Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Buletin agrometeorologic pentru perioada 13-19 februarie
Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei 13-19 februarie 2019 va intra intr-un proces de incalzire, in cea mai mare parte a tarii.
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre -2...12°C, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura minima a aerului se va situa intre -12...3°C la nivelul intregii tari, fiind conditii de producere a inghetului la sol.
Din punct de vedere pluviometric, se prognozeaza precipitatii sub forma de ninsoare, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) in majoritatea regiunilor, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Caracteristici agrometeorologice
In cultura graului de toamna, rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in aproape toata tara.
Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in nordul si local centrul Dobrogei, nordul si estul Munteniei, sudul, estul, izolat in centrul, nordul si nord-estul Moldovei, sud-estul si centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In majoritatea regiunilor agricole, la culturile de camp si speciile pomi-viticole se va continua stadiul de repaus biologic. De asemenea, in zonele de campie, la cerealierele de toamna semanate in epoca optima vor fi posibile reluari lente si temporare ale proceselor vegetative.
Culturile de orz si grau de toamna vor inregistra fazele de formare a frunzei a treia si infratire (30-100%), iar la cele infiintate dupa data de 20 octombrie 2018, rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%).
In sudul, sud-estul, estul, centrul si vestul tarii, rapita infiintata in perioada optima isi va continua dezvoltarea aparatului foliar (6-9 frunze), uniformitatea si vigurozitatea culturilor fiind pe ansamblu medie si slaba.
In toate plantatiile pomicole si viticole se va mentine stadiul de repaus biologic, speciile fiind bine adaptate la conditiile de iernare. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole specifice acestei perioade (araturi, fertilizari, taieri in vii si livezi, etc.) se vor putea desfasura pe ansamblu normal.
Recomandari de specialitate
-Controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilitatii plantelor la culturile de toamna si a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
-Administrarea ingrasamintelor pe baza de azot la culturile de toamna, precum si a celor organice in vii si livezi;
-Efectuarea araturilor adanci pe suprafetele agricole fara strat de zapada si cu inghet superficial la sol;
-Lucrari de intretinere in plantatiile pomicole si viticole.
Sursa: INMH
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 17 - 23 decembrie 2024. La speciile pomi-viticole se va mentine stadiul de repaus vegetativ
- » Prognoza agrometeorologica 10 - 16 decembrie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii
- » Prognoza agrometeorologica 3 - 9 decembrie. In zonele joase si de lunca se va produce ceata, izolat asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 26 noiembrie - 2 decembrie 2024. Se recomanda lucrari agrotehnice de intretinere in vii si livezi
- » Prognoza agrometeorologica 19 - 25 noiembrie 2024. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ploi locale