Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Usturoiul de Falcoiu, un posibil competitor pentru usturoiul chinezesc care a invadat piata
Inainte de 1989, comuna din judetul Olt era renumita pentru usturoiul produs aici, iar autoritatile locale doresc sa reinvie traditia.
Cu ani in urma, localitatea Falcoiu din judetul Ot era renumita in tara pentru usturoiul produs aici, fermierii olteni fiind principalii furnizori pentru fabricile de mezeluri si pentru pietele din capitala si zonele limitrofe. Se intampla inainte de 1989 si in primii ani dupa Revolutie, pana cand piata a inceput sa fie incet-incet invadata de legume si fructe chinezesti iar fabricile de mezeluri au inlocuit usturoiul cu chimicale care dau prosuselor aceeasi aroma.
Nostalgic dupa acea perioada, viceprimarul comunei, Ilie Oncica, isi aminteste ca „inainte ca pietele romanesti sa fie invadate de legume crescute cu chimicale in China si alte tari, usturoiul de Falcoiu se vindea bine in Bucuresti. Astazi, fermierii din Falcoiu mai merg cu el la Craiova, Pitesti, la Valcea, dar produc din ce in ce mai putin pentru ca nu mai este rentabil, desi calitativ este superior celui din import”.
In acest context, reprezentantul administratiei locale a declarat la jumatatea acestei saptamani ca se doreste reinvierea traditiei cultivarii usturoiului pe suprafete mari de teren si recucerirea pietei, dominate in prezent de usturoiul chinezesc. Acesta a mai afirmat ca se intentioneaza ca usturoiul de Falcoiu sa devina marca inregistrata, la fel ca alte produse traditionale romanesti, pentru aceasta fiind nevoie in primul rand de asocierea producatorilor locali.
„Noi dorim sa pastram traditia pentru ca usturoiul de Falcoiu a fost renumit in tara si inca mai este cunoscut. Consideram ca in conditiile in care ar fi promovat si producatorii ar avea de castigat si munca lor ar fi rasplatita. Anul acesta am inceput discutiile cu fermierii, astfel incat usturoiul de Falcoiu sa fie marca inregistrata”, a mai spus viceprimarul, precizand ca la acest moment, producatorii din comuna sunt nevoiti sa isi vanda produsele la preturi de doua sau chiar de trei ori mai mici decat preturile de la raft si de aceea exista riscul ca suprafetele cultivate cu usturoi sa se micsoreze din ce in ce mai mult.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Singura solutie, in opinia sa, este asocierea legumicultorilor locali, care astfel vor putea patrunde pe pietele de desfacere mari unde vor concura cu usturoiul chinezesc, produs net inferior celui autohton.
„In perioada de dinainte de 1990 se cultiva usturoi la Falcoiu pe 400 de hectare si acum se mai cultiva doar pe parcele mici de pana la 4.000 de metri patrati pentru ca nu mai este rentabil, piata a fost invadata de usturoiul chinezesc, iar pentru a livra in marile lanturi de magazine trebuie sa producem cantitati mari. Legumicultorii nostri nu mai au acces pe pietele de desfacere si incercam sa ii incurajam sa se asocieze, sa devina competitivi”, a mai declarat Ilie Oncica, acest specificand si ca s-au purtat deja discutii cu producatorii, iar acestia ar fi de acord cu ideea asocierii.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 3 voturiUltima ora
- » Seful AFM: Se mareste bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice
- » Valoarea productiei agricole a ajuns la 110 miliarde de lei
- » MADR lanseaza cursuri pentru utilizarea produselor de protectie a plantelor
- » Uniunea Europeana: Romania ocupa locul doi in topul exporturilor de cereale
- » Fonduri europene: Sprijin pentru exploatatiile pomicole
Idei de afaceri in agricultura