Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cum sa cresti productivitatea culturilor tale. Ce schimbari ar trebui sa faci in ferma
O ferma se poate dezvolta rapid atunci cand culturile sale devin mai bogate, fara a ca nivelul de munca sa aiba o crestere substantiala. De aceea este important ca fermierii sa urmareasca cresterea productivitatii culturilor. In agricultura, productivitatea tine de eficienta utilizarii factorilor de productie, cei mai importanti fiind capitalul si munca.
Totodata, este importanta si cantitatea de produs agricol obtinuta in raport cu suprafata agricola utilizata, ceea ce depinde, in primul rand, de tipul culturii.
Pentru o cultura productiva, efortul si resursele financiare trebuie eficientizate, astfel incat sa obtii rezultate cat mai bune cu investitii cat mai mici. Iata cateva schimbari care pot creste productivitatea culturilor tale:
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Unelte moderne
Munca cu uneltele traditionale cere mai mult timp si mai mult efort. Ca sa fii productiv, ai nevoie de instrumente pe masura. Este cu atat mai bine daca acestea pot indeplini mai multe functii. Spre exemplu, un motocultor este util pentru lucrari de maruntire si afanare a solului, dar si pentru fertilizarea si pregatirea acestuia pentru semanat. In plus, se pot adauga accesorii speciale pentru anumite culturi, cum ar fi plugul de scos cartofii. E bine sa te tii la curent cu uneltele nou iesite pe piata si sa investesti in cele potrivite pentru tine, care iti vor reduce considerabil timpul si efortul in cresterea culturilor.
Optimizarea culturilor
Exista anumite masuri care, luate la nivelul culturilor, pot creste randamentul acestora intr-un mod previzibil. Spre exemplu, Agrivi recomanda o utilizare eficienta a azotului, care poate creste randamentul lor cu 22%. In plus, alegerea soiurilor rezistente la caldura iti poate aduce o crestere a randamentului culturilor de 23%.
Transport
Mijloacele de transport pot fi costisitoare si pot avea un impact considerabil asupra bugetului unei ferme mici. Acestea sunt insa importante, pentru ca le permit fermierilor mai multa flexibilitate in comercializarea si livrarea produselor. Nu este suficient sa ai culturi bogate, daca nu dispui de vehiculele adecvate. Produsele tale trebuie transportate in conditii bune, pentru a-si pastra calitatea.
Cooperarea cu alti fermieri
Fermierii pot avea rezultate mai bune daca decid sa colaboreze. Un acord intre 2 sau mai multi fermieri poate avea ca rezultat scaderea costurilor, recolte mai bogate si ferme mai competitive. Concurenta dintre agriculturi are rolul sau, insa este in interesul fermierilor sa stie cand cooperarea devine mai avantajoasa decat concurenta. Fermierii pot coopera prin impartirea utilajelor si uneltelor, dar chiar si a fortei de munca, potrivit Teagasc, ceea ce poate fi deosebit de util in contextul care e dificil sa gasesti profesionisti in anumite domenii.
Schimbul de informatii si competente este la fel de important ca beneficiile economice ale cooperarii, deoarece acestea contribuie la dezvoltarea pe termen lung a fermei. Nu in ultimul rand, este esential ca acordurile dintre fermieri sa fie cat mai echitabile si detaliate, pentru a evita situatiile ambigue care pot conduce la neintelegeri sau chiar conflicte.
Sisteme de irigatii si drenaj
Cu cat controlezi mai bine cantitatea de apa care ajunge la culturile tale, cu atat e mai bine pentru dezvoltarea lor. Orice fermier cunoaste importanta unui sistem de irigatii bun - in special daca a trecut printr-o seceta. Insa la fel de important poate fi in anumite conditii si un sistem de drenaj al apei. Acesta iti va da siguranta ca se pastreaza aerarea solului si ca plantele nu sunt „inecate”, dar contribuie si la reducerea pierderilor de substante nutritive din sol, de care au nevoie plantele.
Finantare
Cele mai multe masuri pentru cresterea productivitatii fermei presupun investitii, pentru care ai nevoie de resurse financiare. De aceea, finantarea este esentiala pentru ferma ta pe termen mediu si lung. Fie ca e vorba de fonduri europene sau nationale, fie ca e vorba de un credit de investitii, ar trebui sa alegi o metoda de finantare care sa iti permita dezvoltarea fermei tale.
Sursa foto: Shutterstock
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 4 voturiUltima ora
- » MADR lanseaza cursuri pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor
- » Uniunea Europeana: Romania ocupa locul doi in topul exporturilor de cereale
- » Fonduri europene: Sprijin pentru exploatatiile pomicole
- » APIA: O noua subventie pentru cultura de porumb
- » UCPR: Producatorii autohtoni de carne de pui lucreaza la nivelul standardelor UE
Idei de afaceri in agricultura