Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 12-16 iunie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-12-16-iunie

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei va intra intr-un proces de incalzire treptata, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.


Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 14...24°C in primele zile, limite apropiate de mediile multianuale şi 17...27°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, la nivelul intregului teritoriu.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 21...33°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 7...20°C, in aproape toate zonele de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.
 
Sunt posibile ploi cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si caderi de grindina. De asemenea, la inceputul perioadei, cantitatile de apa vor depasi local, 15-20 l/mp.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor inregistra pe suprafete extinse din Dobrogea, local in sud-vestul, centrul si estul Olteniei, izolat in centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului si nordestul Moldovei.
 
In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-50 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura.
 
In centrul si sud-estul Dobrogei, izolat in sud-vestul si estul Olteniei, nord-vestul Banatului si nord-estul Moldovei, continutul de apa din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata).
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic favorabil din aer si sol, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp se vor desfasura pe ansamblu normal, in aproape toata tara. La speciile de toamna infiintate in epoca optima, starea de vegetatie se va prezenta buna si medie, iar in culturile tardive, precum si pe suprafetele agricole unde se vor semnala in continuare deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie spre slaba.
 
Culturile de orz si grau de toamna semanate in perioada optima isi vor continua inflorirea si maturitatea in lapte (10-100%), precum si maturitatea in ceara (10-30%), pe majoritatea suprafetelor agricole. Culturile tardive se vor afla in fazele de inspicare si inflorire (10-100%).
 
Rapita se va afla la formarea silicvelor si a boabelor in silicve (40-100%), izolat fiind posibila declansarea maturitatii depline (10-25%). Floarea-soarelui va parcurge fazele de dezvoltare a primei perechi de frunze (50-100%) si infrunzirea (7-21 frunze).
 
Cultura de porumb isi va continua dezvoltarea aparatului foliar (20-100%), in toate regiunile agricole. Sfecla de zahar din principalele bazine specializate, va inregistra dezvoltarea primei perechi de frunze si infrunzirea (30-100%), precum si alungirea axei hipocotile (10-30%).
 
La cartof se vor semnala fazele de crestere a lastarilor laterali si tuberizare (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum, imbobocirea si inflorirea (10-50%).
 
La pomii fructiferi vor predomina infrunzirea, cresterea si dezvoltarea fructelor, precum si recoltarea la soiurile timpurii de cires şi visin aflate la maturitatea de tehnologica. In aproape toate podgoriile, vita de vie va parcurge dezvoltarea aparatului vegetativ, inflorirea si formarea/cresterea boabelor.
 
In condiţiile agrometeorologice mentionate, in zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (aplicarea ingrasamintelor, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor putea desfasura in conditii bune.
 
Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice şi manuale, erbicidari, fertilizari);
- Aplicarea de tratamente cu insecto-fungicide la speciile de camp si in plantatiile pomi-viticole.


Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016