Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratarea semintelor de cartof mov

tratarea-semintelor-de-cartof-mov

Semintele certificate de cartofi sunt cartofi intregi care contin mai multi ochi. Ochii sunt micile adancituri din coaja cartofului unde se vor forma noi muguri.


Cartofii de samanta se pot planta in intregime sau se pot taia in sectiuni care sunt cam de marimea unei mingi de golf. Inainte de a se taia, trebuie sa se asigure ca fiecare sectiune are doi sau trei ochi, astfel incat aceasta sa dea roade.
 
Cartofii la care ochii se concentreaza spre partea apicala se sectioneaza numai longitudinal. Sectionarea cartofilor la o cantitate mare de samanta se poate face mecanic cu o masina care este prevazuta cu dispozitive care trateaza cartofii sectionati cu praf de creta.

Sectionarea manuala asigura un material de plantare de calitate superioara sub aspectul prezentei ochilor si a numarului de ochi pe fiecare portiune.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Se lasa sectiunile la aer uscat timp de aproximativ trei zile, astfel incat laturile taiate sa formeze un calus – fiind cel mai bun moment de plantare a sectiunilor, deoarece samanta nu va putrezi de la bacteriile din sol.
 
Multi agricultori se refera la cartofii pentru plantat ca seminte de cartof, dar acestia nu sunt niste seminte. Cartofii se reproduc prin butasii vegetativi ai cartofilor.

Cartofii de samanta sunt turbeculi mici, cultivati in mod special pentru cultivarea cartofilor. Dupa cum am mai specificat, cartofii de samanta pot fi plantati intregi sau taiati in sectiuni care contin cel putin doi ochi.
 
Sortarea cartofilor pentru samanta si calibrarea acestora constituie masura esentiala pentru realizarea densitatii optime culturii. Calcularea cantitatii de cartofi-samanta necesara depinde partial daca se intentioneaza sa li se permita sa se maturizeze sau daca se prefera sa se recolteze atunci cand sunt tineri, pentru cartofi noi.
 
Daca se doreste o cultura de cartofi destinata consumului extratimpuriu si timpurie – chiar si pentru consumul de vara –, incoltirea cartofilor inainte de plantare joaca un rol deosebit de important.
 
Prin incoltirea tuberculilor de cartofi se asigura o grabire a rasaririi plantelor, formarea mai timpurie a tuberculilor cu cel putin 10 zile, plantarea timpurie si marirea productiei.

De asemenea, in timpul incoltirii se poate observa starea sanatatii tuberculilor si valoarea lor vegetativa permitand eleminarea din materialul de samanta a tuturor tuberculilor care manifesta degenerare.
 
Tuberculii incoltiti rezista la temperaturi scazute. Incoltirea tuberculilor de samanta trebuie realizata la lumina si la temperaturi de 12-18 grade C ziua si 10-12 grade C noaptea. Coltii ce se obtin in conditii de lumina naturala sau artificiala, sunt pigmentati, scurti de 1-2 centimetri si robusti. 
 
Aceste conditii se realizeaza in incaperi luminoase, cu posibilitati de aerisire, in bordeie prevazute cu geamuri in acoperis sau chiar in santuri special amenajate la suprafata solului. Daca se utilizeaza lumina artificiala se folosesc pivnitile in care se face pastrarea peste iarna a tuberculilor in ladite pentru incoltire. 
 
In tehnica ce se aplica pentru realizarea incoltirii cartofilor, pentru preincoltirea tuberculilor se tin in gramezi de circa 40 centimetri inaltime la intuneric la temperaturi de 15-180 C timp de 8-10 zile.
 
Cand se constata formarea de colti de 1-2 milimetri incepe incoltirea propriu-zisa in conditii de lumina naturala sau artificiala. 
 
Pentru aceasta, tuberculii se asaza in ladite din scandura lungi de 60 centimetri, late de 40-50 centimetri, adanci de 12 centimetri si prevazute cu picioare la capete. Laditele se asaza in stive cate 10-15, fiecare ladita incarcandu-se cu cate 15-20 kilograme de tuberculi.
 
Tuberculii incoltiti se transporta in camp in aceleasi ladite realizandu-se economie la manipulare si evitandu-se ruperea coltilor. In timpul procesului de incoltire se elimina toti tuberculii cu colti filosi. 
 
Se schimba pozitia laditelor in stive din 7 in 7 zile pentru a se obtine o incoltire uniforma si se mentine in incapere o umiditate ridicata a aerului prin asezarea unor vase cu apa sau prin stropirea tuberculilor. 
 
Incoltirea se poate realiza cu bune rezultate si in solarii daca acestea sunt asigurate cu o sursa de caldura.
 
In spatiile in care se face incoltirea se controleaza temperatura si se face zilnic aerisirea pentru a impiedica alungirea coltilor.
 
Pana la plantare, acestea nu trebuie sa depaseasca lungimea de 1,5-2 centimetri, sa fie grosi, sa nu li se innegreasca varfurile – lipsa de aer si intoxicare cu monoxid de carbon – si sa pastreze culoarea caracteristica soiului. 
 
Daca la data plantarii se mai gasesc tuberculi neincoltiti, acestia se elimina. Incoltirea dureaza 20-45 de zile in functie de conditiile de incoltire.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016