Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Tehnologia de cultivare a cepei prin semanat direct
Cultivarea cepei prin semanat direct se poate realiza doar pe soluri usoare, bine drenate, ingrasate si cu posibilitate de irigare. Plantele premergatoare recomandate sunt legumele cucurbitacee, legumele din grupa verzei, prasitoare. Cultura de ceapa se poate infiinta toamna sau primavara. Pregatirea terenului se realizeaza in functie de epoca de infiintare, de toamna sau de primavara, in mod corespunzator, toamna sau primavara.
Pregatirea terenului se face prin curatare si fertilizare de baza cu 15-25 t/ha mranita, 150-200 kg/ha sare potasica sau sulfat de potasiu ori numai ingrasaminte minerale: 250-300 kg/ha superfosfat, 150-200 azotat de amoniu si 150 kg/ha sare potasica sau sulfat de potasiu. Pentru culturile de primavara, toamna se efectueaza aratura adanca si se lasa peste iarna nemarunti.
Daca se infiinteaza cultura din toamna, terenul se marunteste cu discul, se trece cu grapa stelata si solul se modeleaza in straturi inaltate cu latimea la coronament de 94 sau 104 cm si rigole de 46 cm latime. Semanatul se realizeaza dupa 2-3 zile, pentru a lasa timp solului sa se aseze.
Cultura de toamna se efectueaza in zonele cu ierni mai blande. Semanatul se realizeaza in intervalul 15-30 noiembrie, pentru a nu lasa timp semintelor sa incolteasca pana la venirea ingheturilor. Cantitatea de samanta necesara este de 8-10 kg/ha. Cultura de primavara se realizeaza cat mai devreme posibil, intre 1 martie - 15 aprilie.
Semanatul se face cu o cantitate de samanta de 6-10 kg/ha. Trebuie acordata o mare atentie urmatoarelor aspecte: sortimentul utilizat, cand semanam, cu ce semanam, calitatea patului germinativ, adancimea de semanat, cantitatea de samanta folosita, schema de infiintare a culturii (distanta intre randuri, intre plante pe rand, intre benzi, numar de randuri pe strat).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
De asemenea, nu se va semana niciodata la o adancime mai mare de 2-2,5cm. Se recomanda a se utiliza la semanat semanatori de precizie pentru seminte mici, mecanice sau pneumatice. In tara nu se fabrica o semanatoare de precizie pentru seminte mici care sa semene pe o banda de un metru 5-6 randuri distantate la 20-25 cm.
Culturile de toamna trebuie protejate contra inghetului. Se iau masuri impotriva stagnarii apei (santuri de scurgere) iar primavara se dau 1-2 ape pentru a facilita rasaritul. Daca s-a format crusta, se face o trecere cu o grapa usoara. Dupa rasarirea plantelor, trebuie efectuata rarirea randurilor.
Lucrare foarte rentabila, deoarece firele smulse se pot comercializa in legaturi, ca ceapa verde, iar plantele ramase vor dezvolta un bulb mare. Astfel se asigura o densitate de 400-500 de mii plante/ha. Se efectueaza 1-2 tratamente de prevenire si combatere impotriva bolilor si daunatorilor. Se efectueaza pana la 4-5 prasile manuale sau mecanice, in functie de posibilitatile fermierului. Dar se pot efectua si tratamente chimice de distrugere a buruienilor.
Daca nu se combat cu succes buruienile, acestea ne pot compromite culturile. Fertilizarea faziala a cepei influenteaza major cantitatea recoltei. Se efectueaza 1-2 tratamente cu ingrasaminte complexe. Recoltarea se realizeaza la sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie, cand frunzele se ingalbenesc si se lasa pe o parte.
De asemenea, momentul recoltarii coincide cu aparitia primelor tunici pergamentoase. Lucrarea de recoltat se face manual, semimecanizat cu dislocatorul sau complet mecanizat, cu masina de recoltat ceapa MRC 1,2 sau combine speciale. Productia este de 20-40 t/ha, in functie de calitatea lucrarilor efectuate pe perioada de vegetatie.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.25 din 28 voturi