Depozitarea cartofilor mov
Incoltirea este nedorita in timpul pastrarii, atat pentru cartoful de consum, cat si pentru cel destinat prelucrarii industriale, deoarece duce la cresterea pierderilor prin consumul de substante de rezerva, ingreuneaza manipularea cartofilor, favorizeaza atacul bolilor de depozit.
Pentru o mai buna depozitare, cartofii mov trebuie:
 
- recoltati la maturitate;
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
- bine uscati;
 
- curati, fara pamant si resturi vegetale;
 
- sanatosi si nevatamati.
 
Spatiul de depozitare trebuie sa fie:
 
- bine izolat, uscat;
 
- cu posibilitati de aerisire si reglare a temperaturii si umiditatii;
 
- curat si dezinfectat;
 
- sa aiba acces usor.
 
Temperaturile recomandate pentru pastrarea cartofilor, in functie de destinatia productiei, sunt (Rastovski, 1987):
 
– cartof de samanta: 2-4°C
 
– cartof pentru consum proaspat: 5-6°C
 
– cartof pentru chips: 7-10°C
 
– cartof pentru prajit: 6-8°C
 
– cartof pentru amidon: 7°C
 
De asemenea, incoltirea poate accelera acumularea de zaharuri solubile si determina cresterea pierderilor la decojire, ambele daunatoare in cursul prelucrarii.

Incoltirea cartofilor dupa recoltare este determinata de o serie de factori, mai mult sau mai putin controlabili de catre om. Imediat dupa recoltare, cartofii se gasesc intr-o perioada de repaus vegetativ, cand, chiar daca sunt amplasati intr-un mediu favorabil incoltirii – temperatura si umiditate ridicate –, nu incoltesc.
 
Lungimea perioadei de repaus este in primul rand un caracter specific soiului respectiv si nu are legatura cu lungimea perioadei de vegetatie – exista soiuri timpurii cu un repaus vegetativ lung si soiuri tardive care pot avea un repaus foarte scurt. In general, repausul vegetativ la cartof este cuprins intre 30 si 70 de zile in functie de soi si poate fi prelungit prin aplicarea unor masuri corecte de pastrare.
 
O tehnologie defectuoasa de pastrare poate determina iesirea din repaus mai devreme si declansarea puternica a incoltirii. De asemenea, conditiile climatice extreme – seceta prelungita, temperaturi foarte ridicate in timpul perioadei de vegetatie, ploi abundente etc. –pot scurta sau chiar suprima repausul vegetativ, declansandu-se incoltirea timpurie, imediat dupa recoltare sau chiar inainte de recoltare, in camp.
 
Incoltirea cartofilor in depozite poate fi prevenita prin:
 
– pastrarea la temperaturi scazute;
 
– aplicarea de inhibitori chimici;
 
– iradierea cartofilor – nu se aplica la cartoful pentru samanta;
 
– pastrarea la lumina difuza – nu se aplica la cartoful de consum
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Tehnologia de cultivare a cartofilor mov
Tehnologia de cultivare a cartofilor mov
Suprafata cultivata pe glob este de 20 milioane ha, din care peste 70% se afla in Europa. Pentru...
Cartoful mov: continutul nutritional
Cartoful mov: continutul nutritional
        Pe langa amidon simplu, cartofii mov sunt bogati...
Conditii de luat in considerare la plantarea cartofilor mov
Conditii de luat in considerare la plantarea cartofilor mov
Temperatura   Incoltirea tuberculilor de cartofi are loc la temperaturi de 5-6 garde...
Plantarea semintelor de cartofi mov
Plantarea semintelor de cartofi mov
Aceste specialitati de cartofi sunt diponibile in soiuri care au coaja mov si interiorul alb sau...

Ultima ora

Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Brazi de Craciun: Naturali vs. Artificiali – O Alegere Cu Impact in Agricultura
Cultivarea brazilor de Craciun este o practica agricola veche, ce aduce numeroase beneficii...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016