Utilaje utilizate pentru extragerea si conditionarea polenului
Publicat la data de 31 Ian. 2024 in:
Hobby Recoltarea polenului transportat de albine se face cu ajutorul unor dispozitive speciale numite colectoare de polen. Se impart in doua mari grupe: colectoare de polen exterioare (de urdinis) sau colectoare de polen interioare care se localizeaza sub capacul sau pe fundul stupului.
Oricare din aceste doua tipuri au o placa activa din material plastic cu perforatii circulare suprapuse, de 4,9 mm diametru. Unele tipuri de colectoare au doua astfel de placi pe care albinele sunt obligate sa treaca, dubland cantitatea de polen extrasa.
Practic, polenul cade in momentul in care albina trece pe deasupra placilor printr-o plasa metalica in sertarul de colectare.
Colectorul de polen de urdinis este compus din trei parti principale: un corp cu un cadru din lemn, un sertar de acumulare si placa activa de care aminteam mai sus cu ochiurile de 4,9 mm.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Unele au si o streasina de protectie impotriva umiditatii excesive si a razelor solare, confectionate din lemn, tabla sau material textil.
Colectoarele ce utilizeaza fundul stupului sau capacul pentru recoltare are la baza acelasi principiu de functionare.
Acestea au in schimb avantajul ca protejeaza mai bine polenul de ploaie, praf, soare puternic sau alte intemperii.
Dupa colectare, intra in rol uscatorul de polen care, prin diferite modalitati, reduce umiditatea la 8%, umiditate considerata optima. In functie de energia pe care o folosesc, acestea sunt solare, electrice sau cu aer/apa ce sunt ajutate de o lampa de petrol.
Metoda de uscare este aceeasi indiferent de energia folosita: polenul se pune in sitele de uscare in straturi de 1,5 maximum 2 cm grosime, la o temperatura ce nu trebuie sa depaseasca 45 de grade cu o buna circulatie a aerului pentru eliminarea excesului de umiditate.
Laptisorul de matca dispune de anumite utilaje utilizate in extragerea sa. Acestea sunt seturi de cutite foarte bine ascutite pentru taierea botcilor sau a celulelor de trantori, ace (din lemn sau plastic) si spatule pentru extragerea din botci a laptisorului de matca sau a apilarnilului.
De obicei, recoltarea acestor produse se face manual, dar exista posibilitatea recoltarii mecanizate, cu ajutorul unor pompe speciale de vid.
Un alt produs renumit oferit de familia de albine este propolisul, care de asemenea se recolteaza.
De obicei, prin razuirea pieselor componente ale stupului cum ar fi urdinisul, peretii stupului sau ramele unde albinele depun propolisul (cleiul albinelor) pentru protectia interna a stupului, celulelor fagurilor, astuparea si nivelarea eventualelor crapaturi la nivelul peretilor stupului.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>