Aspecte generale privind cultivarea Schisandrei
Publicat la data de 29 Mar. 2024 in:
Hobby Plantele medicinale si aromatice sunt cunoscute din Antichitate, vechile civilizatii aducandu-si contributia la cunoasterea si utilizarea unui numar cat mai mare de specii. In paralel cu dezvoltarea chimiei, a fost posibila si cunoasterea substantelor active (principii active) din plante.
In productia de plante medicinale si aromatice calitatea produselor este data de continutul in principii active. Cantitatea de principii active din planta este conditionata de factorii ecologici, de zonarea speciei, de tehnologia de cultura, de valoarea biologica a cultivarului (populatie, soi, hibrid etc.) si, nu in ultimul rand, de modalitatile de prelucrare primara si respectiv, secundara.
La alegerea unei specii pentru un anumit areal de cultura se are in vedere complexitatea interactiunii diferitilor factori de vegetatie, astfel incat sa se asigure un raport optim intre conditiile pedoclimatice si cerintele biologice ale plantelor.
Se evita astfel situatiile in care conditiile naturale pot determina cresterea productiei de biomasa vegetala in detrimentul continutului in principii active.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Cerintele de cultivare ale Schisandrei sunt asemanatoare cu cele ale vitei de vie. Trebuie asigurate conditii de umiditate si lumina moderate si un sol umed bogat in nutrienti si bine drenat. La noi in tara, se intalneste doar ca planta de cultura. In Rusia tone intregi din acest fruct se folosesc pentru sucuri, vinuri si dulciuri.
Schisandra prefera soluri usoare, bogate in humus, cu drenaj suficient. Terenul pe care vrem sa cultivam aceasta planta trebuie pregatit ca pentru alti arbusti: arat superficial, irigat - insa solul prea umed face sa-i cada florile.
Planta nu suporta razele directe ale soarelui, insa pe locuri prea intunecate nu da roada mare. Cu toate ca Schisandra se considera o liana tropicala, ea este cea mai rezistenta la ger, suportand usor temperatura de minus 30°C si chiar minus 45°C.
Ea nu se teme nici de ingheturile de primavara, nici de cele de toamna, de aceea poate fi cultivata departe de arealul ei natural. Anumite exemplare de Schisandra pot fi intalnite si la noi, in unele parcuri si gradini vechi.
Lumina
Integral sau partial la soare; o expunere spre sud, est sau vest.
Temperatura
Este mai bine crescut ca o planta de gradina, deoarece este rezistent la zona 4 crescand la temperaturi de -30ºC. Aceasta planta poate fi crescuta/cultivata in recipiente, dar aceasta trec cel mai bine afara peste iarna, astfel incat sa determine latenta si formarea bobocului de floare.
Umiditatea
Toleranta la fluctuatii mari ale umiditatii.
Irigarea
Se iriga atunci cand solul este vizibil uscat, cand este crescut in containere. Ca planta de gradina se iriga bine, iar mai apoi se iriga doar in conditii de seceta.
Fertilizarea
Hranire moderata; se fertilizeaza o data sau de doua ori pe an in soluri fertilizate putin sau moderat cu un nivel scazut (15-15-15 sau mai putin) bazate pe ingrasaminte organice. Atunci cand sunt cultivate in containere, solul se hraneste lunar in timpul sezonului de crestere activa.
- Azot (N) total 15%
- Fosfor (P2O5) Total 15%
- K2O2 15%
Taierea
Vita de vie poate sa devina salbatica si indisciplinata cu lastarul din radacinile imprastiate. Taierea se face iarna tarziu sau primavara devreme, inainte de inceperea cresterii.
Bobocii de floare de pe vita de vie se formeaza vara tarziu; astfel incat taierea selectiva va subtia cresterile nedorite lasand in acelasi timp suficienta vita de vie pentru a produce o cultura. Se elimina toti lastari nedoriti din apropierea radacinilor in cazul in care se doreste izolarea.
Insecte si boli
Exista cateva probleme cu insectele si bolile. Gandaci japonezi se vor hrani pe frunze, desi nu este o sursa de hrana preferata. De asemenea, pasarile sau animalele pot avaria cultura de schisandra daca aceasta nu este monitorizata.
Odata stabilita, Schisandra este o planta usor de crescut. Toleranta la o mare varietate de soluri, prefera solurile usor acide cu o fertilitate scazuta pana la moderata.
Ea se raspandeste prin radacini laterale deci o mare atentie trebuie acordata izolarii – care poate fi realizata prin taierea anuala. Deoarece este un alpinist viguros, aceasta planta are nevoie de sprijin. Florile apar pe vita de vie matura de anul trecut, cu fructele coapte toamna.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>