Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Buletin agrometeorologic pentru perioada 1-7 septembrie
Vremea mai calda decat in mod obisnuit de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de racire treptata, devenind normala din punct de vedere termic, in majoritatea regiunilor.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 18...35°C, in aproape toata tara. Temperatura minima a aerului se va situa intre 5...22°C, cele mai scazute valori inregistrandu-se in depresiunile din estul Transilvaniei.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insoţite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, local cu aspect de vijelie, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
valabila 48h
De asemenea, izolat vor fi posibile caderi de grindina, iar cantitatile de precipitatii pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Continutul de apa pe profilul de sol 0-100 cm in cultura neirigata de porumb, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) in Maramures, Banat si Moldova, pe suprafete extinse din Oltenia si Transilvania, sudul Crisanei, izolat in centrul, estul si sud-estul Dobrogei, vestul, sud-estul, estul si nordul Munteniei.
Rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare si local apropiate de optim, in cea mai mare parte a Munteniei si Dobrogei, vestul Crisanei, nordul Olteniei, centrul, sud-estul si local in sudul Transilvaniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, pe terenurile agricole unde se vor mentine deficite de umiditate in sol, procesele vegetative ale plantelor vor fi stanjenite, inregistrandu-se ingalbenirea sau uscarea prematura a aparatului foliar, precum si fortari stadiale, izolat fiind posibila deprecierea starii de vegetatie, indeosebi la culturile tardive.
De asemenea, lucrarile de pregatire a patului germinativ in vederea infiintarii culturilor de toamna (rapita, orz si grau) se vor desfasura cu dificultate. La floarea-soarelui se va inregistra faza de maturitate deplina (30-100%), extinzandu-se lucrarile de recoltare, in cea mai mare parte a tarii.
In functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, cultura de porumb se va afla la maturitatea in lapte (80-100%), ceara (50-100%) si deplina (30-100%), precum si inceputul recoltarii. Sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, cresterea tuberculilor, vestejirea vrejilor si recoltarea, in aproape toate bazinele specializate.
La pomii fructiferi si vita de vie se vor continua cresterea si coacerea fructelor/boabelor, acumularea zaharului, precum si recoltarea la soiurile de consum. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice (recoltare, erbicidari, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, etc) se vor desfasura in bune conditii.
Recomandari de specialitate
- Eliberarea suprafetelor agricole de resturile vegetale;
- Pregatirea terenurilor in vederea insamantarilor de toamna (rapita, orz si grau) in epoca optima, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in stratul arabil al solului;
- Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la culturile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie.
Sursa: INMH
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 8 - 14 octombrie 2024. Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa
- » Prognoza agrometeorologica 1 - 7 octombrie 2024. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 11 - 30°C
- » Prognoza agrometeorologica 24 - 30 septembrie 2024. Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda sub aspect termic
- » Prognoza agrometeorologica 3 - 9 septembrie 2024. Lucrarile agricole specifice campaniei de toamna se vor efectua pe ansamblu in conditii bune
- » Prognoza agrometeorologica 27 august - 2 septembrie 2024. Se recomanda efectuarea lucrarilor de recoltare la culturile prasitoare
Idei de afaceri in agricultura