Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura de zmeura: plantare si conditii de intretinere

cultura-de-zmeura-plantare-si-conditii-de-intretinere

Cultura de zmeur este relativ usor de intretinut, daca se respecta tehnologia de cultura. In acest sens, toate lucrarile trebuie efectuate la timp in vederea obtinerii unor recolte bogate.


Caldura

 
Zmeurul este putin pretentios la caldura, gaseste conditii bune de crestere in zona colinara si mai putin in zona de campie. In anii cu geruri mari, degera varful tulpinilor anuale, care sunt mai putin lemnificate. 
 
Zmeurul, avand o perioada de vegetatie lunga, nu isi matureaza bine lemnul in toate toamnele, de aceea in cultura trebuie asigurate conditii bune pentru maturare, dupa recoltarea fructelor. Suporta iarna temperaturi scazute de pana la -30°C in flora spontana si de -24...-25°C in cultura, fara a pierde mugurii de rod. 
 
Temperatura medie anuala trebuie sa fie de 8 - 10,5°C pentru zmeurul de cultura, chiar daca in flora spontana creste la temperaturi mult mai mici. Optimul termic in perioada de vegetatie este de 15-17°C.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Apa 

 
Fata de apa, zmeurul este mai pretentios, avand nevoie de cantitati mari de apa pentru a creste si fructifica normal. In zona de campie nu se pot obtine rezultate bune fara asigurarea apei prin irigare. Nu suporta seceta si nici stagnarea apei in sol. 
 
Cantitatea de 600-700 mm precipitatii asigura cresterea si fructificarea zmeurului, iar cantitatea de 700-900 mm apa sub forma de precipitatii sau apa de irigare asigura recolte bogate si de calitate corespunzatoare.
 

Lumina

 
Cerintele fata de lumina sunt modeste, natural creste si la semiumbra, in padurile rarite sau in luminisuri. Pentru a obtine recolte de calitate, necesita cultivarea pe soluri bine luminate. 
 
In lipsa luminii vegeteaza greu, nu-si matureaza bine lemnul, diferentiaza putini muguri de rod si productia este mai mica si de calitate mai slaba.
 

Solul

 
Zmeurul nu este pretentios fata de sol, poate valorifica solurile subtiri, scheletice, dar bine drenate. Pentru cultura zmeurului, cele mai potrivite terenuri sunt cele de pe versantii sudici, sudestici si estici, din regiunile cu umiditate suficienta. 
 
Pe terenurile insorite, calitatea fructelor este superioara (aroma, dulceata), iar lastarii isi matureaza foarte bine lemnul. Sunt nefavorabile culturii zmeurului terenurile expuse curentilor reci si vanturilor puternice, mai ales in timpul iernii. 
 
Pentru o cultura rentabila insa, se recomanda solurile argilo-nisipoase bogate in substante nutritive, destul de adanci, cu pH-ul de 5,6-6,8, cu panza de apa subterana la cel putin 0,5-1 m adancime si cu continutul in calcar sub 15%. 
 
Solurile nisipoase sau prea acide trebuie amendate cu calcar, cel putin 1-2% calciu/ha, pentru ameliorarea insusirilor fizico-chimice.
 
Infiintarea plantatiilor de zmeur necesita o serie de lucrari in general comune speciilor pomicole, precum: alegerea terenului, pregatirea lui inainte de plantare, stabilirea distantelor de plantare in functie de sistemele de cultura, pichetarea terenului, alegerea soiurilor si plantarea propriu-zisa.
 
Alegerea terenului pentru infiintarea unei plantatii de zmeur se face in functie de cerintele acestuia fata de factorii de mediu. Se va alege terenul adapostit de vanturi, atat natural daca este posibil, cat si artificial, prin perdele de protectie sau la adapostul unei paduri. 
 
Solul trebuie sa fie bogat in substante hranitoare, suficient de afanat, fara exces de apa etc.
 

Parcelarea terenului

 
In plantatiile comerciale de zmeur, dupa pregatirea terenului se efectueaza parcelarea si se traseaza reteaua de drumuri. Prin parcelarea terenului se asigura parcele mici de 0,52 ha, iar lungimea randului nu trebuie sa depaseasca 100 m, pentru a evita transportul manual pe distante mari a laditelor cu fructe la recoltare, care sunt perisabile si se depreciaza foarte repede.
 
Parcelele au forma dreptunghiulara sau patrata, mai frecvent cu dimensiunile de 50 x 100 m sau 100 x 100 m. Parcelele la capete se despart prin drumuri secundare de 3-4 m, iar de-a lungul lor prin alei de 2 m. In cultura zmeurului se utilizeaza doua sisteme: cultura in tufe (grup) si cultura in benzi.
 
Culesul se cere sa fie bine organizat, avand in vedere ca el nu se executa in general decat manual, se face in numeroase reprize si deci este foarte costisitor.
 
Se recomanda, avand in vedere perisabilitatea fructelor, stabilirea din timp a beneficiarilor, a planificarii mijloacelor de transport, a ambalajelor necesare, a angajarii muncitorilor etc.
 
Fructele se recolteaza fara receptacul si fara peduncul, cand se consuma local sau se folosesc pentru industrie. Desi ar fi indicat ca odata cu recoltarea sa se faca si sortarea, in practica este destul de greu de realizat acest aspect.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016