Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Buletin agrometeorologic pentru perioada 25 aprilie-1 mai

Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod normal, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.
Temperatura minima a aerului va oscila intre 5...15°C in aproape toata tara, cele mai scazute valori inregistrandu-se in zonele depresionare. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 cm se va situa intre 16...23°C, limite favorabile efectuarii insamantarilor de primavara, precum si parcurgerii primelor faze de vegetatie (germinare-rasarire) la culturile infiintate pana in prezent.
Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. De asemenea, vor fi conditii de producere a grindinei, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibila plantelor de grau de toamna pe adancimea de sol 0-100 cm, se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, pe intreg teritoriul agricol al tarii.
In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si local optime, in toate regiunile agricole.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Conditiile agrometeorologice mentionate vor favoriza desfasurarea normala a proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si pomi-viticole, la nivelul intregii tari.
Starea de vegetatie a plantelor se va mentine buna si medie, indeosebi in culturile semanate in epoca optima, respectiv medie şi slaba la cele tardive. Culturile de orz si grau de toamna, in functie de data semanatului, conditiile pedo-climatice si agrotehnica aplicata vor parcurge diferite faze de vegetatie.
Astfel, mai avansate fenologic vor fi cele semanate in epoca optima aflate predominant in fazele de infratire (50-100%) si alungire a paiului (10-80%). In semanaturile tardive, plantele se vor afla la aparitia frunzei a treia si infratire (60-100%).
Sub aspect fenologic, rapita va inregistra predominant alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (10-100%), precum si inceputul infloririi (10-30%). La soiurile extratimpurii si timpurii de samburoase (cais, piersic, cires, visin, prun) se vor semnala infrunzirea, inflorirea si legarea rodului indeosebi la cais, iar la semintoase (mar, par, gutui), inmugurirea, dezmugurirea si aparitia butonilor florali.
Vita de vie isi va continua fazele de plans si inmugurire in majoritatea podgoriilor, iar local in sudul, vestul si estul tarii se va inregistra dezmugurirea si cresterea frunzelor. La culturile de floarea-soarelui si porumb infiintate pana la aceasta data se vor inregistra germinarea si rasarirea (10-50%), extinzandu-se suprafetele agricole in curs de semanat.
Lucrarile agricole de sezon (pregatirea patului germinativ, semanatul culturilor de primavara, tratamente in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) se vor putea desfasura in general in conditii bune.
Recomandari de specialitate
- Continuarea pregatirii patului germinativ in vederea efectuarii lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (sfecla de zahar, floarea-soarelui, cartof, porumb) pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului;
- Administrarea ingrasamintelor minerale complexe la culturile de toamna;
- Efectuarea lucrarilor de intretinere (combaterea buruienilor si tratamente fito-sanitare) la speciile de camp si pomi-viticole.

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
- » Prognoza agrometeorologica 4 - 10 februarie 2025. Sunt prognozate precipitatii predominant sub forma de ninsoare
- » Prognoza agrometeorologica 28 ianuarie - 3 februarie 2024. Lucrarile agricole in camp se vor putea efectua in bune conditii
- » Prognoza agrometeorologica 21 - 27 ianuarie 2024. Se recomanda efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole
- » Prognoza agrometeorologica 14 - 20 ianuarie 2024. Se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu depunere de chiciura
- » Prognoza agrometeorologica 24 - 30 decembrie 2024. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine