Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salcia energetica: Plantarea si intretinerea plantei

salcia-energetica-plantarea-si-intretinerea-plantei

Salcia energetica este de fapt un hibrid inrudit cu planta traditionala - rachita. Ceea ce s-a dorit prin modificarile aduse plantei nu se refera la aspect, ci doar la randamentul si rezistenta la ger sau la boli.


Salcia energetica are randamente exceptionale intr-un timp scurt, adica o productivitate care poate ajunge la 40 t/ha de masa lemnoasa dupa doar 2-3 ani. 
 
Prin efortul cercetatorilor s-au obtinut soiuri cu o crestere de 3 - 5 cm/zi in timpul perioadei de vegetatie, fiind usor de multiplicat din butasi neinradacinati. 
 
De asemenea, salcia energetica poate asigura baza de materie prima pentru obtinerea de produse lemnoase compactate de tip biocombustibil solid (peleti, bricheti) sau de ardere directa pentru a produce energie termica si/sau electrica. Puterea calorica a produselor fabricate din salcia energetica este de 4.600 - 4.900 kcal/kg.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h
 

Tehnologia de plantare a salciei energetice

 
Plantarea poate avea loc incepand de la mijlocul lunii martie pana in luna mai, cel mai tarziu inceputul lui iunie. In mod ideal, ar trebui ca plantarea sa inceapa cat mai devreme primavara, daca vremea si conditiile de teren o permit.
 
Plantarea timpurie asigura perspective mai bune de stabilire a plantatiei si o crestere sanatoasa in timpul primului an. 
 
Este important sa se planifice procesul de plantare cu grija, astfel incat managementul si recoltarea sa poata fi efectuate cat mai rational, si, de asemenea, pentru a obtine cea mai buna utilizare posibila a terenului disponibil. 
 
Majoritatea culturilor de salcie sunt plantate intr-un mod similar altor culturi, cum ar fi porumbul si fasolea. Ca si alte culturi agricole, salcia necesita lumina deplina si umiditate a solului, astfel incat suprimarea buruienilor este critica in primii doi ani.

Dupa aceea, sistemul radicular al salciei devine robust si sustine cresterea rapida, iar concurenta buruienilor nu mai este importanta.
 
Inainte de a sadi butasii, se executa inca o erbicidare, precum si maruntirea solului cu ajutorul unei rotofreze. Un teren bine pregatit ajuta mult la plantare, iar solul trebuie sa acopere eficient butasii dupa plantare pentru ca pierderile de umiditate sa fie cat mai mult reduse.
 
Pentru erbicidare se poate folosi erbicid total (glifosat 4 litri/ha adaugati in 400 l de apa). Momentul optim de aplicare este atunci cand buruienile au deja 4-5 frunze formate (10- 15 cm inaltime
 

Intretinerea plantatiei

 
Plivitul. In timpul cresterii plantelor, este important sa eliminati concurenta buruienilor, deoarece aceasta constituie una din principalele cauze de esec intr-o plantatie tanara. Exista trei metode diferite de eliminare
 
- pe cale chimica
- pe cale mecanica (1 la 4 utilizari ale cultivator intre randuri)
 
Cel mai important lucru este sa alegeti un erbicid persistent. La cel mult o saptamana dupa plantare, se administreaza solutii care actioneaza asupra semintelor buruienilor. 
 
In perioadele urmatoare, se actioneaza mecanic, ori de cate ori vafi necesar, de cca. 6 ori in primul an. In anul al doilea, sunt suficiente in general doua interventii mecanice.
 
Combaterea buruienilor cu ajutorul erbicidelor prezinta o serie de avantaje, printre care amintim:
 
- reducerea necesarului de forta de munca manuala, utilizata la lucrarile de prasit
 
- reducerea numarului de lucrari mecanizate costisitoare si evitarea tasarii solului
 
- se combat atat buruienile de pe intervalul intre randuri, cat si buruienile care apar pe randul de plante.
 
La aplicarea erbicidelor este esential sa se cunoasca foarte bine biologia buruienilor (mai exact, cand au acestea cel mai ridicat grad de sensibilitate si in raport cu ce tipuri de erbicide), precum si modul in care actioneaza substantele chimice de combatere a buruienilor.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016