Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: AgroMeteo

Sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului 20-25 martie 2015 va intra intr-un proces de incalzire, la scara intregii tari.
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -3...8°C in primele zile, apropiata de mediile multianuale si 3...11°C in restul perioadei, valori mai ridicate cu 1...6°C in raport cu normele climatologice, in aproape toata tara.
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 1...15°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -9...4°C in toate zonele de cultura, fiind condi?ii de producere a inghe?ului superficial la sol.
Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim ?i optime, in majoritatea zonelor de cultura.
Local in nordul Moldovei, vestul Maramure?ului si al Banatului se vor inregistra deficite de apa in sol.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul regimului hidro-termic din aer si sol favorabil, atat la culturile de toamna, cat si la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua pe ansamblu normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
De asemenea, la inceputul perioadei procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent. In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla predominant in fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (25-100%).
Rapita va parcurge predominant infrunzirea (6-12 frunze), pe majoritatea suprafetelor cultivate, starea de vegetatie a plantelor fiind in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv.
In aproape toate plantatiile, la speciile pomicole se va mentine starea de repaus vegetativ, iar la soiurile timpurii de samburoase (cais, cires, piersic) se vor semnala fazele de umflare a mugurilor de rod ?i local, inmugurirea.
La vita de vie se va continua repausul biologic, in toate podgoriile. Lucrarile agricole de sezon, respectiv pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, taieri ?i tratamente in vii ?i livezi, fertilizari ?i erbicidari, se vor desfa?ura in bune condi?ii, cu exceptia zilelor cu precipitatii.
Rcomandari de specialitate
- Efectuarea controlului semanaturilor la speciile de toamna (orz, grau si rapita) pentru verificarea vigurozitatii plantelor;
- Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
- Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire si tratamente fito-sanitare) in plantatiile pomi-viticole;
- Continuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarilor de primavara din prima urgenta (orzoaica, ovaz, mazare, borceag, lucerna, sfecla de zahar).
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 1...15°C, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -9...4°C in toate zonele de cultura, fiind condi?ii de producere a inghe?ului superficial la sol.
Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in majoritatea regiunilor agricole.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim ?i optime, in majoritatea zonelor de cultura.
Local in nordul Moldovei, vestul Maramure?ului si al Banatului se vor inregistra deficite de apa in sol.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Pe fondul regimului hidro-termic din aer si sol favorabil, atat la culturile de toamna, cat si la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative vor evolua pe ansamblu normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
De asemenea, la inceputul perioadei procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor se vor desfasura mai lent. In functie de data semanatului, culturile de orz si grau de toamna se vor afla predominant in fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (25-100%).
Rapita va parcurge predominant infrunzirea (6-12 frunze), pe majoritatea suprafetelor cultivate, starea de vegetatie a plantelor fiind in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv.
In aproape toate plantatiile, la speciile pomicole se va mentine starea de repaus vegetativ, iar la soiurile timpurii de samburoase (cais, cires, piersic) se vor semnala fazele de umflare a mugurilor de rod ?i local, inmugurirea.
La vita de vie se va continua repausul biologic, in toate podgoriile. Lucrarile agricole de sezon, respectiv pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, taieri ?i tratamente in vii ?i livezi, fertilizari ?i erbicidari, se vor desfa?ura in bune condi?ii, cu exceptia zilelor cu precipitatii.
Rcomandari de specialitate
- Efectuarea controlului semanaturilor la speciile de toamna (orz, grau si rapita) pentru verificarea vigurozitatii plantelor;
- Fertilizarea cerealierelor de toamna cu ingrasaminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
- Lucrari de intretinere (fertilizari cu ingrasaminte organice, taieri de rodire si tratamente fito-sanitare) in plantatiile pomi-viticole;
- Continuarea araturilor si pregatirea patului germinativ in vederea insamantarilor de primavara din prima urgenta (orzoaica, ovaz, mazare, borceag, lucerna, sfecla de zahar).
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News