Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania, implicata in scandalul carnii de cal

romania-implicata-in-scandalul-carnii-de-cal

In data de 8 februarie 2013, Comisia Europeana prin Sistemul Rapid de Alerta a transmis o notificare privind suspiciunea de frauda prin substitutia carnii de vita cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit in Marea Britanie si obtinut in Luxemburg din materii prime provenite din Franta. Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia prima a provenit de la Comigel Franta.


In momentul de fata, asa cum rezulta din notificarea Comisiei Europene, se cunoaste ca produsul a fost distribuit prin lanturi de magazine din Marea Britanie.

In ceea ce priveste originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la Romania, mentionand doar furnizorul de carne Comigel din Franta.

In cursul zilei de sambata, urmare a declaratiilor aparute in presa referitoare la originea materiei prime si in vederea unei mai bune coordonari, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franta care au confirmat faptul ca este vorba de doua unitati din Romania autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare si transare, bovine, porcine, ovine, cabaline.Pana in prezent nu exista informatii cu privire la data la care a avut loc transportul si mentiunile inscrise pe eticheta.

Concomitent, in cursul zilei de sambata, la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declansata o ancheta in vederea efectuarii trasabilitatii loturilor de carne care au facut obiectul schimburilor intracomunitare in Franta, si verificarii modului in care au fost respectate toate cerintele prevazute de legislatia veterinara in vigoare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale apreciaza Sistemul Rapid de Alerta al UE a carui eficienta a fost dovedita inca o data. In acelasi timp, ministrul Daniel Constantin recomanda prudenta autoritatilor statale cu privire la provenienta materiei prime pana cand acesta va fi dovedita. Industria alimentara a dovedit odata cu aderarea Romaniei la UE ca s-a adaptat exigentelor cerute de piata europeana in domeniu. Ca atare, MADR si ANSVSA se vor preocupa sa identifice in cel mai scurt timp daca materia prima provine din Romania si daca legislatia a fost incalcata sanctionand astfel de practici care aduc prejudicii de imagine intregii industrii.

Ancheta este in desfasurare

Pana duminica nu s-au primit date suplimentare prin intermediul Sistemului Rapid de Alerta al Comisiei Europene sau de la serviciile veterinare din Franta de natura sa aduca clarificari asupra gradului de implicare a celor doua unitati din Romania.

Ancheta demarata ieri este in continuare in derulare, avand in vedere volumul mare si complexitatea documentelor referitoare la asigurarea trasabilitatii.

Pana in prezent in urma derularii anchetei, rezulta ca una din unitati este aproape exclusa urmare a faptului ca a livrat pe piata Uniunii Europene numai carne de cal.

Pentru cea de-a doua unitate in momentul de fata se verifica listele de trasabilitate cu locurile de descarcare si documentele aferente, ancheta nefiind inca finalizata din cauza volumului mare de activitate al acestei unitati precum si din lipsa elementelor de identificare solicitate autoritatilor franceze.

Reiteram faptul ca nu este vorba de o alerta europeana ca urmare a unui potential pericol cu implicatii asupra sigurantei alimentare, de natura sa puna in pericol sanatatea publica, ci de o notificare privind fraudarea prin substitutie a carnii de vita cu cea de cal.

Cel mai probabil, in cursul zilei de luni prin intermediul Comisiei Europene si al serviciilor veterinare din Franta vom avea informatii suplimentare de natura sa clarifice gradul de implicare al unitatilor romanesti.

MADR condamna astfel de practici menite sa induca in eroare consumatorul si se angajeaza alaturi de autoritatile din celelalte state ale UE sa-i identifice si sa-i pedepseasca, in conformitate cu legea pe cei care vor fi gasiti vinovati.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016