Depozitarea cartofilor mov
Incoltirea este nedorita in timpul pastrarii, atat pentru cartoful de consum, cat si pentru cel destinat prelucrarii industriale, deoarece duce la cresterea pierderilor prin consumul de substante de rezerva, ingreuneaza manipularea cartofilor, favorizeaza atacul bolilor de depozit.
Pentru o mai buna depozitare, cartofii mov trebuie:
- recoltati la maturitate;
- bine uscati;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
- curati, fara pamant si resturi vegetale;
- sanatosi si nevatamati.
Spatiul de depozitare trebuie sa fie:
- bine izolat, uscat;
- cu posibilitati de aerisire si reglare a temperaturii si umiditatii;
- curat si dezinfectat;
- sa aiba acces usor.
Temperaturile recomandate pentru pastrarea cartofilor, in functie de destinatia productiei, sunt (Rastovski, 1987):
– cartof de samanta: 2-4°C
– cartof pentru consum proaspat: 5-6°C
– cartof pentru chips: 7-10°C
– cartof pentru prajit: 6-8°C
– cartof pentru amidon: 7°C
De asemenea, incoltirea poate accelera acumularea de zaharuri solubile si determina cresterea pierderilor la decojire, ambele daunatoare in cursul prelucrarii.
Incoltirea cartofilor dupa recoltare este determinata de o serie de factori, mai mult sau mai putin controlabili de catre om. Imediat dupa recoltare, cartofii se gasesc intr-o perioada de repaus vegetativ, cand, chiar daca sunt amplasati intr-un mediu favorabil incoltirii – temperatura si umiditate ridicate –, nu incoltesc.
Lungimea perioadei de repaus este in primul rand un caracter specific soiului respectiv si nu are legatura cu lungimea perioadei de vegetatie – exista soiuri timpurii cu un repaus vegetativ lung si soiuri tardive care pot avea un repaus foarte scurt. In general, repausul vegetativ la cartof este cuprins intre 30 si 70 de zile in functie de soi si poate fi prelungit prin aplicarea unor masuri corecte de pastrare.
O tehnologie defectuoasa de pastrare poate determina iesirea din repaus mai devreme si declansarea puternica a incoltirii. De asemenea, conditiile climatice extreme – seceta prelungita, temperaturi foarte ridicate in timpul perioadei de vegetatie, ploi abundente etc. –pot scurta sau chiar suprima repausul vegetativ, declansandu-se incoltirea timpurie, imediat dupa recoltare sau chiar inainte de recoltare, in camp.
Incoltirea cartofilor in depozite poate fi prevenita prin:
– pastrarea la temperaturi scazute;
– aplicarea de inhibitori chimici;
– iradierea cartofilor – nu se aplica la cartoful pentru samanta;
– pastrarea la lumina difuza – nu se aplica la cartoful de consum
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>