Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 15-19 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-15-19-mai

Sub aspect termic, intervalul 15-19 mai 2017 se va caracteriza printr-o vreme normala, dar instabila, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 10...21°C in aproape toata tara, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 15...27°C, la nivelul intregului teritoriu agricol.
 
Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 4...15°C in cea mai mare parte a tarii, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 11...21°C, optima desfasurarii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de primavara semanate in epoca optima.
 
Instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, dar si torentiale in majoritatea zonelor de cultura, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, local cu aspect de vijelie, precum si izolat caderi de grindina.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
 
Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata si izolat puternica) se vor inregistra pe suprafete agricole extinse din Dobrogea, Transilvania, estul Maramuresului, izolat in nordul si nord-estul Moldovei, centrul, estul si sud-vestul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul si vestul Banatului, sudul Crisanei.
 
Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole.
 
In cea mai mare parte a Dobrogei, estul Maramuresului, local in nordul, nord-estul, sud-vestul si sud-estul Transilvaniei, izolat in nordul si nord-estul Moldovei, sud-vestul Olteniei, nord-vestul Banatului, continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata).
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidro-temic favorabil din aer si sol va imprima ritmuri normale de crestere si dezvoltare, atat la culturile de camp, cat si la speciile pomi-viticole in majoritatea regiunilor agricole ale tarii, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
 
Culturile de orz ?i grau de toamna se vor afla la alungirea paiului (40-100%), precum si „burduf” si inspicare (10-60%) in special in semanaturile efectuate in epoca optima.
 
Rapita va parcurge fazele de alungire a tulpinii, inflorire si inceputul formarii silicvelor (10-100%), in aproape toata tara. In functie de data semanatului si precocitatea hibrizilor, la speciile prasitoare (floarea-soarelui ?i porumb) se vor inregistra germinarea, rasarirea ?i dezvoltarea primei perechi de frunze adevarate (10-100%), precum si infrunzirea (2-5 frunze).
 
Starea de vegetatie a culturilor se va prezenta buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite moderate de umiditate in sol.
 
In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar se vor semnala rasarirea si dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%), iar la cartoful pentru consum, rasarirea (10-100%) si formarea/cresterea lastarilor laterali (10-30%).
 
Pomii fructiferi se vor afla la cresterea lastarilor/frunzelor, formarea si cresterea rodului in majoritatea plantatiilor, iar soiurile timpurii de cires vor parcurge cresterea fructelor si coacerea in „parga”.
 
In toate podgoriile, vita de vie isi va continua cresterea frunzelor/lastarilor, precum si aparitia inflorescentelor si inflorirea la soiurile timpurii de masa. Lucrarile agricole specifice (tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole, fertilizari, erbicidari, pra?ile, etc.) vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor agrotehnice de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari, tratamente cu insecto-fungicide);
- Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare;
- Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi;
- Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea determinarii capacitatii de germinare.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016