Comunicat de presa: Constantin despre adoptarea masurilor referitoare la agricultura ecologica
In cursul zilei de miercuri, 3 iulie, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost prezent la o conferinta de presa organizata de Asociatia Bio Romania, in incinta Muzeului Satului din Bucuresti.
Prin aceasta conferinta de presa, fermierii au fost informati in legatura cu masurile adoptate de catre minister in vederea sprijinirii agriculturii ecologice, dar agricultorii au aflat si despre instituirea unei masuri distincte cu buget propriu, pe acelsai domeniu din noua PAC.
Guvernul Romaniei a adoptat in data de 26 iunie 2013, in sedinta, un act normativ menit sa echilibreze formele de sprijin acordate fermierilor din domeniul agriculturii ecologice, in sensul majorarii cuantumului acordat micilor exploatatii (0,3-5 ha) de la 450 la 540 euro per exploatatie. Majorarea cuantumului urmareste acoperirea taxelor de inspectie si certificare anuale pe care le platesc fermierii din domeniu, mentinand sprijinul la un nivel motivant pentru ca micii fermieri sa-si poata continua activitatea. Desi actul normativ in cauza prevede o scadere a sprijinului pentru marile exploatatii la 611,43 euro pentru fermele aflate intre 5,1-20 ha si 510 euro pentru cele de peste 21 ha, hotararea de guvern nu dezavantajeaza marile exploatatii din sector, acestea isi pot acoperindu-si costurile respective prin valorificarea unui volum mai mare de produse ecologice corespunzator dimensiunii lor.
“As dori sa punctez doua aspecte deosebit de importante pentru agricultura ecologica: in primul rand, fata de anul trecut, sprijinul a crescut de la 4 milioane euro la peste 7 milioane euro, o crestere semnificativa, dar insuficienta daca ne raportam la numarul de operatori din sistemul ecologic, astfel incat facem eforturi ca de la an la an sa marim aceste sume si sa raspundem nevoilor pe care le au fermierii; iar in al doilea rand, s-au echilibrat formele de sprijin intre diferitele tipuri de exploatatii”, a relatat Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acesta a mai facut referire si la o alta masura din noua PAC, masura ce se refera la procesul de inverzire. El a mai subliniat faptul ca subventia pe suprafata va fi conditionata in procent de 30% de respectarea unor norme de protejare a mediului inconjurator, si anume: mentinerea suprafetei cu pajisti permanente, obligativitatea rotatiei culturilor pentru exploatatii de peste 15 hectare, dar si pastrarea in bune conditii de mediu a unui procent de 5% din fiecare exploatatie, in perioada 2014-2016.
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>