Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 12-18 septembrie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-12-18-septembrie

Pe ansamblu, perioada 12-18 septembrie 2018 se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, in majoritatea zonelor agricole.


Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 16...26°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 22...31°C, in aproape toate regiunile. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 9...21°C in cea mai mare parte a teritoriului agricol.
 
Temperatura medie a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 17...26°C, limite favorabile pentru continuarea insamantarilor si parcurgerea fazelor incipiente de vegetatie (germinare-rasarire) la rapita. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, reduse cantitativ, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura.
 
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim, in cea mai mare parte a Crisanei, Olteniei, local in nord-estul si nord-vestul Banatului, nord-vestul si nordul Munteniei, centrul, estul si izolat sud-vestul Transilvaniei, vestul si nord-vestul Moldovei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv moderata, puternica si extrema se va semnala in Dobrogea si Maramures, pe suprafete extinse din Moldova, Muntenia, nordul si local sudul Transilvaniei, sudul, centrul si estul Olteniei, izolat in nordul si vestul Banatului, vestul Crisanei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul mentinerii unor temperaturi ridicate in aer si la suprafata solului, procesele de maturare la culturile prasitoare (floarea-soarelui si porumb) vor fi in continuare stanjenite, in special pe arealele unde se inregistreaza deficite de umiditate in sol.
 
Starea de vegetatie se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba in sudul, sud-estul si estul tarii. De asemenea, pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, procesele de germinare si rasarire la culturile de toamna (rapita si orz) semanate pana in prezent se vor desfasura in general normal.
 
Cultura de floarea-soarelui isi va continua maturitatea deplina (70-100%), extinzandu-se suprafetele recoltate, in cea mai mare parte a tarii. In functie de data semanatului, porumbul va parcurge maturitatea in ceara (40-100%) si deplina (10-100%), iar la hibrizii extratimpurii si timpurii din zonele de campie se vor continua lucrarile de recoltare.
 
La sfecla de zahar vor predomina ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, izolat fiind posibila declansarea maturitatii tehnologice. In toate bazinele specializate, cartoful va inregistra fazele de vestejire a vrejilor si maturitatea de consum, iar soiurile semitardive se vor recolta in continuare. In plantatiile pomicole se vor semnala maturarea fructelor, acumularea zaharurilor, precum si recoltarea la soiurile de sezon aflate la maturitatea tehnologica.
 
Vita de vie din majoritatea podgoriilor se va afla la cresterea si coacerea boabelor, acumularea zaharurilor si recoltarea la soiurile timpurii de masa. Totodata, la soiurile de vin aflate la maturitate se va declansa recoltarea.
 
La rapita se vor extinde lucrarile de semanat, iar la cele infiintate pana in prezent se vor putea inregistra primele faze de vegetatie, respectiv germinare-rasarire. Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole de sezon (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, etc.) in aproape toata tara.
 
Recomandari de specialitate
-Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
-Efectuarea lucrarilor agrotehnice (araturi, discuiri, semanat, etc.) in vederea insamantarii culturilor de toamna (rapita, orz, grau), in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului in stratul 0-20 cm;
-Continuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la produsele agricole de sezon.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016