animalelor/hectar care sunt aduse la pasunat intr-un perimetru agricol. Pentru a ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Agricultura cu profit - 7 Idei de Afaceri in Agricultura care iti aduc bani in 2017" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau sa primesc revista de Agricultura