Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 24-30 aprilie

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-24-30-aprilie

Pe ansamblu, in aceasta perioada va predomina o vreme mai calda decat in mod normal, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.


Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 7...22°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, in aproape toata tara. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 12...28°C, in toate regiunile agricole. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -1...16°C in cea mai mare parte a zonelor de cultura, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.
 
Temperatura medie diurna a solului la adancimile de 5 si 10 cm va inregistra valori cuprinse intre 10...23°C in majoritatea regiunilor, valori favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de primavara infiintate pana in prezent, precum si continuarii insamantarilor la speciile de prasitoare.
 
Se intrevad ploi locale, izolat sub forma de aversa in aproape toate zonele de cultura, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. De asemenea, local cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna, se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in aproape toate zonele de cultura.
 
Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si izolat optime, in cea mai mare parte a Olteniei, local in vestul, nordul, centrul si sudul Munteniei, nordul, nord-estul, si izolat in sud-vestul Transilvaniei, sud-vestul Moldovei, vestul Banatului.
 
Aprovizionarea cu apa a solului in stratul 0-20 cm (ogor), se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei si Banatului, izolat in nordul si sud-vestul Dobrogei, centrul Transilvaniei, vestul Crisanei.
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Maramures, pe suprafete extinse din Crisana, Transilvania si Dobrogea, local in nord-estul si estul Munteniei, izolat in nord-vestul Banatului, precum si in estul Olteniei.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic favorabil din aer si sol va determina desfasurarea normala a proceselor biologice ale culturilor agricole pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, ritmurile de crestere si dezvoltare ale plantelor fiind chiar mai intense in zonele de campie din sudul si vestul tarii.
 
In functie de data semanatului, orzul si graul de toamna vor parcurge predominant fazele de infratire (40-100%), alungire a paiului (20-100%), precum si inspicare (10-30%), indeosebi in jumatatea de sud a tarii.
 
Rapita va inregistra diferite faze de vegetatie, respectiv dezvoltarea aparatului foliar (12-22 frunze), alungirea tulpinii (40-100%) si inflorirea (10-60%). Culturile termofile (floarea-soarelui si porumb) isi vor continua fazele de germinare (30-100%), rasarire (10-100%), precum si aparitia primelor frunze (10-50%).
 
In principalele bazine specializate, la cultura de sfecla de zahar se vor semnala germinarea-rasarirea (10-100%) si aparitia primei perechi de frunze (10-25%), iar la cartoful pentru consum, incoltirea (10-100%). Pomii fructiferi (samburoase si semintoase) se vor afla la inflorire si infrunzire in majoritatea plantatiilor, iar soiurile timpurii vor parcurge legarea si cresterea rodului.
 
La vita de vie se vor semnala in continuare inmugurirea, dezmugurirea, infrunzirea si izolat cresterea lastarilor laterali. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de intretinere (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul, fertilizari, erbicidari, tratamente fito-sanitare) se vor desfasura in conditii bune, in majoritatea regiunilor agricole.
 
Recomandari de specialitate:
-Continuarea lucrarilor de pregatire a patului germinativ si semanatul/plantatul culturilor de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfecla de zahar);
-Fertilizarea faziala a semanaturilor de toamna cu ingrasaminte minerale si foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
-Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor in culturile de toamna si aplicarea de tratamente fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole;
-Verificarea si controlul semanaturilor de primavara in vederea capacitatii de germinare;
-Eliminarea surplusului de apa de la suprafata solului, prin efectuarea de rigole de scurgere.

Sursa: INMH


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016