Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bunele practici în hipermarketuri au fost modificate


Codul de bune practici în comerţul cu produse agroalimentare, transpus în Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, a fost modificat prin Legea nr. 247/2010, intrată în vigoare pe 19 decembrie, anul trecut. Principala modificare, dorită atât de retaileri, cât şi de furnizori, este eliminarea termenelor de plată fixe, care duceau la blocaje în relaţiile comerciale, scrie Saptamana Financiara. Au mai fost clarificate unele noţiuni susceptibile de interpretări diferite, cum ar fi costul de producţie sau discount-ul.
Stabilirea prin lege a unor termene de plată fixe şi mult prea scurte în relaţiile dintre retaileri şi furnizori a fost principala problemă a Legii 321/ 2009, care ducea practic la imposibi­litatea aplicării acesteia. Plata comerciantului către furnizor trebuia făcută în cel mult 12 zile pentru produsele alimentare proaspete; cel mult 20 de zile pentru produsele alimentare congelate şi cel mult 35 de zile pentru alte produse decât cele proaspete sau congelate.

Aceste termene de plată au fost eliminate şi lăsate la negocierea păr­ţi­lor, întrucât s-a constatat că, în contextul crizei economice, acestea nu puteau fi respectate şi duceau la scă­derea comenzilor şi la blocaje din cauza imposibilităţii de plată în termenul respectiv.

Conform noilor reglementări, termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate se stabileşte prin negocierea contractului. Fac excep­ţie însă carnea, laptele, ouăle, fruc­tele, legumele şi ciupercile proas­pe­te, la care termenul de plată nu poa­te fi mai mare de 30 de zile.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Penalităţi egale pentru părţile contractului
În cazul neîndeplinirii sau în­de­plinirii necorespunzătoare a unei obligaţii contractuale de către una dintre părţi, acestea pot stabili în contract plata unor penalităţi de că­tre partea în culpă, cuantumul acestora fiind negociat la data încheierii contractului.

Noua reglementare impune stabilirea de către părţi, în cuantum egal a penalităţilor pentru întâr­zie­rea plăţii şi livrării produselor.

De asemenea, au fost abrogate dispoziţiile potrivit cărora „în cazul în care plata nu se efectuează la termenul stabilit, debitorul este pus în întârziere fără nicio altă formalitate şi plăteşte de la acel termen o pena­li­tate zilnică egală cu dublul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a Ro­mâ­niei, calculată la suma datorată” .

Aceste dispoziţii fiind abrogate, se apli­că dreptul comun în materie co­mercială. Spre deosebire de dreptul civil, unde „punerea în întârziere” a debitorului necesită anumite forma­lităţi, în dreptul comercial debi­torul este pus de drept în întârziere din momentul în care creanţa devine exigibilă, adică a ajuns la scadenţă. Din momentul „punerii în întâr­zie­re” debitorul datorează daune mora­to­rii, daune compensatorii si do­bânzi, care se stabilesc de către părţi.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016