Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Investitiile in energia verde vor continua avantul si in 2013
Sprijinul acordat de stat pentru energia regenerabila a atras anul trecut investitii masive, in special in sectorul eolian, Romania fiind astfel cea mai activa tara din Europa de Est in ceea ce priveste capacitatile nou instalate, se aarta intr-o analiza Accace, prezentata de NewsIn.
Potrivit consultantilor Accace, anul acesta pariul va fi in domeniul fotovoltaic, piata fiind inca la inceput.
La fel ca restul statelor Europene, Romania urmareste cresterea procentului de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei produse in economie, tinta fiind de 38% pentru anul 2020. Pentru a atinge acest obiectiv, guvernele pot implementa diverse sisteme de promovare care sa incurajeze companiile sa produca, respectiv sa distribuie energie regenerabila.
Romania a optat pentru sistemul de cote obligatorii. Acesta este un mecanism de promovare a energiei electrice produse din surse regenerabile (energia verde) prin aplicarea cotelor anuale obligatorii de achizitie de certificate verzi. Legea 220/2008 mentioneaza, insa, si alte variante, cum ar fi ajutoare pentru investitii, scutiri sau reduceri de impozite, rambursari de taxe, scheme de promovare privind obligatia de cumparare a energiei din surse regenerabile.
Furnizorii sunt obligati sa achizitioneze certificate verzi care sa le acopere cota minima obligatorie de energie regenerabila in totalul energiei furnizate catre consumatorii finali (cota este stabilita anual de ANRE), iar producatorii de energie verde primesc lunar certificate gratuite pentru energia produsa (alta decat cea necesara consumului propriu).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Certificatul verde este un document care atesta o cantitate de 1MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile, adica nefosile, respectiv: eoliana, solara, aerotermala, geotermala, hidrotermala si energia oceanelor, energie hidraulica, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor, denumit si gaz de depozit, si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogas.
Numarul certificatelor gratuite pe care le primesc producatorii variaza in functie de tipul de sursa regenerabila si de centrala folosita pentru generarea energiei. De exemplu, producatorii de energie eoliana primesc un certificat verde pentru 1MWh produs si livrat, in timp ce producatorii de energie solara primesc sase certificate pentru aceeasi cantitate.
Certificatele verzi se tranzactioneaza pe piata contractelor bilaterale si pe piata centralizata, organizata de Operatorul Pietei de Certificate verzi (Operatorul Pietei de Certificate verzi).
Avand in vedere ca pretul certificatelor verzi se reflecta in pretul pentru consumatorul final, pana in anul 2025 acesta poate oscila in intervalul 27 – 55 de euro(certificat. Valorile minime si maxime sunt indexate anual de ANRE.
Conform legii, certificatele verzi au o durata determinata de valabilitate de 6 luni. Furnizorii si producatorii care nu indeplinesc cota anuala obligatorie sunt amendati de Autoritatea Fondului pentru Mediu cu 110 euro pentru fiecare certificat neachizitionat.
"Pana in luna august 2012, certificatele verzi nu erau reglementate concret in legislatia contabila, fapt pentru care contabilii puteau intampina dificultati in relatia cu autoritatile fiscale atunci cand se discuta de taxarea veniturilor generate de inregistrarea lor la producatorii de energie regenerabila, dificultati care porneau de la interpretari diferite ale tratamentului contabil care se putea aplica cetificatelor verzi", explica Ramona Sandu Accounting Manager in cadrul Accace.
Accace este unul dintre liderii pietei serviciilor de outsourcing si consultanta din Europa Centrala si de Est, oferind corporatiilor servicii inovatoare si adaptate nevoilor lor specifice in materie de finante si contabilitate, consultanta fiscala, salarizare si dreptul muncii, inmatriculare si inregistrare, recrutare si training, precum si implementarea MS Dynamics NAV.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » compost tipuri proces utilizare beneficii
- » CE interzice erbicidul daunator sanatatii umane si albinelor
- » Seful AFM: Se mareste bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice
- » Valoarea productiei agricole a ajuns la 110 miliarde de lei
- » MADR lanseaza cursuri pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor