Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditii de luat in considerare la plantarea cartofilor mov

conditii-de-luat-in-considerare-la-plantarea-cartofilor-mov

In ceea ce priveste cartofii mov, acestia au nevoie de soluri cu o capacitate mare de aerisire si de multa lumina. Pentru o cultura bogata este nevoie de respectarea conditiilor de plantare.


Temperatura

 
Incoltirea tuberculilor de cartofi are loc la temperaturi de 5-6 garde C. Temperatura optima de rasarire este de 13-15 grade C, pentru formarea tuberculilor de cartofi este de 15-18 grade C, iar pentru cresterea vrejilor este de 18-20 grade C.
 
De retinut! In ceea ce priveste conditiile climatice, temperaturile moderate urmate de timp mai racoros constituie conditiile cele mai favorabile pentru cresterea plantelor, dar mai ales pentru modificarea metabolismului plantei cu repercusiuni in procesul de acumulare a amidonului.
 
Unele legume, cum ar fi tomatele, prefera un sol cald pentru a prinde radacini si creste. Semintele de cartofi prefera o temperatura mai rece pentru a prinde radacini. Temperatura ideala a solului pentru a prinde radacini este in jur de 55 grade Fahrenheit – 12 grade Celsius.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Pe de o parte, temperaturile mai crescute impiedica dezvoltarea radacinilor cartofilor de samanta si cauzeaza putrezirea sectiunilor de cartofi; pe de alta parte, temperaturile mai reci permit cartofilor sa le creasca radacini si sa isi formeze o puternica vita-de-vie
 
La temperatura solului de 26 grade C, tuberculii nu mai cresc, la 25 grade C stolonii nu se mai transforma in tuberculi. 
 
Cartoful nu rezista la temperaturi scazute, astfel: la 0-5 grade C sunt distruse frunzele, la -0,8 grade C coltii si la -1 grade C tuberculii. Temperaturile de -2, -3 grade C distrug intreaga planta de cartof. Brumele si ingheturile tarzii afecteaza cultura plantelor timpurii cu tuberculii incoltiti, daca varfurile de crestere au aparut la suprafata solului.
 
In acest caz, plantele se refac prin pornirea de noi colti din tuberculi, refacerea poate sa dureze 10-15 zile. Daca brumele apar mai tarziu, cand plantele au 2-3 frunze, pierderile sunt mai reduse pentru ca plantele se refac repede prin lastari care apar la subsuara frunzei.
 

Solul

 
Cele mai indicate pentru cultura cartofului mov sunt solurile nisipo-lutoase, luto-nisipoase si lutoase cu capacitate mare de aerisire. In regiunile bogate de precipitatii si solurile nisipoase asigura conditii favorabile de vegetatie. 
 
In conditii de irigare, solurile usoare devin foarte favorabile pentru culturile destinate consumului timpuriu sau de vara. Solul contribuie la realizarea productiei cu 77%. Pentru acest soi de cartofi – cartofii mov – se poate cultiva pe soluri care au PH = 4,8-5,4.
 

Umiditate

 
Secetele determina stagnarea acumularii substantelor in tuberculi, reducerea suprafetei de asimilatie, incoltirea si puierea tuberculilor in camp. Plantele de cartofi au cea mai mare nevoie de apa la inflorire:in aceasta perioada, se cere o umiditate a solului de 85% din capacitatea capilara pentru apa.
 
Atentie! Daca insuficienta de oxigen se mentine mai mult timp, tuberculii putrezesc, iar plantele pier in intregime. La exces temporar de umiditate, productia de tuberculi se reduce la 32-78%. 

Grindina poate distruge in mare masura plantele aeriene, inducand pierderi de 8-32% in functie de starea de vegetatie si gradul de vatamare a produsului. Se pot aplica tratamente cu funcicide si rebilonare.
 

Lumina

 
Cartoful mov are nevoie de multa lumina, nu suporta umbrirea, pentru formarea tuberculilor durata scurta de iluminare este cea mai favorabila, 10-12 h, cand durata zilei este mai mare, 14 h, stolonii se transforma in lastari.
 

Zonarea 

 
Tinand cont de perioada de vegetatie a soiurilor s-au putut delimita zonele ecologice pentru cultivarea cartofilor mov:
 
– zona foarte favorabila: sunt cuprinse regiunile muntoase din Moldova, toata Transilvania, cu exceptia campiilor, partea de est a Banatului, regiunile imediat vecine muntilor din Oltenia si Muntenia.
 
Se caracterizeaza printr-o clima rece si umeda. Regimul precipitatiilor de 600-800 mm anual. Temperaturi medii ale lunii celei mai calde, 18-19 garde C, si nebulozitate ridicata in tot cursul verii;
 
– zona favorabila – cuprinde regiunea subcarpatica din regiunea Olteniei si Munteniei, partea nord-vestica a Transilvaniei si podisul Moldovei. Se caracterizeaza printr-o clima mai putin umeda, precipitatiile de 600-700 mm, iar temperatura lunii iulie 19-20 grade C. Solurile din cele doua zone apartin podzolurilor cu textura nisipo-argiloasa, luto-argiloasa, cernoziomurile irigate, aluviuni;
 
– zona favorabila soiurilor timpurii se intinde in regiunea de ses a campiei Banatului, regiunile coline ale Olteniei, Munteniei si Moldovei si campia Dunarii. Clima din aceste zone asigura conditii de vegetatie numai soiurilor timpurii si semitimpurii – implicit si cartofii mov. Precipitatiile anuale cuprinse intre 400-600 mm , iar temperatura lunii iulie 20-22 grade C.
 

Rotatia culturii

 
Asigura productii ridicate dupa grau, secara, orz, leguminoase perene si anuale, porumb, in, fibra, sfecla de zahar etc. Nu trebuie luate ca premergatoare specii din aceeasi familie botanica – a familiei solanacee. Cartoful este premergator pentru grau, orz si culturi de primavara.
 
La amplasarea culturii de cartofi intr-o exploatatie agricola trebuie luate in considerare: distanta de centru de prelucrare sau depozitare – maximum 12 kilometri –, panta terenurilor sa nu fie mai mare de 9-110 in terenuri obisnuite si de 50 in conditii de irigare, forma si marimea solei in vederea organizarii rationale a plantatului mecanic.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016