Buletin agrometeorologic 30 iulie- 5 august
Publicat la data de 29 Iul. 2013 in:
AgroMeteo Potrivit ANM, in perioada 30 iulie – 5 august, temperaturile vor fi mai ridicate decat in mod obisnuit, prima parte a intervalului fiind caniculara cu temperaturi de 35˚C. Temperatura medie diurna a aerului va avea valori de 17˚C pana la 32˚ C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura, fiind mai ridicata cu 1˚ pana la 9˚C fata de valorile medii normale. Temperatura maxima a aerului va fi intre 24˚ - 40˚ C, iar temperatura minima intre 9˚ - 23˚ C.
Sunt prognozate posibile ploi sub forma de aversa, in aproape toata tara. In prima perioada a intervalului cantitatile de apa pot depasi, izolat, 25 l/mp, mai ales in sudul, centrul si estul tarii.
Culturile neirigate de porumb vor avea deficite ridicate de apa, pe profilul de sol 0 – 100 cm, cu o seceta pedologica moderata, puternica si local extrema, in Banat, Crisana, cea mai mare parte a Dobrogei, Olteniei, Transilvaniei, Munteniei si local in sud-estul Moldovei.
Culturile prasitoare, indeosebi din sudul, vestul si local centrul tarii, vor fi afectate de ofilirea temporara si rasucirea aparatului foliar in orele de amiaza, ingalbenirea sau uscarea prematura a frunzelor bazale, din cauza temperaturilor foarte ridicate si a deficitul de apa din sol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Graul de toamna, insamantat in perioada optima va putea fi recoltat si din partea de nord a tarii. Floarea-soarelui va parcurge fazele de inflorire, polenizare si fecundare. Porumbul isi va definitiva formarea paniculului, acesta fiind la faza de inflorire si matasire, in majoritatea zonelor agricole. Hibrizii extratimpurii si timpurii, din partea de vest, sud si sud-est a tarii, isi vor continua maturitatea in lapte si ceara.
La semintoase (mar, par) vor creste fructele si se va acumula zaharul, iar la samburoase (cais, piersic, prun) se va produce maturitatea fructelor si recoltarea acestora.
Vita de vie isi va continua cresterea lastarilor laterali, iar la soiurile extratimpurii si timpurii de masa vor creste si se vor dezvolta boabele.
Specialistii recomanda continuarea lucrarilor de recoltare la culturile de toamna si pomii fructiferi si eliberarea terenurilor de resturile vegetale. De asemenea, se recomanda si aplicarea irigatiilor acolo unde exista seceta pedologica, aplicarea tratamentelor fito-sanitare la culturile de camp si pomi-viticole, dar si lucrari de combatere a buruienilor la culturile prasitoare.
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
5 motive pentru a incepe o afacere cu merisoare
Merisoarele, cunoscute sub numele de afine rosii sau coacaze de munte, pot sta la baza unei afaceri profitabile si de viitor. Sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata. Mai mult, se folosesc in industria farmaceutica ... citeste mai mult>>
Cultura de lavanda - o afacere cu fonduri europene
Fermierii care au suprafete mici de teren agricol cauta ideea de afaceri ideala, care i-ar putea imbogati. Plantatia de lavanda poate fi exploatata fara probleme 10-15 ani, cu un profit minim de 8.000 de euro pe an! Productia o valorifici usor, in multe feluri: plante verzi, plante uscate, ulei esen... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>