Cultivarea ciupercilor Champignon: Ambalarea, pastrarea si transportul
Ciupercile dintr-o unitate de ambalaj trebuie sa fie omogene, sa reprezinte aceeasi origine, specie, varietate si tulpina, respectiv aceeasi calitate si calibru (daca sunt calibrate). In plus, sa fie la acelasi stadiu de dezvoltare si sa prezinte aceeasi coloratie.
Ambalajul trebuie sa le asigure o protectie convenabila. Ambalajele trebuie sa fie noi, curate, rezistente, nepoluante si in buna stare.
 
Ambalajele din carton – atunci cand ciupercile sunt puse direct in ele – ofera o mai slaba protectie. Cartonul nu este prea rigid, iar in conditii de umiditate (camere de frig, transport frig) se poate umezi si deforma. Cutiile din carton sunt mai potrivite pentru ambalarea caserolelor in vederea transportului.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Cosuletele, laditele din lemn – sunt traditionale pentru transportul si comercializarea ciupercilor, dar pot deveni surse de contaminare periculoase pentru ciupercarii, atunci cand sunt reutilizate. Avand un aspect rustic, ele pot fi folosite pe pietele locale, mai ales pentru ciupercile mari si deschise. In unele cazuri, ciupercile sunt ambalate in pungi PE (cu perforatii), de 0,5-1 kg capacitate.
Laditele, navetele din plastic (PVC) – sunt foarte potrivite cele cu dimensiuni de 500 x 350 x 150 mm, sau 400 x 300 x 100 mm, de 3-5 kg capacitate, nu cu mult mai mari. Ele sunt rezistente, permit trecerea aerului prin ele (au spatii libere), pot fi transportate paletizat si sunt usor de spalat si dezinfectat.
 
Alveole, caserole, tavite (polistiren, PVC) – transparente, albe sau colorate sunt cele mai adecvate pentru preambalarea in cantitati mici, respectiv de 0,2-1 kg. Cea mai folosita culoare pentru aceste ambalaje este cea albastra cu nuante mai inchise, care pune cel mai bine in evidenta albul ciupercilor. Se mai folosesc si caserole maron inchis, mai ales pentru varietatile crem si brune.
 
Caserolele si tavitele de unica folosinta pot fi acoperite cu folie stretch alimentara. Filmul subtire din plastic transparent favorizeaza depozitarea in conditii bune a ciupercilor, fara pierderi mari de apa si cu schimburi gazoase reduse, prelungind timpul de pastrare.
 
Ambalajul ciupercilor trebuie sa fie usor de recunoscut si identificat, prin etichetare vizibila. Etichetele trebuie sa indice: producatorul/ambalatorul, specia de ciuperci, varietatea, calitatea, calibrarea, cantitatea (greutatea), tara de origine a produsului, data recoltarii/termenul de valabilitate, conditiile de pastrare (temperatura), marca oficiala a controlului.
 
In dorinta de a atrage clientii, multi producatori adauga pe etichete si referiri la proprietatile nutritionale ale ciupercilor – de exemplu continutul in proteine, glucide, lipide, vitamine sau valoarea energetica/calorica. In aceasta privinta exista reglementari foarte clare si stricte privind unitatile de masura folosite si modul de prezentare a datelor care trebuie respectate.
 
Transportul si livrarea se realizeaza fie in vrac cu ciupercile in ladite de 3- 5 kg paletizate, fie in cutii cu ciuperci preambalate in caserole s.a.

Vehiculele de transport vor fi izoterme sau frigorifice. Mijloacele auto izoterme trebuie sa asigure temperaturi cu cel mult 8 grade C mai mult decat ciupercile preracite pe care le transporta, iar cele cu agregat frigorific trebuie sa mentina temperaturile in intervalul optim +2-4 grade C.

Astfel vor fi evitate pierderile de greutate, deschiderea velumului si brunificarea palariei ciupercilor. De la cules si pana la vitrinele de vanzare ale magazinelor se recomanda ca ciupercile sa parcurga un traseu (lant) frigorific in care temperaturile optime sa fie de + 2 - 4 grade C.
Asigurati-va ca imediat dupa cules si o prima sortare/ambalare, ciupercile sunt duse in camera de frig in maximum 30-45 min. Aici vor fi pastrate temporar, pana la livrare, nu mai mult de 1-2 zile. Temperatura optima este de + 2-4 grade C, iar U.R. de 87-90%. Aceste conditii intarzie deteriorarea naturala si prelungesc perioada de pastrare a ciupercilor.
 
Valorile termice mai mici duc la formarea de cristale de gheata care vor sparge celulele ciupercilor, provocand inmuierea ulterioara a acestora. Valorile mai mari cu cateva grade, chiar daca vi se par potrivite, nu intarzie decat foarte putin procesul deteriorarii (imbatranirii) ciupercilor.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Ce trebuie sa stii despre laptele pasteurizat la temperaturi joase
Tot mai multi procesatori si consumatori redescopera beneficiile pasteurizarii la temperaturi...
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
Stropirea pomilor fructiferi primavara - 3 aspecte-cheie de care sa tii cont, pentru o livada sanatoasa
1. Tine cont de specia cultivata   Unul dintre cei mai importanti pasi pentru o...
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Fertilizarea cu azot la cultura graului din primavara
Rolul azotului Azotul este un element esential pentru dezvoltarea frunzelor, tulpinilor si...
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Cum recunosti bulbii de flori de calitate? Vezi 10 sfaturi esentiale
Iti oferim 10 sfaturi utile pentru a face alegerea corecta. 1. Verifica fermitatea Un bulb...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016