Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 24-28 aprilie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-24-28-aprilie

Sub aspect termic, vremea mai rece decat in mod obisnuit de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de incalzire treptata, pe aproape intreg teritoriul.


Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 2…12°C in primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…6°C si 9…17°C spre sfarsitul perioadei, valori apropiate de mediile multianuale.
 
Temperatura maxima a aerului se va situa intre 7...21°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului se va incadra intre -4...12°C, pe aproape intreg teritoriul agricol, cele mai scazute valori fiind posibile in depresiuni, unde vor fi conditii de producere a brumei.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 5...18°C, optima parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent, precum si continuarii semanaturilor de primavara.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Se prognozeaza precipitatii predominant sub forma de ploaie in aproape toate regiunile agricole, acestea fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului.
 
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Continutul de apa din sol se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si local deosebit de scazute (seceta pedologica puternica) pe suprafete extinse din Transilvania si Banat, jumatatea de sud a Crisanei, in centrul, sudul si izolat in estul Dobrogei, nord-estul Moldovei.
 
 In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in aproape toata tara. Continutul de umiditate se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) in cea mai mare parte a Transilvaniei, izolat in vestul Crisanei, nord-vestul si nord-estul Banatului, centrul si estul Dobrogei, nord-estul Moldovei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, in primele zile ale intervalului, datorita temperaturilor minime scazute din aer si sol, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura lent, indeosebi in zonele depresionare. Starea de vegetatie a culturilor infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va menţine medie si slaba.
 
La culturile prasitoare (porumb, floarea soarelui, sfecla de zahar, cartof) procesele de rasarire vor fi neuniforme si lente, indeosebi pe suprafetele cu deficite de apa in sol. Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in perioada optima isi vor definitiva infratirea (80-100%), continuandu-se totodata alungirea paiului (10-100%). Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se vor inregistra alungirea tulpinii si butonizarea (10-100%), precum si aparitia inflorescenţelor (10-60%) si inflorirea (10-50%).
 
Pomii fructiferi vor parcurge inflorirea si cresterea lastarilor/frunzelor in majoritatea plantatiilor, iar la speciile timpurii si extratimpurii de samburoase (cais, piersic, cires, visin, zarzar) se va semnala si cresterea rodului. In majoritatea podgoriilor, la vita de vie va predomina inmugurirea, dezmugurirea si infrunzirea.
 
Sfecla de zahar din centrul tarii se va afla la germinare si rasarire (10-100%), iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala incoltirea si rasarirea, continuandu-se lucrarile de plantat. Culturile de floarea-soarelui si porumb semanate pana la aceasta data vor parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (10-30%).
 
In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile agricole specifice campaniei de primavara (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate
- Efectuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si continuarea semanatului/plantatului la culturile de primavara (floarea-soarelui, sfecla de zahar, porumb, cartof);
- Fertilizarea culturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare la speciile de toamna semanate in perioada optima;
- Lucrari de intretinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

Sursa: INMH

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016