Publicat in: Tehnologii
Tehnologia de cultivare a cepei prin semanat direct
Cultivarea cepei prin semanat direct se poate realiza doar pe soluri usoare, bine drenate, ingrasate si cu posibilitate de irigare. Plantele premergatoare recomandate sunt legumele cucurbitacee, legumele din grupa verzei, prasitoare. Cultura de ceapa se poate infiinta toamna sau primavara. Pregatirea terenului se realizeaza in functie de epoca de infiintare, de toamna sau de primavara, in mod corespunzator, toamna sau primavara.
Pregatirea terenului se face prin curatare si fertilizare de baza cu 15-25 t/ha mranita, 150-200 kg/ha sare potasica sau sulfat de potasiu ori numai ingrasaminte minerale: 250-300 kg/ha superfosfat, 150-200 azotat de amoniu si 150 kg/ha sare potasica sau sulfat de potasiu. Pentru culturile de primavara, toamna se efectueaza aratura adanca si se lasa peste iarna nemarunti.

Daca se infiinteaza cultura din toamna, terenul se marunteste cu discul, se trece cu grapa stelata si solul se modeleaza in straturi inaltate cu latimea la coronament de 94 sau 104 cm si rigole de 46 cm latime. Semanatul se realizeaza dupa 2-3 zile, pentru a lasa timp solului sa se aseze.

Cultura de toamna se efectueaza in zonele cu ierni mai blande. Semanatul se realizeaza in intervalul 15-30 noiembrie, pentru a nu lasa timp semintelor sa incolteasca pana la venirea ingheturilor. Cantitatea de samanta necesara este de 8-10 kg/ha. Cultura de primavara se realizeaza cat mai devreme posibil, intre 1 martie - 15 aprilie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Semanatul se face cu o cantitate de samanta de 6-10 kg/ha. Trebuie acordata o mare atentie urmatoarelor aspecte: sortimentul utilizat, cand semanam, cu ce semanam, calitatea patului germinativ, adancimea de semanat, cantitatea de samanta folosita, schema de infiintare a culturii (distanta intre randuri, intre plante pe rand, intre benzi, numar de randuri pe strat).

De asemenea, nu se va semana niciodata la o adancime mai mare de 2-2,5cm. Se recomanda a se utiliza la semanat semanatori de precizie pentru seminte mici, mecanice sau pneumatice. In tara nu se fabrica o semanatoare de precizie pentru seminte mici care sa semene pe o banda de un metru 5-6 randuri distantate la 20-25 cm.

Culturile de toamna trebuie protejate contra inghetului. Se iau masuri impotriva stagnarii apei (santuri de scurgere) iar primavara se dau 1-2 ape pentru a facilita rasaritul. Daca s-a format crusta, se face o trecere cu o grapa usoara. Dupa rasarirea plantelor, trebuie efectuata rarirea randurilor.

Lucrare foarte rentabila, deoarece firele smulse se pot comercializa in legaturi, ca ceapa verde, iar plantele ramase vor dezvolta un bulb mare. Astfel se asigura o densitate de 400-500 de mii plante/ha. Se efectueaza 1-2 tratamente de prevenire si combatere impotriva bolilor si daunatorilor. Se efectueaza pana la 4-5 prasile manuale sau mecanice, in functie de posibilitatile fermierului. Dar se pot efectua si tratamente chimice de distrugere a buruienilor.

Daca nu se combat cu succes buruienile, acestea ne pot compromite culturile. Fertilizarea faziala a cepei influenteaza major cantitatea recoltei. Se efectueaza 1-2 tratamente cu ingrasaminte complexe. Recoltarea se realizeaza la sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie, cand frunzele se ingalbenesc si se lasa pe o parte.

De asemenea, momentul recoltarii coincide cu aparitia primelor tunici pergamentoase. Lucrarea de recoltat se face manual, semimecanizat cu dislocatorul sau complet mecanizat, cu masina de recoltat ceapa MRC 1,2 sau combine speciale. Productia este de 20-40 t/ha, in functie de calitatea lucrarilor efectuate pe perioada de vegetatie.



Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 28 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
De ce este important sa analizam laptele si cum ne ajuta analizoarele?
Laptele curat si bine verificat inseamna produse lactate mai bune si mai...
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
Cum sa reduci costurile energetice in industria alimentara in 2025
In acest context, monitorizarea parametrilor critici din procesul de productie devine o...
10 produse si piese de schimb DeLaval indispensabile intr-o ferma
10 produse si piese de schimb DeLaval indispensabile intr-o ferma
Fie ca administrezi o ferma mica sau una de mari dimensiuni, iti prezentam cateva produse...
Cum sa cresti profitabilitatea fermei de lactate cu instrumentul care face diferenta
Cum sa cresti profitabilitatea fermei de lactate cu instrumentul care face diferenta
Unul dintre raspunsurile la aceasta provocare este implementarea unor tehnologii moderne de...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton