Tehnologia de cultivare a cartofilor mov
Cartoful este un aliment de care populatia este dependenta inca din cele mai vechi timpuri. In zilele noastre, cartoful beneficiaza de conditii optime de dezvoltare, tehnologie avansata si subventii substantiale oferite de guvernele lumii.
Suprafata cultivata pe glob este de 20 milioane ha, din care peste 70% se afla in Europa. Pentru ca o cultura de cartof sa devina rentabila trebuie gasite solutii pentru cresterea productiei.
Pe scurt, etapele primordiale in cultivarea cartofilor mov sunt:
- Investitia initiala include pregatirea terenului, fertilizarea si cumpararea semintei de cartofi. Un cost suplimentar de lansare pentru a comercializa en-gros il reprezinta sistemul de irigare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
- Tehnologia de cultivare a cartofilor mov este aproape identica cu cea folosita pentru soiul autohton. Se recomanda ca plante premergatoare paioasele, dar si legumele anuale.
- Dupa recoltarea plantelor premergatoare se recomanda aratura de toamna, iar primavara, inainte de plantare, se va face o lucrare simpla de mobilizare a solului.
- Se planteaza in cuiburi si pe randuri, la o distanta de aproximativ 50 de cm intre cuiburile de pe acelasi rand si una de aproximativ 1 metru intre randuri.
- Atat plantarea, cat si lucrarile ulterioare de intretinere se pot realiza atat mecanizat, cat si manual, tehnologia aleasa fiind diferita in special in functie de dimensiunile suprafetei cultivate – adica mecanizat daca se face pe o suprafata intinsa, in camp deschis; si manual daca se face in gradina din spatele casei.
- Dupa doua saptamani de la plantare, se baga grapa – in cazul lucrarilor mecanizate – in vederea suprimarii buruienilor sau se sapa si se pliveste – in cazul lucrarilor manuale.
- Irigarile se fac periodic, in functie de nevoile plantei si de frecventa precipitatiilor naturale. Tot timpul, sapatul sau prasitul si plivitul buruienilor se fac dupa irigare, si nu invers.
- Desi este mai rezistent la mana si la inghet decat cartoful obisnuit, este la fel de vulnerabil ca acesta cand vine vorba de gandacii de Colorado.
- Din aceasta cauza, in majoritatea situatiilor, va fi nevoie de stropitori contra daunatorilor, cu aceleasi insecticide din comert care sunt folosite si pentru cartoful obisnuit.
Stiati ca...
- Daca se vor raci sau congela, cartofii mov isi vor schimba amidonul in zahar. Acesta altereaza gustul cartofilor si provoaca innegrirea interiorului cartofului atunci cand se prepara.
- Expunerea prelungita la lumina cauzeaza ecologizarea si face gustul cartofilor mai amar.
- Depozitarea cartofilor mov se realizeaza intr-o incapere rece (40°-50°F), uscata, bine ventilata si intunecata, pentru a impiedica germinarea.
- Nu se spala cartofii inainte de depozitare – spalarea lor mareste viteza de depozitare a cariilor.
- In cazul in care cartofii incep sa creasca sau sa inmugureasca, se taie lastarul.
Frunzele plantelor de cartof sunt otravitoare pentru oameni si animale. Termenul de calitate la cartof este o notiune extrem de complexa, care cuprinde o serie de insusiri interne si externe, legate de valoarea nutritiva, industriala si comerciala a tuberculilor. Tuberculii de cartof avand multiple posibilitati de valorificare, calitatea lor este greu de definit pe baza unor criterii generale, valabile pentru toate categoriile de folosinta. Insusirile interne si externe ale tuberculilor au pondere diferita in determinarea calitatii diferitelor grupe de folosinta a cartofului.
Indicii de calitate urmariti sunt: Puritatea solului, uniformitatea si marimea tuberculilor, absenta vatamarilor si a bolilor, absenta defectelor si petelor in interiorul cartofului, absenta corpurilor straine.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.