Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 16-20 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-16-20-mai

Vremea normala de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire, in aproape toata tara.


Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 11...22°C in primele zile ale perioadei, limite apropiate de normele climatologice si 7...18°C spre sfarsitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1...5°C, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 12...27°C, la nivelul intregii ţari.
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 2...16°C, in aproape toate regiunile agricole. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse intre 12...21°C, optime pentru parcurgerea fazelor de germinare, rasarire şi infrunzire la culturile de primavara. Se intrevad ploi sub forma de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Izolat, cantitatile de apa vor fi mai insemnate din punct de vedere agricol. Totodata, pot fi conditii de producere a grindinei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa accesibila plantelor in cultura graului de toamna pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.
 
In cea mai mare parte a Moldovei si Crisanei, centrul, sud-estul si estul Dobrogei, nord-vestul si vestul Banatului, izolat in centrul si sud-vestul Transilvaniei se vor inregistra deficite de apa in sol, seceta pedologica fiind moderata si puternica.
 
Rezerva de umiditate in cultura de porumb in stratul de sol 0-20 cm se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica) se vor inregistra in nordul, nord-vestul si estul Moldovei, local in vestul Crisanei, izolat in nord-vestul Banatului si centrul Dobrogei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura normal, pe majoritatea suprafetelor agricole. La culturile de toamna semanate in epoca optima, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta in continuare buna si medie, iar la cele intarziate fenologic si pe terenurile cu deficite de apa in sol, starea de vegetatie se va mentine medie si slaba.
 
Totodata, local vor fi posibile efecte mecanice asupra culturilor agricole (culcarea lanurilor in vetre, perforarea si sfasierea frunzelor, ruperea ramurilor si a coardelor, precum si caderea rodului la speciile pomi-viticole, etc), ca urmare a intensificarilor de vant cu aspect de vijelie şi caderilor de grindina asociate cu ploi torentiale pe secvente temporale scurte.
 
Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in perioada optima se vor afla predominant in fazele de „burduf”-inspicare (30-100%) si inflorire (10-50%) in majoritatea regiunilor, local fiind posibila formarea si umplerea bobului (10-20%). In culturile tardive vor predomina fazele de alungirea tulpinii (60-100%), „burduf” si inspicare (10-40%).
 
In Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana, rapita isi va continua in bune conditii inflorirea (70-100%), formarea silicvelor (10-100%) si a boabelor in silicve (10-40%). Floarea-soarelui va parcurge rasarirea si dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) pe aproape intreg teritoriul, precum si infrunzirea (4-6 frunze) in zonele de campie.
 
La porumb se vor semnala rasarirea şi formarea frunzei a 3-a (10-100%) in cea mai mare parte a zonelor de cultura, precum si dezvoltarea aparatului foliar, indeosebi in jumatatea de sud a tarii. In Transilvania, Moldova si Crisana, sfecla de zahar se va afla la rasarire (60-100%) si formarea rozetei de frunze, iar la cartof se vor inregistra fazele de incoltire si rasarire (10-100%), precum si formarea/cresterea lastarilor si tuberizarea la soiurile timpurii de consum.
 
La pomii fructiferi vor predomina cresterea lastarilor/frunzelor, in majoritatea plantatiilor. La speciile de samburoase (cais, piersic, visin) se vor continua cresterea fructelor si coacerea in „parga” la soiurile timpurii de cires, totodata fiind posibila maturitatea de consum si inceputul recoltarii, in special in sudul si vestul tarii.
 
La speciile de semintoase (mar, par, gutui) se va definitiva inflorirea, continuandu-se legarea si formarea rodului. Vita de vie va parcurge infrunzirea si aparitia inflorescentelor in aproape toate podgoriile, totodata fiind posibila declansarea infloririi la soiurile timpurii de masa din sudul si centrul tarii. In condiţiile meteorologice prognozate, lucrarile agricole in camp (tratamente fito-sanitare, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) se vor desfasura cu dificultate, indeosebi in zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate
- Continuarea lucrarilor de combatere a bolilor si daunatorilor in culturile de camp;
- Combaterea buruienilor: erbicidari, prasile mecanice/manuale in culturile de primavara;
- Aplicarea tratamentelor fito-sanitare in vii si livezi;
- Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare.

Sursa: ANM

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016