Depozitarea cartofilor mov
Incoltirea este nedorita in timpul pastrarii, atat pentru cartoful de consum, cat si pentru cel destinat prelucrarii industriale, deoarece duce la cresterea pierderilor prin consumul de substante de rezerva, ingreuneaza manipularea cartofilor, favorizeaza atacul bolilor de depozit.
Pentru o mai buna depozitare, cartofii mov trebuie:
- recoltati la maturitate;
- bine uscati;
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
- curati, fara pamant si resturi vegetale;
- sanatosi si nevatamati.
Spatiul de depozitare trebuie sa fie:
- bine izolat, uscat;
- cu posibilitati de aerisire si reglare a temperaturii si umiditatii;
- curat si dezinfectat;
- sa aiba acces usor.
Temperaturile recomandate pentru pastrarea cartofilor, in functie de destinatia productiei, sunt (Rastovski, 1987):
– cartof de samanta: 2-4°C
– cartof pentru consum proaspat: 5-6°C
– cartof pentru chips: 7-10°C
– cartof pentru prajit: 6-8°C
– cartof pentru amidon: 7°C
De asemenea, incoltirea poate accelera acumularea de zaharuri solubile si determina cresterea pierderilor la decojire, ambele daunatoare in cursul prelucrarii.
Incoltirea cartofilor dupa recoltare este determinata de o serie de factori, mai mult sau mai putin controlabili de catre om. Imediat dupa recoltare, cartofii se gasesc intr-o perioada de repaus vegetativ, cand, chiar daca sunt amplasati intr-un mediu favorabil incoltirii – temperatura si umiditate ridicate –, nu incoltesc.
Lungimea perioadei de repaus este in primul rand un caracter specific soiului respectiv si nu are legatura cu lungimea perioadei de vegetatie – exista soiuri timpurii cu un repaus vegetativ lung si soiuri tardive care pot avea un repaus foarte scurt. In general, repausul vegetativ la cartof este cuprins intre 30 si 70 de zile in functie de soi si poate fi prelungit prin aplicarea unor masuri corecte de pastrare.
O tehnologie defectuoasa de pastrare poate determina iesirea din repaus mai devreme si declansarea puternica a incoltirii. De asemenea, conditiile climatice extreme – seceta prelungita, temperaturi foarte ridicate in timpul perioadei de vegetatie, ploi abundente etc. –pot scurta sau chiar suprima repausul vegetativ, declansandu-se incoltirea timpurie, imediat dupa recoltare sau chiar inainte de recoltare, in camp.
Incoltirea cartofilor in depozite poate fi prevenita prin:
– pastrarea la temperaturi scazute;
– aplicarea de inhibitori chimici;
– iradierea cartofilor – nu se aplica la cartoful pentru samanta;
– pastrarea la lumina difuza – nu se aplica la cartoful de consum
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>