
Din punct de vedere botanic, gutuiul (Cydonia oblonga) este un arbustoid (pom fructifer de talie mica/mijlocie, cu mai multe tulpini), cultivat mai ales in gradini, ca pom izolat. Desi natural creste sub forma de tufa, in livezile intensive acesta este condus cu o singura tulpina.
Gutuiul deoarece valorifica foarte bine terenurile cu exces temporar de umiditate, creste inclusiv pe soluri grele, argiloase si este ferit de ingheturile tarzii, datorita perioadei de inflorire devansata fata de ceilalti pomi fructiferi. Tipuri de gutui: gutui chinezesc, gutui japonez si gutuiul obisnuit
Gutuiul vine din insula Creta, din jurul orasului Cydon, care a dat si numele speciei (Cydonia oblonga). In afara de aceasta specie foarte cunoscuta, mai exista doua genuri originare din Asia: gutuiul japonez (Cydonia japonica) si gutuiul chinezesc (Cydonia sinensis).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Aceste doua specii orientale se caracterizeaza prin fructele de mari dimensiuni, o gutuie poate sa ajunga la 500-800 de grame. Tot in Asia se mai cultiva Cydonia maulei, o specie de gutui cu fructe foarte acre si astringente, folosite mai rar pentru consum. Cydonia maulei se cultiva ca specie decorativa.
Formarea coroanei si lucrarile de taiere la gutui
Gutuiul este un pom fructifer longeviv care, daca este ingrijit corect, poate trai peste 50 de ani. Rodeste dupa primii doi ani de la plantare. In acest interval, atentia pomicultorilor trebuie sa fie acordata formarii coroanei, in functie de preferinte. Cel mai adesea este utilizata forma de tufa cu 3-4 tulpini, pornite din colet, sau piramida mixta, cu lastarii porniti de pe un trunchi scurt, de 50-80 cm. Inainte de plecarea in vegetatie, se aleg ramurile principale (3-4 sarpante) iar restul lastarilor se elimina. De pe sarpante se elimina ramurile verticale.
Boli si daunatori la gutui
Cea mai periculoasa boala care afecteaza gutuiul este focul bacterian, produs de bacteria Erwinia amylovora. Aceasta boala se manifesta in tara noastra dupa 1990 si a afectat puternic in special livezile de mar, gutui, par. Pomii fructiferi atacati se taie si se ard, pentru a a preveni raspandirea bacteriilor care pot usca pomii intr-un timp record. Dintre daunatori meritp amintiti viermele fructelor (Cydia pomonella) si paduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus).

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 3.79 din 56 voturi
Urmareste-ne pe Google News