Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 2-6 iunie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-2-6-iunie

Desi in ultimele zile au cazut ploi abundente, specialistii din cadrul ANM anunta ca in zilele urmatoare, seceta pedologica extrema este posibil sa apara in unele zone din Maramures, Dobrogea, pe suprafete extinse din Crisana, nordul si vestul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei.


Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa 10…23°C in cea mai mare parte a regiunilor agricole, valori apropiate de mediile multianuale.
 
Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 13…27 °C, in toate zonele de cultura. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 7…18°C, la nivelul intregii ţari.
 
Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie si caderi de grindina, in aproape toata tara. De asemenea, cantitatile de apa pot depasi 25-30 l/mp si local, 45-50 l/mp, indeosebi in primele zile ale intervalului.
 
Caracteristici agrometeorologice

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

In cultura graului de toamna, aprovizionarea cu apa accesibila plantelor pe adancimea de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in majoritatea regiunilor agricole. Seceta pedologica moderata si puternica se va semnala in Maramures, Dobrogea, cea mai mare parte a Crisanei, nordul, vestul si local in centrul Transilvaniei, estul si izolat in sudul Munteniei, nord-estul si sud-estul Moldovei.
 
In cultura de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata, puternica si izolat extrema) se vor inregistra in Maramures, Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Crisana, nordul si vestul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat in sud-estul Moldovei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de camp si pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal, pe majoritatea suprafetelor agricole. La culturile semanate in perioada optima, starea de vegetatie se va prezenta in continuare buna si medie, iar la cele intarziate fenologic si pe arealele agricole cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie spre slaba.
 
Cerealierele de toamna (orz şi grau), functie de data semanatului se vor afla in fazele de inspicare (60-100%), inflorire (10-100%), maturitate in lapte (10-100%) si inceputul maturitatii in ceara (10-20%).
In sud-estul, sudul, estul si central tarii, rapita isi va definitiva inflorirea (90-100%), totodata continuandu-se formarea silicvelor si a boabelor in silicve (10-100%).
 
Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va parcurge dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) si infrunzirea (4-12 frunze).
Functie de data semanatului si precocitatea hibridului, porumbul isi va continua rasarirea (70-100%), formarea frunzei a treia (50-100%) si infrunzirea (4-10 frunze).
 
Sfecla de zahar isi va definitiva rasarirea (90-100%), plantele aflandu-se predominant la dezvoltarea primei perechi de frunze si infrunzire (10-100%), precum si izolat, inceputul ingrosarii axei hipocotile (10-30%).
Fenologic, la cartoful pentru consum se va semnala in continuare rasarirea (80-100%) si cresterea lastarilor laterali (10-100%).
 
La speciile de samburoase (cires, cais, piersic, visin) vor predomina cresterea fructelor/lastarilor, iar la soiurile timpurii de cires, maturitatea de consum si recoltarea. La seminsoase (mar, par, gutui) se vor continua fazele de crestere a frunzelor si lastarilor, infrunzirea si legarea rodului.
 
Vita de vie va parcurge infrunzirea, creşterea lastarilor, apariţia inflorescentelor si inflorirea in majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masa se va semnala  formarea si cresterea boabelor (10-20%).
Lucrarile agricole de sezon vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.
 
Recomandari de specialitate:
Lucrari de intretinere a culturilor de primavara (prasile mecanice si manuale, erbicidari);
Fertilizarea speciilor de camp cu ingrasaminte minerale si foliare;
Alicarea de tratamente cu insecto-fungicide in plantatiile pomi-viticole.
 
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016