Cultura zmeurului. Principalele soiuri
Zmeurul este o specie importanta si tot mai cautata de producatorii agricoli, deoarece asigura productii timpurii si de calitate, care se valorifica bine pe pietele marilor orase. Desi zmeurul creste si fructifica bine in flora spontana, cel cultivat isi matureaza mai devreme fructele si are calitate mai buna.
Importanta acestei culturi sporeste si datorita faptului ca zmeurul poate fi cultivat in conditii variate, de la campie pana la altitudini foarte mari, unde majoritatea celorlaltor specii pomicole nu mai pot da rezultate, precum si pentru faptul ca el poate valorifica terenuri cu totul neprielnice altor culturi.
Zmeurul prezinta marele avantaj ca intra foarte timpuriu pe rod (din anul doi de la plantare) si da productii mari, ceea ce are ca rezultat recuperarea rapida a cheltuielilor de infiintare.
Cultura comerciala a zmeurului este foarte rentabila. Fiind plante de talie mica, necesitand un spatiu redus pentru dezvoltarea lor, sunt printre semiarbustii cei mai indicati pentru cultura in gradinile de langa casa.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Aceasta specie, avand o mare capacitate de inmultire prin drajoni, fixeaza bine solul si se utilizeaza pentru impiedicarea eroziunii solurilor in perdelele si benzile antierozionale.
De asemenea, este de remarcat avantajul ca zmeurul, prin inflorirea tarzie, nu este afectat de gerurile tarzii din primavara, fiind in acelasi timp si o foarte buna specie melifera. Desi in unii ani gerurile mari din timpul iernii pot degera varfurile tulpinilor, productia nu este afectata in mod sensibil.
Principalele soiuri de zmeur
De-a lungul timpului, sortimentul de soiuri a suferit o continua dinamica, fiind mereu create soiuri noi cu insusiri de calitate superioara si capacitate mare de adaptare la conditii diferite de clima si sol si au fost inlaturate de la inmultire sau chiar pierdute soiurile mai vechi, depasite din punct de vedere moral.
Principalele soiuri de zmeur care se cultiva in Romania sunt:
June – soi viguros, cu tufa erecta, destul de productiv si rezistent la boli, cu fructul mijlociu sau mare, de calitate superioara, recomandat pentru regiunile inalte de cultura.
Cayuga – soi timpuriu, viguros, drajoneaza puternic, rezistent la ger si tolerant la boli, are fructul mijlociu, sferic sau ovo-sferic, rosu-caramiziu, bun pentru masa si industrializare.
Rubin – soi timpuriu, viguros, cu drajonare moderata, rezistent la ger si boli, cu fructe mari, uniforme, conic-alungite, de culoare rosu-inchis si cu gust placut.
De Prusia – este un soi de vigoare mare, cu capacitate medie de drajonare, formeaza fructe mari sau foarte mari, conice sau sferice de culoare rosie-deschisa. Se matureaza la inceputul lunii iulie.
Malling Promise – soi timpuriu, cu drajonare puternica, productiv, cu fructe mari, conic-alungite, rosii, rezistente la transport, bune pentru masa si industrializare.
De Septembrie – soi remontant, de vigoare mijlocie, este rezistent la ger, are fructe mari, conicalungite, rosii-inchis, bune pentru masa.
Lloyd George – soi viguros, cu o capacitate medie de drajonare, are fructe mijlocii sau mari, conice sau conic-alungite, de culoare rosie-inchis cu pruina inchisa. Prima recolta se obtine la sfarsit de iunie, iar recolta secundara nu se matureaza in toti anii.
Romy – soi remontant de vigoare mijlocie, cu o mare capacitate de drajonare, rezistent la seceta si sensibil la drenajul solului; are o buna capacitate de fructificare, fructul mijlociu si de calitate.
Gradina – soi cu tufa de vigoare mijlocie-mare, rezistent la boli si ger; are o buna capacitate de productie si fructe mari care se matureaza in prima parte a lunii iulie.
Citria – soi de vigoare mijlocie, foarte productiv, cu maturare in a doua jumatate a lunii iunie si inceputul lunii iulie.
Soiurile de zmeur cresc in toate regiunile din tara noastra, insa rodesc bine si dau productii mari numai in regiunile mai racoroase, dar nu reci, unde temperaturile de iarna nu sunt prea scazute, iar cele de vara prea ridicate.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>