Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Usturoiul de Falcoiu, un posibil competitor pentru usturoiul chinezesc care a invadat piata

usturoiul-de-falcoiu-un-posibil-competitor-pentru-usturoiul-chinezesc-care-a-invadat-piata

Inainte de 1989, comuna din judetul Olt era renumita pentru usturoiul produs aici, iar autoritatile locale doresc sa reinvie traditia.


Cu ani in urma, localitatea Falcoiu din judetul Ot era renumita in tara pentru usturoiul produs aici, fermierii olteni fiind principalii furnizori pentru fabricile de mezeluri si pentru pietele din capitala si zonele limitrofe. Se intampla inainte de 1989 si in primii ani dupa Revolutie, pana cand piata a inceput sa fie incet-incet invadata de legume si fructe chinezesti iar fabricile de mezeluri au inlocuit usturoiul cu chimicale care dau prosuselor aceeasi aroma.
 
Nostalgic dupa acea perioada, viceprimarul comunei, Ilie Oncica, isi aminteste ca „inainte ca pietele romanesti sa fie invadate de legume crescute cu chimicale in China si alte tari, usturoiul de Falcoiu se vindea bine in Bucuresti. Astazi, fermierii din Falcoiu mai merg cu el la Craiova, Pitesti, la Valcea, dar produc din ce in ce mai putin pentru ca nu mai este rentabil, desi calitativ este superior celui din import”.
 
In acest context, reprezentantul administratiei locale a declarat la jumatatea acestei saptamani ca se doreste reinvierea traditiei cultivarii usturoiului pe suprafete mari de teren si recucerirea pietei, dominate in prezent de usturoiul chinezesc. Acesta a mai afirmat ca se intentioneaza ca usturoiul de Falcoiu sa devina marca inregistrata, la fel ca alte produse traditionale romanesti, pentru aceasta fiind nevoie in primul rand de asocierea producatorilor locali.
 
„Noi dorim sa pastram traditia pentru ca usturoiul de Falcoiu a fost renumit in tara si inca mai este cunoscut. Consideram ca in conditiile in care ar fi promovat si producatorii ar avea de castigat si munca lor ar fi rasplatita. Anul acesta am inceput discutiile cu fermierii, astfel incat usturoiul de Falcoiu sa fie marca inregistrata”, a mai spus viceprimarul, precizand ca la acest moment, producatorii din comuna sunt nevoiti sa isi vanda produsele la preturi de doua sau chiar de trei ori mai mici decat preturile de la raft si de aceea exista riscul ca suprafetele cultivate cu usturoi sa se micsoreze din ce in ce mai mult.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon


Ciuperci Champignon - O afacere de milioane Milioanele TALE Ciupercile champignon Agaricus sunt cultivate inca din secolul XVII Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci In prezent cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Singura solutie, in opinia sa, este asocierea legumicultorilor locali, care astfel vor putea patrunde pe pietele de desfacere mari unde vor concura cu usturoiul chinezesc, produs net inferior celui autohton.
 
„In perioada de dinainte de 1990 se cultiva usturoi la Falcoiu pe 400 de hectare si acum se mai cultiva doar pe parcele mici de pana la 4.000 de metri patrati pentru ca nu mai este rentabil, piata a fost invadata de usturoiul chinezesc, iar pentru a livra in marile lanturi de magazine trebuie sa producem cantitati mari. Legumicultorii nostri nu mai au acces pe pietele de desfacere si incercam sa ii incurajam sa se asocieze, sa devina competitivi”, a mai declarat Ilie Oncica, acest specificand si ca s-au purtat deja discutii cu producatorii, iar acestia ar fi de acord cu ideea asocierii.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 3 voturi

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Reprezinta numarul animalelor/hectar care sunt aduse la pasunat intr-un perimetru agricol. Pentru a ...

Stratul extern al scoartei copacilor batrani care este format din tesuturi moarte. In timp acestea s ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016