Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 10 - 16 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-10-16-mai

Vremea rece de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, devenind normala sub aspect termic, in majoritatea zonelor de cultura.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 5…13°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1...6°C si 11...22°C spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.
 
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 9...29°C, in majoritatea regiunilor. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 0...15°C, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 8...21°C indeosebi in zonele de campie, optima desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de primavara semanate pana in prezent. Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in cea mai mare parte a tarii.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, local cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.  
 
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, Transilvania, estul Maramuresului, izolat in nordul si nord-estul Moldovei, centrul, estul si sud-vestul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul si vestul Banatului, sudul Crisanei.
 
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole.
 
In cea mai mare parte a Dobrogei, estul Maramuresului, local in nordul, nord-estul, sud-vestul si izolat in sud-estul Transilvaniei, nordul si nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, nord-vestul Banatului, continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata).
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi in general favorabile desfasurarii proceselor biologice ale culturilor de camp pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. In semanaturile efectuate in perioada optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, iar in culturile infiintate tardiv si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta medie si slaba, iar densitatea redusa.
 
Sub aspect fenologic, orzul si graul de toamna, vor parcurge predominant alungirea paiului (20-100%) in toate zonele de cultura, precum si inceputul fazei de „burduf” si inspicare (10-40%), indeosebi in sudul tarii.
 
Cultura de rapita se va afla la alungirea tulpinii si inflorirea (10-100%), precum si inceputul formarii silicvelor, la nivelul intregului teritoriu agricol. In majoritatea plantatiilor, la pomii fructiferi se vor semnala infrunzirea, inflorirea şi legarea rodului, precum si cresterea fructelor la soiurile timpurii de samburoase.
 
La vita de vie se vor inregistra dezmugurirea, infrunzirea si cresterea lastarilor, izolat fiind posibil inceputul infloririi la soiurile timpurii de masa. Floarea-soarelui si porumbul infiintate in epoca optima vor parcurge germinarea si rasarirea (30-100%), precum si aparitia primelor frunze (10-100%) in majoritatea zonelor de cultura, starea de vegetatie a plantelor fiind in general buna si medie.
 
La cultura de sfecla de zahar din principalele bazine specializate se va continua germinarea, rasarirea si aparitia primelor frunze ale rozetei (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) va inregistra fazele de incoltire si rasarire, precum si dezvoltarea primei perechi de frunze.
 
In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole specifice perioadei (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi intrerupte temporar.
 
Recomandari de specialitate
- Definitivarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, cartof);
- Lucrari de combatere a buruienilor, bolilor si a daunatorilor in culturile de toamna;
- Fertilizarea faziala a speciilor de toamna;
- Efectuarea tratamentelor fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
- Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016