Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin agrometeorologic pentru perioada 24-30 mai

buletin-agrometeorologic-pentru-perioada-24-30-mai

Vremea normala sub aspect termic de la inceputul perioadei va intra intr-un proces treptat de incalzire, in majoritatea regiunilor.


Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 12...21°C in primele zile, limite apropiate de normele climatologice si 14...24°C in restul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura maxima a aerului se va situa intre 16...31°C, pe intreg teritoriul agricol.
 
Temperatura minima a aerului va oscila intre 8...18°C, in aproape toate zonele de cultura. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm se va incadra intre 13...25°C in toate regiunile agricole, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la culturile prasitoare infiintate pana in prezent.
 
Se prognozeaza ploi sub forma de aversa, dar si torentiale, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si izolat caderi de grindina in majoritatea zonelor de cultura, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apa pe profilul de sol 0-100 cm in cultura graului de toamna se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol.
 
Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se vor inregistra in Dobrogea, centrul, sudul si local estul Olteniei, nordul, estul, sud-estul si sud-vestul Munteniei, estul, sudul si izolat in nordul Moldovei.
 
In cultura de porumb, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in majoritatea zonelor de cultura.
 
In cea mai mare parte a Dobrogei, local in nord-estul, estul, sud-estul si sud-vestul Munteniei, sudul, centrul si estul Olteniei, izolat in sudul si sud-estul Moldovei, continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si izolat extrema.
 
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele de crestere si dezvoltare la culturile de camp si speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu in conditii normale pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii, acestea fiind mai intense pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.
 
La cerealierele de toamna (orz si grau) va fi posibila definitivarea fazei de alungire a paiului (80-100%), continuandu-se totodata inspicarea si inflorirea (10-100%), precum si local maturitatea in lapte (10-30%). Cultura de rapita se afla la formarea silicvelor (20-100%) si a boabelor in silicve (10-40%), in cea mai mare parte a tarii.
 
Floarea-soarelui si porumbul vor parcurge rasarirea (40-100%), aparitia frunzei a 3-a (10-100%) si infrunzirea (4-16 frunze), la nivelul intregului teritoriu agricol. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive.
 
In principalele bazine specializate, sfecla de zahar va inregistra rasarirea (60-100%) si dezvoltarea primei perechi de frunze (20-100%), iar cartoful pentru consum, incoltirea (80-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze si formarea/cresterea lastarilor laterali (10-100%).
 
In plantatiile pomicole se vor semnala cresterea lastarilor/fructelor/frunzelor. La speciile timpurii de cires se vor continua cresterea si coacerea rodului, totodata fiind posibila maturitatea de consum si inceputul recoltarii.
 
La vita de vie vor predomina fazele de infrunzire si aparitie a inflorescentelor in toate podgoriile, precum si local inflorirea la soiurile timpurii de masa. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (tratamente fitosanitare, fertilizari, erbicidari, prasile, etc.) se vor desfasura pe ansamblu normal.
 
Recomandari de specialitate
-Continuarea efectuarii lucrarilor agrotehnice de intretinere la culturile de camp (prasile mecanice si manuale, erbicidari, tratamente cu insecto-fungicide);
-Fertilizarea faziala a speciilor de toamna;
-Administrarea tratamentelor fito-sanitare in plantatiile pomi-viticole.

Sursa: INMH


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016