Cultivarea smochinului. Care este reteta pamantului optim?
Smochinul este o specie care rodeste timpuriu (anul trei de la plantare) si, daca este cultivat in zone adapostite si cu climat bland, da doua recolte pe an.
De asemenea, este o specie longeviva, cu perioada de rodire de sase - sapte decenii. Smochinul se inmulteste usor, fie pe cale vegetativa, prin drajoni, marcote si butasi, fie prin samanta. Acesta are nevoie de soare direct, de locuri insorite cu veri calduroase pentru a fructifica pe masura. Pe timp de iarna poate rezista la temperaturi de pana la - 10 grade celsius.
Smochinul "este un rasfatat" al solurilor cu reactie neutra, cu un PH intre 6,5 si 7,5. Soluri bogate in nisip si argila, dar si imbogatite cu gunoi de grajd.
Daca doriti sa plantati in gradina, atunci cel mai indicat este sa faceti o groapa din toamna, de dimensiuni destul de mari, macar 80 x 80 x 80 cm, sau chiar de 100 x 100 x 100 cm, pentru a putea inlocui la plantare acest gol cu pamant de imprumut, pentru a-i da posibilitatea sa se dezvolte puternic din primul an.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Aceasta groapa se poate realiza si primavara devreme, dar plantarea este obligatoriu de facut primavara, in martie, cel tarziu, aprilie.
Daca ati cumparat o planta la ghiveci in perioada de vara, pastrati-o pana la primavara urmatoare in ghiveci. Pentru iernare, daca mutati ghiveciul cu smochin pe timp de iarna intr-o camara neincalzita, este de ajuns. Pe timpul iernii isi pierde frunzisul.
Reteta pamantului optim pentru smochin
- 4/8 compost bine fermentat sau balegar (humus), trecut prin sita
- 1/8 lut
- 1/8 argila
- 2/8 nisip
Smochinii crescuti in gradina
In primele ierni, smochinii trebuie sa fie protejati. Daca smochinul este foarte mic (pana intr-un metru), este o idee buna sa il lasi peste iarna intr-un spatiu protejat. Dupa ce depaseste acest stadiu, tulpina incepe sa se ingroase si s-a lignificat, il poti planta in pamant, toamna, acoperindu-l bine cu resturi vegetale si ingropand tulpina pana la jumatate cu pamant.
Nu folosi niciodata materiale din plastic cand il acoperi. Trage toate ramurile la mijloc, incercand sa le legi impreuna, cu o sfoara usoara, dar tare. Asigura-te ca sfoara si ramurile sunt complet uscate inainte de a-l acoperi. Acopera smochinul de jos pana sus cu o panza groasa de sac, prinzand panza sa nu cada.
Despacheteaza smochinul intr-o zi innorata la inceputul primaverii, dupa ultimul inghet. Daca ramurile si tulpina smochinului au inghetat pana la nivelul pamantului, chiar daca a fost acoperit, inseamna ca ai nevoie de un alt soi de smochin, smochin de munte.
Nu te mai chinui cu acel smochin pentru ca nu este potrivit pentru regiunea ta, doar iti vei pierde timpul si in final vei fi dezamagit. Intr-adevar, va da lastari noi din pamant acel smochin caruia i-au inghetat ramurile si tulpina, dar va fructifica greu, si smochinele nu vor reusi sa ajunga la coacere. Tu vrei unul caruia nu-i ingheata ramurile si tulpina iarna. Acela va fi potrivit pentru regiunea ta.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.