Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici. Avantajele plantei

cea-mai-profitabila-cultura-pe-terenuri-mici-avantajele-plantei

Este o cultura perena, deci nu intra in rotatia culturilor, traieste 15-25 de ani, in functie de soi, de calitatea materialului saditor – obtinut obligatoriu pe cale vegetativa, prin butasire sau marcotare – si in functie de intretinere.


Materialulsaditor obtinut pe cale generativa, deci din seminte, are o accentuata degenerescenta genetica, adica pierde din calitatile genetice ale plantelor-mama, fapt pentru care nu rezista decat 7-10 ani, de aceea se recomanda butasii obtinuti pe cale vegetativa.

Spre deosebire de culturile traditionale, sezoniere, care presupun an de an reluarea de la zero a procedurilor initiale – arat, discuit, frezat, semanat – , cultura de lavanda se infiinteaza o data la un sfert de secol, adica la o generatie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
Nu are nevoie de un sol special – lavanda se acomodeaza usor la cernoziomul obisnuit, chiar si la solurile cu fertilitate mai scazuta, sarace si uscate, deoarece nu extrage mari cantitati de substante nutritive, care sa-i influenteze decisiv productia. O conditie mai importanta decat calitatea nutritiva a solului este permeabilitatea acestuia.
 
Intretinerea culturii de lavanda este usoara. Lavanda este o planta nepretentioasa, care presupune in primii doi ani un efort de intretinere relativ identic cu al altor culturi consacrate la noi – cum ar fi porumbul – la care se adauga toaletarea; din anul al treilea insa munca se reduce la prasila si recoltare, eventual depozitare, operatiuni obligatorii de fapt si la celelalte culturi.
 
In primii doi ani, ingrijirea trebuie facuta mai atent: mentinerea terenului curat de buruieni prin sapare – pentru certificare ecologica – sau erbicidare cu substante omologate pentru lavanda; irigarea, daca sunt ani secetosi; aplicarea unor tratamente foliare; pregatirea pentru iarna – musuroirea plantelor si tunderea, pentru stimularea ramificarii in primavara.
 
Ulterior insa, dupa ce lavanda ajunge la maturitate, din anul al treilea, fiind o planta neiubitoare de apa, irigarea nu mai este necesara nici macar pe timp de seceta. De asemenea, planta formandu-si coroana matura, unindu-se cu cea de langa ea, nu va mai fi necesara saparea intre cuiburi, buruienile neputand creste sub ea.
 
Lavanda tolereaza bine temperaturile negative fara a fi acoperita cu un strat de zapada, iar in conditiile existentei unui pat consistent de zapada, rezistenta la inghet pana la temperaturi de -30 -33 grade C. Recoltarea se realizeaza de doua ori: prima data in vara, iar a doua, la jumatate din cantitate, in toamna.
 
Probleme reduse cu daunatorii: lavanda are foarte putini daunatori naturali, nefiind pretentioasa din acest punct de vedere, nefiind consumata de animale, nici macar de oi, ea insasi este o planta care alunga daunatorii.
Venitul e mult considerabil peste cel al culturilor clasice. Daca un ha de grau/porumb aduce un venit anual de 3.000 – 3.500 lei, lavanda aduce intre 15.000 si 40.000 lei anual/ha, in functie de modul de valorificare: inflorescente uscate, materie prima proaspata sau ulei esential.
 
Asadar, un venit anual de 15.000 lei de pe un hectar de lavanda reprezinta salariul mediu de 1.700 lei lunar pe 9 luni, iar unul de 40.000 lei, salariul mediu pe 24 de luni, desi investitia de timp si de efort este de doar 6 luni primavara-toamna, cu pauzele impuse de timpii obiectivi in ingrijirea plantatiei. Iar venitul acesta e calculat doar la un hectar.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton