Buletin agrometeorologic 13-19 august
Publicat la data de 13 Aug. 2013 in:
AgroMeteo Perioada urmatoare va aduce temperaturi mai ridicate decat in mod obisnuit in aproape toate zonele de cultura, fiind caracterizata prin seceta si arsita.
Temperatura medie diurna a aerului va avea valori cuprinse intre 16˚C si 31 ˚C, cu abateri termice de 1˚C pana la 8˚C, pe intreaga suprafata. Temperaturile maxime inregistrate vor fi de 21˚C pana la 36˚C, iar cele minime se vor situa in intervalul 10˚C - 25˚C. Este posibil sa apara si ploi locale, sub forma de aversa, cu descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat grindina.
In cea mai mare parte a zonelor de cultura, cultura neirigata de porumb va avea valori scazute si deosebit de scazute ale continutului de apa in stratul de sol 0-100cm, inregistrandu-se astfel seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema.
In partea de est a Moldovei, in sudul, centrul si nordul Munteniei, in nord-vestul si sud-vestul Transilvaniei si in sud-estul Dobrogei rezerva de apa din sol se va incadra in limite satisfacatoare.
Pe aroape intreg teritoriul agricol, continutul de umiditate din stratul de sol 0 – 20 cm va avea valori scazute si deosebit de scazute.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Pe suprafetle agricole cu deficite ridicate de apa in sol, starea de vegetatie a culturilor prasitoare neirigate se va deprecia, prezentand uscarea frunzelor bazale, boabe sistave, seminte seci sau coacere fortata.
Floarea-soarelui se va afla la maturitatea in ceara (60-100%) si deplina (10-100%), pe aroape intreg teritoriul cultivat, iar izolat se pot aplica lucrarile de recoltare. Porumbul va parcurge fazele de matasire (80-100%), maturitate in laote (40-100%) si ceara (10-100%). Sfecla de zahar isi va alungi si ingrosa axa hipocotila (90-100%) si va parcurge procesul de acumulare a zaharului in radacina. La cartofi va continua cresterea tuberculilor si uscarea vrejilor, fiind posibila recoltarea la soiurile de vara.
La speciile de samantoase (mar, par, gutui) va continua cresterea rodului si acumularea zaharului in fructe, iar la samburoase (piersic, prun) vor continua lucrarile de recoltare.
Specialistii recomanda continuarea lucrarilor de recoltare la culturile de sezon si eliberarea terenurilor de resturile vegetale. De asemenea, se recomanda si aplicarea irigatiilor acolo unde exista seceta pedologica si aplicarea tratamentelor fito-sanitare la culturile de camp si pomi-viticole.
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>