Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Buletin agrometeorologic pentru perioada 18-22 iulie
In prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit in majoritatea regiunilor agricole, dupa care, se va produce o racire a vremii, aceasta devenind normala sub aspect termic.
Temperaturile maxime ale aerului vor fi cuprinse intre 19...37°C, la nivelul intregii tari. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in cea mai mare parte a regiunilor agricole.
In jumatatea de vest a tarii se prognozeaza cantitati de apa semnificative din punct de vedere agricol, iar intensificarile de vant cu aspect de vijelie, asociate cu grindina vor putea afecta partial culturile agricole prin culcarea lanurilor in vetre, perforarea/sfasierea aparatului foliar la prasitoare, caderea fructelor la pomii fructiferi si scuturarea boabelor la vita de vie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Seceta pedologica moderata si puternica se va semnala in Dobrogea, estul, sudul si local in nordul Munteniei, sudul si estul Olteniei, izolat in nord-estul, vestul si sud-estul Moldovei, centrul Transilvaniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice critice de rezistenta (30...32°C) ale plantelor, procesele fiziologice ale culturilor agricole vor fi intensificate pe majoritatea suprafetelor, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
Totodata, local in zonele de campie din sudul si sud-estul tarii, la speciile praşitoare se va produce ofilirea temporara a frunzelor in orele de amiaza, iar la culturile de toamna, coacerea fortata.
La graul de toamna semanat in perioada optima se vor continua şi chiar finaliza lucrarile de recoltare, iar in culturile tardive vor predomina fazele de maturitate in ceara (70-100%) si deplina (40-100%).
La cultura de rapita se vor finaliza lucrarile de recoltare, la nivelul intregii tari. Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui se va afla la formarea capitulului (70-100%), inflorire (30-100%) si inceputul maturitatii in ceara (10-40%).
In functie de data semanatului, porumbul isi va continua fazele de aparitie a paniculului (60-100%), inflorire (40-100%) si matasire (20-100%), iar local in sudul si vestul tarii la hibrizii extratimpurii si timpurii se va putea declansa maturitatea in lapte (10-20%).
La sfecla de zahar va predomina faza de infrunzire, precum si alungirea/ingrosarea axei hipocotile (50-100%) iar la cartof, cresterea tuberculilor, inflorirea si vestejirea vrejilor (30-100%) in principalele bazine de cultura.
In cea mai mare parte a plantatiilor pomicole, la samburoase (cais, piersic, prun) se va continua recoltarea, iar la semintoase, cresterea fructelor si acumularea zaharurilor.
In toate podgoriile, vita de vie se va afla la infrunzire, formarea si cresterea boabelor. Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea lucrarilor agricole in camp, in zilele fara precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor de recoltare, transport si depozitare la cerealierele de toamna si fructele de sezon;
- Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
- Continuarea lucrarilor de intretinere la speciile prasitoare, pomii fructiferi si vita de vie (combaterea bolilor si a daunatorilor, erbicidari, prasile manuale).
Sursa: ANM
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 19 - 25 noiembrie 2024. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ploi locale
- » Prognoza agrometeorologica 12 - 18 noiembrie. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu burnita
- » Prognoza agrometeorologica 5 - 11 noiembrie 2024. Continutul de apa din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute
- » Prognoza agrometeorologica 29 octombrie - 4 noiembrie 2024. Precipitatiile prognozate vor fi reduse cantitativ
- » Prognoza agrometeorologica 22 - 28 octombrie 2024. Se recomanda urgentarea insamantarilor la orzul si graul de toamna
Idei de afaceri in agricultura