Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plantarea semintelor de cartofi mov

plantarea-semintelor-de-cartofi-mov

Un cartof albastru reprezinta mai mult decat un element de noutate in agricultura, colorarea sa vie adaugand substante nutritive amidonului din tubercul. Culoarea mov a cartofilor nu le schimba aroma, dar adauga antocianina – un antioxidant responsabil pentru culoarea mov din fructe si legume.


Aceste specialitati de cartofi sunt diponibile in soiuri care au coaja mov si interiorul alb sau galben, coaja si interiorul mov sau coaja albastra si interiorul albastru si alb marmorat.
 
Procesul de plantare a cartofilor mov nu este diferit fata de plantarea cartofilor obisnuiti. Este posibil ca soiul de cartofi mov sa produca mai putini tuberculi decat cel traditional de culoare alba.
 
Saparea terenului poate fi manuala sau automatizata, in functie de suprafata cultivata si alte numeroase motive. Dupa cum am spus, se elimina buruienile si pietrele de pe suprafata pe care se doreste plantarea, in plin soare, cu sol afanat si bun drenaj, primavara devreme.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h
Se raspandeste un strat de 5-7 centimetri de compost – diverse resturi organice si vegetale care au fost colectate de-a lungul timpului – pe fiecare rand plantat si se presara ingrasamant pe suprafata solului. Se amesteca compostul si ingrasamantul in sol la cel putin 15 centimetri adancime, se afana solul si se sparg toti bulgarii. Cu cat solul este mai bogat in substante nutritive si cu cat este mai compact, rezultatele o sa fie neasteptat de bune.
 
Dupa care se taie cartofii mov de samanta, care au fiecare cel putin un ochi, si se lasa neacoperiti timp de una sau doua zile, pana ce sectiunile se usuca usor pentru a preveni putrezirea.
 
Etapa urmatoare consta in saparea unui sant pe mijlocul fiecarui rand. Adancimea cuiburilor trebuie sa fie undeva intre 20 si 30 de centimetri si dupa ce sunt pusi cartofii de samanta, acestia trebuie acoperiti cu 10-15 centimetri de pamant.

Dupa patru pana la sase saptamani, apar primele doua nivele de frunze care sa acopere din nou cu pamant – acest lucru dupa ce au fost trase toate buruienile. Acest proces poate continua de mai multe ori, dar trebuie avut grija ca varful plantei sa fie in permanenta descoperit, iar bulbul – cartoful-samanta – sa nu fie acoperit mai mult de 30 de centimetri de pamant.

Daca se planteaza mai multi bulbi la un cuib, acestia trebuie amplasati la cel putin 30 de centimentri distanta unul fata de celalalt. De asemenea, distanta intre randuri trebuie sa fie de aproximativ 60-90 de centimetri.
 
Pentru aceasta specie de cartofi, solul trebuie pastrat umed in permanenta. Cartoful mov trebuie sa aiba o sursa constanta de umezeala. Se iriga o data sau de doua ori pe saptamana atunci cand nu exista nicio precipitatie pentru a mentine solul umed in mod constant, dar nu imbibat.
 
Daca solul se usuca, cresterea bulbului de cartof stationeaza, procesul de crestere se reia abia dupa ce pamantul este umed din nou, dar cresterea in dimensiune a tuberculilor de cartof va fi afectata. Exista posibilitatea ca recolta sa fie compusa doar din tuberculi de dimensiuni mici din cauza solului compactat, a lipsei nutrientilor si a lipsei de apa. Pentru pastrarea umezelii din pamant cartofii pot fi protejati cu paie. Acestea vor proteja solul pe o perioada mai lunga impotriva razelor solare.
 
Asadar, cartoful mov se planteaza timpuriu. Coltii pornesc in vegetatie si cresc la temperaturi de 6-7 grade C. Plantarea timpurie atrage cresterea productiei si o serie de alte aspecte importante ca: stoloni mai scurti, tuberculizarea mai timpurie, tuberculi mai uniformi ca marime. Prin plantarea imediata dupa ce terenul s-a svantat si se lucreaza fara sa se batatureze si fara bulgari se realizeaza cele mai mari productii.
 
De regula, conditiile de plantare a cartofului se inregistreaza la jumatatea lunii martie in zonele de sud si camp ale Banatului, in ultima decada a lunii martie in zona colinara si la inceputul lunii aprilie, in zona foarte favorabila din punctul de vedere al temperaturii, zona montana si depresiuni submontane.

Cartoful incoltit, destinat consumului extratimpuriu si timpuriu, se planteaza in zona nisipurilor din Oltenia intre 5 si 15 martie si pana la 25 martie in restul bazinelor specializate. Durata de plantare a cartofului trebuie sa fie cat mai scurta.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016