Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Infiintarea plantatiei de curmale

infiintarea-plantatiei-de-curmale

Plantatiile clasice de curmal chinezesc prezentau distante mari de 5 - 7 m intre randuri si intre plante pe rand. Productia se obtinea fara lucrari de fertilizare, irigare sau mobilizarea solului.


O practica frecvent folosita in China consta in realizarea anuala a decorticarii inelare a trunchiului, la 10 cm de la portiunea decorticata in anul precedent. Operatia se realizeaza in timpul legarii fructelor si poate fi efectuata si prin lovirea trunchiului de jur imprejur cu un topor ascutit. Efectul imediat consta in marirea substantiala a productiei.
 
In prezent, se extind plantatiile de tip intensiv si superintensiv cu distante mici de plantare, ajungandu-se pana la plantarea in benzi cu randuri duble, la 4 x 2 x 2 m. Dupa taierea de proiectare a coroanei la 70 cm inaltime, in anii urmatori se fac taieri de transfer ale axului pe cate o ramificatie laterala, stimuland in acest fel garnisirea laterala cu ramuri de semischelet productive.
 
Incepand cu anul IV de la plantare se realizeaza decorticarea inelara a axului, tratamente cu GA3 (10 ppm) si taieri in verde. Alte forme de coroana folosite in tarile cultivatoare sunt: piramida, fusul si formele columnare.
 

Protectia fitosanitara

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Curmalul chinezesc prezinta o rezistenta biologica destul de mare fata de boli si daunatori, necesitand putine tratamente fitosanitare. Planta poate fi afectata de cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens), antracnoza (Gloesporium sp.), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), rugina (Phakopsora zizyphi-vulgari) s.a.

Printre daunatorii cei mai importanti semnalam Carpomya vesuviana (Costa) si C. incompleta (Beck), diptere care depun ponta in luna iulie sub epiderma fructelor. Alti daunatori: Ceratitis capitata, Cydia molesta, Polycrosis botrana provoaca daune de mica importanta.
 
Protectia fitosanitara se poate asigura printr-un numar redus de tratamente cu fungicide si insecticide. La noi in tara pana in prezent nu s-au semnalat probleme fitosanitare deosebite si nu este nevoie sa se aplice tratamente chimice.
 

Pastrarea si valorificarea fructelor

 
Recoltarea fructelor se realizeaza incepand din luna septembrie, fiind destul de esalonata pe masura ce fructele se coc.
 
Posibilitatile de utilizare a fructelor sunt multiple, de la consumul in stare proaspata sau deshidratata pana la prelucrarea acestora sub forma de siropuri, marmelade, dulciuri, faina, cidru, etc.

Pentru multe populatii aceste fructe au constituit de-a lungul istoriei un aliment de baza in Odiseea, Homer vorbind de "mancatorii de loto" (Z. lotus D.) In medicina populara, fructele sunt neintrecute in uz extern ca antiinflamatoare si calmante, iar pentru iz intern sunt faimoase pentru efectul emolient si expectorant.
 
Pastrarea. Fructele se pot pastra in stare proaspata timp de 70 zile la 10°C sau 30 zile la 20°C. Temperaturi de pastrare mai mici de 2°C sunt daunatoare.
 
Valoarea alimentara a fructelor curmalului chinezesc este ridicata mai ales prin continutul mare de substanta uscata solubila, depasindu-se frecvent valoarea de 30%, in conditiile in care continutul in glucide totale trece de 27%. Aciditatea fructelor variaza intre 0,3 si 1,0%.


 
Trebuie remarcat continutul foarte ridicat al fructelor in acid ascorbic (vitamina C), in functie de soi inregistrandu-se valori de 330 - 880 mg acid ascorbic/100 g. Continutul in vitamina P depaseste 1.000 mg/100 g. Sunt prezente, de asemenea, vitamine din grupul B.
 
Ridicat este si continutul in microelemente: Fe 0,355%, Ca 0,246%, Mg 0,057%, Zn 5,044 ppm, Mn 3,85 ppm, Cu 2,364 ppm. Fructele contin pana la 500 nmoli/g din substanta uscata, adenozin 3 - 5 monofosfat (de 10 ori mai mult decat orice planta analizata pana in prezent) si in plus, cantitati mari de acid oleanolic si ursolic.
 
Datorita valorii deosebite a fructelor, aceasta specie a largit oferta de produse pomicole si si-a gasit rapid consumatorii.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton