Cultura de zmeura: plantare si conditii de intretinere
Cultura de zmeur este relativ usor de intretinut, daca se respecta tehnologia de cultura. In acest sens, toate lucrarile trebuie efectuate la timp in vederea obtinerii unor recolte bogate.
Caldura
Zmeurul este putin pretentios la caldura, gaseste conditii bune de crestere in zona colinara si mai putin in zona de campie. In anii cu geruri mari, degera varful tulpinilor anuale, care sunt mai putin lemnificate.
Zmeurul, avand o perioada de vegetatie lunga, nu isi matureaza bine lemnul in toate toamnele, de aceea in cultura trebuie asigurate conditii bune pentru maturare, dupa recoltarea fructelor. Suporta iarna temperaturi scazute de pana la -30°C in flora spontana si de -24...-25°C in cultura, fara a pierde mugurii de rod.
Temperatura medie anuala trebuie sa fie de 8 - 10,5°C pentru zmeurul de cultura, chiar daca in flora spontana creste la temperaturi mult mai mici. Optimul termic in perioada de vegetatie este de 15-17°C.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Apa
Fata de apa, zmeurul este mai pretentios, avand nevoie de cantitati mari de apa pentru a creste si fructifica normal. In zona de campie nu se pot obtine rezultate bune fara asigurarea apei prin irigare. Nu suporta seceta si nici stagnarea apei in sol.
Cantitatea de 600-700 mm precipitatii asigura cresterea si fructificarea zmeurului, iar cantitatea de 700-900 mm apa sub forma de precipitatii sau apa de irigare asigura recolte bogate si de calitate corespunzatoare.
Lumina
Cerintele fata de lumina sunt modeste, natural creste si la semiumbra, in padurile rarite sau in luminisuri. Pentru a obtine recolte de calitate, necesita cultivarea pe soluri bine luminate.
In lipsa luminii vegeteaza greu, nu-si matureaza bine lemnul, diferentiaza putini muguri de rod si productia este mai mica si de calitate mai slaba.
Solul
Zmeurul nu este pretentios fata de sol, poate valorifica solurile subtiri, scheletice, dar bine drenate. Pentru cultura zmeurului, cele mai potrivite terenuri sunt cele de pe versantii sudici, sudestici si estici, din regiunile cu umiditate suficienta.
Pe terenurile insorite, calitatea fructelor este superioara (aroma, dulceata), iar lastarii isi matureaza foarte bine lemnul. Sunt nefavorabile culturii zmeurului terenurile expuse curentilor reci si vanturilor puternice, mai ales in timpul iernii.
Pentru o cultura rentabila insa, se recomanda solurile argilo-nisipoase bogate in substante nutritive, destul de adanci, cu pH-ul de 5,6-6,8, cu panza de apa subterana la cel putin 0,5-1 m adancime si cu continutul in calcar sub 15%.
Solurile nisipoase sau prea acide trebuie amendate cu calcar, cel putin 1-2% calciu/ha, pentru ameliorarea insusirilor fizico-chimice.
Infiintarea plantatiilor de zmeur necesita o serie de lucrari in general comune speciilor pomicole, precum: alegerea terenului, pregatirea lui inainte de plantare, stabilirea distantelor de plantare in functie de sistemele de cultura, pichetarea terenului, alegerea soiurilor si plantarea propriu-zisa.
Alegerea terenului pentru infiintarea unei plantatii de zmeur se face in functie de cerintele acestuia fata de factorii de mediu. Se va alege terenul adapostit de vanturi, atat natural daca este posibil, cat si artificial, prin perdele de protectie sau la adapostul unei paduri.
Solul trebuie sa fie bogat in substante hranitoare, suficient de afanat, fara exces de apa etc.
Parcelarea terenului
In plantatiile comerciale de zmeur, dupa pregatirea terenului se efectueaza parcelarea si se traseaza reteaua de drumuri. Prin parcelarea terenului se asigura parcele mici de 0,52 ha, iar lungimea randului nu trebuie sa depaseasca 100 m, pentru a evita transportul manual pe distante mari a laditelor cu fructe la recoltare, care sunt perisabile si se depreciaza foarte repede.
Parcelele au forma dreptunghiulara sau patrata, mai frecvent cu dimensiunile de 50 x 100 m sau 100 x 100 m. Parcelele la capete se despart prin drumuri secundare de 3-4 m, iar de-a lungul lor prin alei de 2 m. In cultura zmeurului se utilizeaza doua sisteme: cultura in tufe (grup) si cultura in benzi.
Culesul se cere sa fie bine organizat, avand in vedere ca el nu se executa in general decat manual, se face in numeroase reprize si deci este foarte costisitor.
Se recomanda, avand in vedere perisabilitatea fructelor, stabilirea din timp a beneficiarilor, a planificarii mijloacelor de transport, a ambalajelor necesare, a angajarii muncitorilor etc.
Fructele se recolteaza fara receptacul si fara peduncul, cand se consuma local sau se folosesc pentru industrie. Desi ar fi indicat ca odata cu recoltarea sa se faca si sortarea, in practica este destul de greu de realizat acest aspect.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>