Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recoltarea cartofilor mov

recoltarea-cartofilor-mov

Culturile timpurii destinate consumului timpuriu se recolteaza atunci cand tuberculii au ajuns la marimea comerciala de la 30 grame in sus. Recoltarea se face treptat, pe masura ce se face si comercializare altfel tuberculii, nematurizati fiind, isi pierd din turgescenta si din valoare.


La stabilirea momentului de recoltare a cartofului de samanta se tine seama de dinamica de crestere a tuberculilor si de perioada zborului maxim al afidelor – familie de insecte, cuprinzand paduchii de plante – care este vectorul virusilor.

Pe loturile semincere – plante lasate neculese pentru a servi ca plante de samanta – la maximum 10 zile de la data cand se inregistreaza zborul maxim de afide se intrerupe vegetatia prin distrugerea vrejilor mecanic sau chimic.

Recoltarea are loc dupa 15-20 de zile de la intreruperea vegetatiei, timp in care tuberculii se suberifica si ating maturitatea tehnica.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
La culturile de cartofi destinate consumului de vara, toamna si iarna, maturitatea corespunde cand vrejii sunt uscati in proportie de 70%. Maturarea naturala a tuberculilor de la caderea vrejilor – ingalbenirea – pana la maturarea tehnica se desfasoara intr-o perioada lunga de timp. 
 
Aceasta perioada se reduce cu 9-23 de zile in cazul cand se face intreruperea vegetatiei pe cale mecanica sau chimica, fapt ce atrage cresterea rezistentei tuberculilor la vatamare, reducerea infectarii tuberculilor cu boli de putrezire, prevenirea imburuienarii la recoltat, oprirea trecerii bolilor din planta aeriana in tuberculi. 
 
Recoltarea cartofilor trebuie sa se faca numai pe timp frumos. Recoltarea se face manual, cu sapa, cu furci speciale, cu plugul, sau mecanic. Este cea mai costisitoare lucrare din cultura cartofului.

Recoltarea mecanica cu combina cere indeplinite anumite conditii: amplasarea pe soluri usoare si mijlocii, evitarea tasarii solului prin lucrari de ingrijire, plantarea la adancime mica si uniforma, solul sa fie fara bulgari si curat de buruieni, vrejii sa fie distrusi mecanic sau chimic.
 
Asadar, fazele recoltarii se refera la: evaluarea productiei de 1-3 ori inainte de recoltare, pe 10 metri patrati, in mai multe repetitii; pregatirea solei pentru recoltare, distrugerea resturilor vegetale, eliminarea capetelor; recoltarea, transportul, conditionare cu minimum de pierderi si vatamari.
 
Momentul si conditiile recoltarii tin de: maturitatea fiziologica, uscarea vrejilor; coaja tuberculilor este suficient de suberificata; temperaturi de peste 100 grade C, dar sub 20-250 grade C; vreme uscata, fara ploi sau alte intemperii, recoltarea nu trebuie sa dureze mai mult de 10-20 de zile bune de lucru; in timpul recoltarii se asigura protejarea tuberculilor de lumina si intemperii.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton