Recoltarea cartofilor mov
Culturile timpurii destinate consumului timpuriu se recolteaza atunci cand tuberculii au ajuns la marimea comerciala de la 30 grame in sus. Recoltarea se face treptat, pe masura ce se face si comercializare altfel tuberculii, nematurizati fiind, isi pierd din turgescenta si din valoare.
La stabilirea momentului de recoltare a cartofului de samanta se tine seama de dinamica de crestere a tuberculilor si de perioada zborului maxim al afidelor – familie de insecte, cuprinzand paduchii de plante – care este vectorul virusilor.

Pe loturile semincere – plante lasate neculese pentru a servi ca plante de samanta – la maximum 10 zile de la data cand se inregistreaza zborul maxim de afide se intrerupe vegetatia prin distrugerea vrejilor mecanic sau chimic.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Recoltarea are loc dupa 15-20 de zile de la intreruperea vegetatiei, timp in care tuberculii se suberifica si ating maturitatea tehnica.
 
La culturile de cartofi destinate consumului de vara, toamna si iarna, maturitatea corespunde cand vrejii sunt uscati in proportie de 70%. Maturarea naturala a tuberculilor de la caderea vrejilor – ingalbenirea – pana la maturarea tehnica se desfasoara intr-o perioada lunga de timp. 
 
Aceasta perioada se reduce cu 9-23 de zile in cazul cand se face intreruperea vegetatiei pe cale mecanica sau chimica, fapt ce atrage cresterea rezistentei tuberculilor la vatamare, reducerea infectarii tuberculilor cu boli de putrezire, prevenirea imburuienarii la recoltat, oprirea trecerii bolilor din planta aeriana in tuberculi. 
 
Recoltarea cartofilor trebuie sa se faca numai pe timp frumos. Recoltarea se face manual, cu sapa, cu furci speciale, cu plugul, sau mecanic. Este cea mai costisitoare lucrare din cultura cartofului.

Recoltarea mecanica cu combina cere indeplinite anumite conditii: amplasarea pe soluri usoare si mijlocii, evitarea tasarii solului prin lucrari de ingrijire, plantarea la adancime mica si uniforma, solul sa fie fara bulgari si curat de buruieni, vrejii sa fie distrusi mecanic sau chimic.
 
Asadar, fazele recoltarii se refera la: evaluarea productiei de 1-3 ori inainte de recoltare, pe 10 metri patrati, in mai multe repetitii; pregatirea solei pentru recoltare, distrugerea resturilor vegetale, eliminarea capetelor; recoltarea, transportul, conditionare cu minimum de pierderi si vatamari.
 
Momentul si conditiile recoltarii tin de: maturitatea fiziologica, uscarea vrejilor; coaja tuberculilor este suficient de suberificata; temperaturi de peste 100 grade C, dar sub 20-250 grade C; vreme uscata, fara ploi sau alte intemperii, recoltarea nu trebuie sa dureze mai mult de 10-20 de zile bune de lucru; in timpul recoltarii se asigura protejarea tuberculilor de lumina si intemperii.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Ferma piscicola sustenabila: ce ai de facut pentru o afacere in acvacultura
Iata pasii principali si ce resurse sunt necesare pentru a infiinta o ferma de...
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
21 de Plante aromatice: De la remedii naturale la retete delicioase
Multe dintre acestea au si proprietati medicinale, fiind folosite pentru ceaiuri, tincturi sau...
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Glicina in gradina: Cum sa cresti si sa ingrijesti glicina ca un expert
Plantare si ingrijire   Glicina este o planta cataratoare spectaculoasa, apreciata...
Cat costa un roi de albine cu stup?
Cat costa un roi de albine cu stup?
Factori care influenteaza pretul unui roi de albine Pretul unui roi de albine poate varia...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton